Secretar de stat în MApN:

"Se pot lua unele măsuri pentru a nu fi afectată siguranța națională"

1221
Secretarul de stat în MApN, Mihai Ozunu, a declarat vineri, întrebat dacă nu trebuie decretată o anumită situație pentru aplicarea articolului 53 din Constituție, că sunt astfel de situații, dar că se pot lua preventiv anumite măsuri pentru a nu fi afectată securitatea națională.
Întrebat în calitatea sa de fost șef al Colegiului Național de Apărare în ce cazuri se poate invoca articolul 53 din Constituție pentru apărarea securității naționale și dacă nu trebuie întrunit CSAT sau decretată situație de urgență, Ozunu a răspuns:
"Nu neapărat. Nu neapărat. Tocmai pentru a nu se ajunge la astfel de situații se poate face apel (la acest articol - n.r.). Sunt situații în care într-adevăr este nevoie să se decreteze o anumită situație, dar se poate și preventiv să se ia o anumită măsură tocmai ca să nu se ajungă la afectarea securității naționale".
Premierul Emil Boc a declarat miercuri că legea de diminuare a cheltuielilor bugetare, care prevede reducerea costurilor cu salariile, pensiile și alte drepturi sociale, are ca temei articolul din Constituție privind restrângerea temporară a exercițiului unor drepturi, pentru apărarea securității naționale.
Articolul 53 din Constituție prevede că exercițiul unor drepturi sau al unor libertăți poate fi restrâns numai prin lege și numai dacă se impune, după caz, pentru apărarea securității naționale, a ordinii, a sănătății ori a moralei publice, a drepturilor și a libertăților cetățenilor, desfășurarea instrucției penale, prevenirea consecințelor unei calamități naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporțională cu situația care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu și fără a aduce atingere existenței dreptului sau a libertății.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.131 secunde