Șase constănțeni au luat examenul de intrare în magistratură

1676
Șase constănțeni din cei aproape 100 care au participat la concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii au fost declarați admiși. La nivel național, din cei 219 rămași după prima probă eliminatorie (inițial au fost 2.623 de candidați) au luat concursul 161.
Prima constănțeancă declarată admisă, și a 11-a pe plan național, este Iulia Racu, fiica directorului Direcției Administrației Publice Locale Constanța, Constantin Racu, cu nota 8,035.
Iulia Racu a declarat, vineri, că "a fost unul dintre cele mai grele examene care se dau la noi în țară", dar a studiat foarte mult, dovadă și nota obținută.
Au fost scoase la concurs 160 de locuri de auditori de justiție, concurența fiind foarte mare, mai precis, 16 persoane au candidat pe un loc la admiterea în magistratură.
60 de locuri au fost alocate pentru ocuparea funcției de judecător, iar 100 de locuri pentru ocuparea funcție de procuror. De asemenea, au existat cinci posturi vacante de personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.
La concurs s-au putut înscrie persoane care au cetățenie română, domiciliul în România și capacitate deplină de exercițiu, sunt licențiate în drept, nu au avut antecedente penale sau cazier fiscal, cunosc limba română, sunt apte, din punct de vedere medical și psihologic, pentru exercitarea funcției.
Comisia medicală s-a numit prin ordin comun al ministrului justiției și al ministrului sănătății.
Concursul a avut trei etape și a început cu proba scrisă eliminatorie, tip grilă cu 100 de întrebări, câte 25 pentru fiecare dintre următoarele materii: drept civil, drept procesual civil, drept penal, drept procesual penal. Pe 11 septembrie a avut loc testul de verificare a raționamentului logic, constând în verificarea capacității de analiză și sinteză, prin rezolvarea unui test grilă cu 100 de întrebări. În perioada 12 - 21 septembrie s-a susținut un interviu constând în chestionarea orală a candi-daților în scopul identificării aptitudinilor, motivațiilor și elementelor de etică specifice profesiei de magistrat.
Pentru admiterea la Institutul Național al Magistraturii, candidații a trebuit să obțină cel puțin nota șapte, clasificarea lor făcându-se în ordinea descrescătoare a notelor.
Anul trecut, după proba eliminatorie, din 2.459 de candidați au rămas în concurs doar 176.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.1391 secunde