Se anunță schimbări în Jandarmerie și Poliție. "Este o reformă tacită?"

651
Se anunță schimbări în Jandarmerie și Poliție.

Articole de la același autor

Jandarmii vor avea vestiare la sediile secțiilor de poliție, iar patrularea cu echipaje mixte se va face și cu autospecialele puse la dispoziție Poliției de către Jandarmerie. Acestea sunt câteva dintre măsurile dispuse de conducerile celor două structuri. Sindicaliștii au luat foc: "Asistăm la o reformă tacită?"

Încă din toamna anului trecut, se discută despre intenția Ministerului Afacerilor Interne de a transfera zeci de mii de jandarmi sub "pălăria" Poliției Române, în special pe cei care realizează misiuni pe menținerea liniștii și ordinii publice. Începutul anului 2020 anunța o reformă a ministerului de resort și, din nou, schimbările care vizau Jandarmeria erau aduse în discuție. Justificarea este simplă: Poliția Română se confruntă de ani buni cu o criză de personal, pe care nici creșterea numărului de candidați admiși la școlile de profil, nici angajările din sursă externă nu au soluționat-o.

Între timp, pandemia de Covid-19 și măsurile necesare a fi luate au pus în stand by planurile. Iată însă că reprezentanții celor două structuri, Inspectoratul General al Poliției Române și Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, au revenit la intenția de a unifica celor două departamente responsabile pe parte de ordine publică.

Astfel, potrivit unei dispoziții comune emise de cele două instituții, toate inspectoratele județene de poliție vor lua măsuri ca, până pe 15 iulie 2020, să pună la punct procedura pentru ca echipajele de patrulare să fie mixte. La Constanța, de exemplu, acest protocol de lucru era deja în vigoare, pe străzi patrulând echipaje formate din câte un polițist și un jandarm, dar dispoziția aduce câteva noutăți chiar și pentru județul nostru.

Astfel, jandarmii urmează să fie "repartizați" unei secții de poliție pentru minimum trei luni, iar ținutele și armamentul vor fi păstrate la sediul acesteia, în măsura spațiului disponibil.

"În măsura în care este posibil, pentru evitarea deplasărilor și consumului de resurse, jandarmii vor păstra ținuta, armamentul și mijloacele de intervenție pentru misiunea de menținere a ordinii publice, la structurile de poliție, în condiții de siguranță corespunzătoare, urmând a se prezenta direct la sediul acestora pentru instructaj și intrarea în serviciu.

În vederea asigurării predictibilității planificării în serviciu, a cunoașterii temeinice a situației operative specifice și a modului de acțiune în comun, conducerea structurilor de jandarmerie asigură planificarea efectivelor pentru executarea misiunii de menținere a ordinii publice, pe durată de cel puțin trei luni, la aceeași unitate de poliție", se stipulează în dispoziția comună.

Totodată, pentru că jandarmii au în responsabilitate misiuni precum supravegherea deplasărilor de suporteri, transporturi speciale, de valori sau mandate de aducere ori însoțirea unor coloane oficiale, acestea urmează să fie efectuate în patrule mixte, cu polițiștii.

O altă măsură vizează ca unitățile de jandarmerie să pună autospecialele la dispoziția Poliției, pentru a fi folosite la patrulări. De asemenea, dacă va fi necesar, vor fi realizate și patrule numai din jandarmi, pentru a "acoperi" toate zonele problematice.

"Jandarmii au dotări mai bune"

"Unificarea" celor două structuri de ordine publică, în acest mod, nu este văzută cu ochi buni de sindicaliști.

"Suntem conștienți de dotarea logistică net superioară a structurilor de jandarmi, începând de la calitatea uniformei, echipamentelor de intervenție și chiar a armamentului, precum și a flotei de autospeciale care nu sunt ruginite și nu se află în perioada de casare, ca cele aflate în dotarea polițiștilor. Însă nu putem trece cu vederea că prin această practică atribuțiile polițiștilor de ordine publică vor fi sporite, în ciuda faptului că pe lângă petiții, încărcătura dosarelor penale avute în lucru și alte lucrări generale cu termen, colegii noștri vor executa misiuni de monitorizare a deplasării suporterilor, de însoțire a transporturilor speciale etc., deși nu au astfel de atribuții.

Totodată, deficiența de personal ce devine tot mai acută la nivelul Poliției Române și tendința MAI de reorganizare a structurilor de ordine publică ne face să ne întrebăm dacă nu cumva avem de a face cu o implementare tacită a programului de reformare a Poliției, fără consultarea organizațiilor sindicale și fără a ține seama de propunerile structurilor din teritoriu, care cunoscut în profunzime problemele.

Dispoziția comună nu prevede un termen limită de aplicare a acestor măsuri", au transmis reprezentanții Sindicatului Europol. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 28 Aprilie 2020
Stire din Eveniment : Misiuni, misiuni, misiuni…
Marţi, 21 Aprilie 2020
Stire din Eveniment : Misiuni, misiuni, misiuni…
Luni, 06 Aprilie 2020
Stire din Eveniment : Misiuni, misiuni, misiuni…
Pagina a fost generata in 0.4384 secunde