Șase procurori, dați afară din DNA. Decizia, semnată de Augustin Lazăr

281
Șase procurori, dați afară din DNA. Decizia, semnată de Augustin Lazăr - lazar-1533566742.jpg

Articole recomandate

Magistrații erau delegați, adică transferați temporar de la alte parchete, dar nu mai îndeplineau noile condiții de vechime introduse prin noua lege a organizării judiciare, intrată în vigoare luna trecută, după ce modificările adoptate de Parlament au fost promulgate de președintele Klaus Iohannis.


Decizia de încetare a delegării a fost luată, luni, de procurorul general al României, Augustin Lazăr.


"La data de 2 august 2018, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Augustin Lazăr, a solicitat procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție evidența nominală a procurorilor delegați în cadrul Direcției și care nu îndeplinesc condiția de vechime în funcție de minim 8 ani. Situația solicitată a fost transmisă în cursul zilei de azi, 6 august 2018, dată la care, prin ordin al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a fost dispusă încetarea delegării în cadrul Direcției Naționale Anticorupție pentru un număr de șase procurori", informează Parchetul General, printr-un comunicat transmis presei.


Tot procurorul general este cel care a semnat deciziile prin care acești șase magistrați fuseseră transferați, inițial, la DNA.


Legea nouă a organizării judiciare, promulgată de curând de președintele Klaus Iohannis, prevede însă că doar procurorii numiți în urma unui concurs în DNA sau în DIICOT și care au o vechime de minimum opt ani pot rămâne pe funcții.


Situația delegărilor - în cadrul DNA și pe funcțiile de conducere - urmează să fie discutată mâine la Ministerul Justiției, unde procurorul-șef interimar al DNA, Anca Jurma, se întâlnește cu ministrul Tudorel Toader.


Ministrul Justiției a solicitat DNA să îi comunice situația delegărilor și detașărilor în funcție și dacă nu au fost îndeplinite condițiile legale. Aceasta după ce procurorul șef adjunct al Direcției Naționale Anticorupție Călin Nistor a declarat, vineri seara, la B1 Tv, că din informațiile pe care le deține, doar 7 din cei 178 de procurori DNA sunt delegați și că în DNA nu există procurori detașați, însă există trei procurori DNA care sunt detașați la alte structuri de parchet.


Nistor a făcut această precizare după ce moderatoarea emisiunii a spus că a primit un SMS de la Tudorel Toader. "Ministrul Justiției mă întreabă și vă întreabă câți procurori DNA sunt delegați și câți detașați. Luni, spune dânsul, va întreba oficial, cred DNA, câți procurori delegați și câți sunt oficiali detașati", a precizat moderatoarea.


Ministrul Justiției a anunțat, sâmbătă dimineață, că luni dimineață va solicita DNA să îi comunice situația delegărilor și detașărilor în funcție și dacă nu au fost îndeplinite condițiile legale.


"Luni dimineață, voi solicita de la DNA să ne comunice dacă există delegări și detașări în funcție, precum și situația exactă a acestora. Voi solicita să ne comunice dacă au existat situații în care, la momentul delegării sau detașării, nu erau îndeplinite condițiile legale", anunța ministrul Justiției pe pagina sa de Facebook.


Tudorel Toader preciza că se va verifica și dacă este conformă declarația unuia dintre procurorii-șefi adjuncți, în sensul că "doar 7 sau 8 dintre cei 178 procurori DNA sunt delegați. În DNA nu există procurori detașați....".


Ulterior, ministrul a precizat tot pe Facebook că, urmare a promptitudinii procurorului-șef adjunct al DNA, constată că sunt 20, și nu 7 delegări la DNA, dar așteaptă răspunsul complet.


Modificările la Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară au intrat în vigoare în luna iulie, după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat că promulgă legea adoptată de Parlament.


Printre modificările aduse:


- Pentru a ajunge să lucreze la DIICOT și DNA, procurorii să aibă o vechime de 8 ani, în loc de 6 ani, cât era până acum.


- Doar pentru DNA, procurorii să treacă nu doar un interviu (care de acum înainte va fi "transmis în direct") susținut în fața Secției de procurori a CSM, ci și "o probă având ca obiect evaluarea a minimum 5 rechizitorii alese aleatoriu, precum și a altor acte întocmite de candidați și considerate relevante de aceștia, din ultimii 5 ani de activitatea".


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6916 secunde