SE SCHIMBĂ CĂRȚILE DE IDENTITATE!

1337
2
SE SCHIMBĂ CĂRȚILE DE IDENTITATE! - eliberarebuletin-1501050163.jpg
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) organizează, azi, o dezbatere publică pe tema proiectului de lege privind cartea electronică de identitate, care ar putea asigura și funcționalitatea cardului de sănătate. Proiectul de lege nu impune schimbarea cărții de identitate actuale, astfel că cei care refuză obținerea cărții de identitate electronice pot opta în continuare pentru cea simplă.

"Proiectul de lege propus urmărește simplificarea procedurilor și debirocratizare, asigurând în acest fel un cadru adecvat, la dispoziția cetățeanului, menit să-i faciliteze accesul la serviciile circumscrise conceputului de administrație electronică și să-i ofere posibilitatea de a utiliza un instrument modern în interes personal sau în relația cu diverși terți care generează servicii electronice", se arată în expunerea de motive a proiectului.

Cartea electronică de identitate va conține elemente de particularizare și de siguranță, datele din formatul tipărit, respectiv numele și prenumele titularului, sexul, cetățenia, data și locul nașterii, imaginea facială, Codul Numeric Personal și adresa de domiciliu, precum și semnătura olografă a titularului; prenumele părinților titularului; un certificat și, după caz, certificate calificate, prevăzute de Legea 455/2001 privind semnătura electronică; datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială și, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete.


Proiectul de lege acordă posibilitatea eliberării unei cărți de identitate simple sau a cărții electronice de identitate înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, la solicitarea unuia dintre părinți. Astfel, vor putea fi eliberate cărți de identitate cu valabilitate de doi ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 și 14 ani, cu valabilitate de patru ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani și cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani.


În cazul în care o persoană refuză eliberarea unei cărți de identitate electronice din motive religioase sau de conștiință, aceasta poate opta pentru cartea de identitate simplă.

Cartea electronică de identitate ar urma să asigura și funcționalitatea cardului de sănătate, care nu va mai fi folosit de la momentul eliberării noului document de identitate, se arată în proiect.

Personalizarea documentelor se va realizeaza în Centrul Național Unic de Personalizare a Pașapoartelor Electronice din subordinea Ministerului Afacerilor Interne.



Comentează știrea

unul
26 iulie 2017
alta mega-hotie?

Ar putea sa ramana cele care sunt acum, dar de dimensune mai mica. Din punct de vedere tehnic e suficient sa se schimbe sablonul de tiparire al documentelor respective si atat. Sau trebuie sa mai dea niste baieti destepti un tun de zeci si zeci de milioane de euro? Apropo, ce mai face d-na Socol irina?

Emanuel
1 octombrie 2017
Emanuel

Buna as dori sa aflu cum o cheama pe aceasta persoana Florentina din Mun.Bucuresti Sector 1 Bucuresti Sectia 4 am incercat sa descifrez dar mie imi vine nume de fam.cu Vo ceva cu Vorcu cam asa ceva Stefan Ciprian Madalina la numele parintilor da nu sunt sigur....Ma ajutati va rog ?

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0622 secunde