Secăreanu, fostul șef al SIPI Constanța, reținut! Vezi aici acuzațiile aduse de DNA

378
Secăreanu, fostul șef al SIPI Constanța, reținut! Vezi aici acuzațiile aduse de DNA - dna-1341910479.jpg

Articole de la același autor

Ieri și astăzi, procurorii DNA București au dispus reținerea lui George Guliu, asociat și administrator la SC Excella Real Grup SRL Nicolae Bălcescu, jud. Constanța, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de evaziune fiscală și constituire a unui grup infracțional organizat, a lui Dumitru Chirvăsitu, administrator în fapt al SC Inkasso Jobs SRL Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, Andrei-Florin Jugănaru, administrator de fapt al SC Crivas Logistic SRL București și al SC Rad Trans Concept SRL București, Viorel Comăniță, director la Autoritatea Națională a Vămilor (ANV), în prezent autosuspendat din această funcție, care este acuzat de complicitate la evaziune fiscală și sprijinire a unui grup infracțional organizat, Dumitru Emilian Preda, Florin Dan Secăreanu, ofițer de poliție în cadrul - MAI - Direcția Generală de Informații și Protecție Internă (DGIPI), în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de complicitate la evaziune fiscală, sprijinire a unui grup infracțional organizat și permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, Lucian Florin Ionescu, Georgiana-Nicoleta Lengiu, Mariana Cozma, Nicolae Belba și Mihai Buliga acuzați de complicitate la evaziune fiscală.


Radu Nemeș, Codruț Alexandru Marta, Ovidiu Ioan Moldovan, Dana Nemeș, Mihai Gulea și Ștefan Pușcașu vor fi prezentați la Curtea de Apel București cu propunere de arestare preventivă în lipsă pentru 30 de zile de la data prinderii lor.

Procurorii DNA spun că, în perioada mai 2011 - iulie 2012, inculpații Guliu George, Chirvăsitu Dumitru, Jugănaru Andrei Florin și Nemeș Radu și Nemeș Dana au constituit și coordonat o grupare infracțională organizată prin inițierea unui amplu mecanism evazionist ce vizează sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorină care au fost comercializate pe piața internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare. În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 euro reprezentând accize și TVA neachitate.


Concret, motorina era achiziționată în regim suspensiv de la plata accizelor (deci fără a se achita aceste taxe) în scopul declarativ de a fi transformată în păcură. În realitate, motorina era de fapt revândută ca atare prin stațiile de distribuție de carburanți. În paralel, aceste operațiuni sunt justificate scriptic în contabilitatea S.C. Excella Real Grup S.R.L. care, aparent, comercializează către firme tip "fantomă" produse asimilate păcurii, taxate cu un nivel mult mai scăzut al accizelor decât motorina. Aceleași firme "fantomă" pun la dispoziție companiilor specializate în distribuția carburanților documente contabile din care să rezulte, în mod nereal, că au achiziționat motorină euro 5 pentru care a fost achitată acciza corespunzătoare.


Activitatea de sprijinire a grupului, spun procurorii anticorupție, a fost asigurată de inculpații Secăreanu Florin Dan, ofițer în cadrul D.G.I.P.I. și de Comăniță Viorel, director A.N.V., fie prin deconspirarea unor acțiuni operative fie prin efectuarea unor controale formale la firmele implicate. Persoana care asigura legătura dintre firmele implicate în activitatea de evaziune fiscală și factorii de decizie ai ANAF este inculpatul Marta Codruț Alexandru.


Transportul motorinei către stațiile de distribuție era asigurat de către inculpații Preda Dumitru Emilian și Jugănaru Andrei Florin prin intermediul firmelor S.C. Crivas Logistic S.R.L. București și S.C. Rad Trans Concept S.R.L. București.

Pentru a intra în posesia sumelor de bani obținute prin evaziune fiscală, în contabilitatea S.C. Excella Real Grup S.R.L. erau înregistrate achiziții fictive, pentru ca în final, printr-un circuit financiar în care erau implicate firme "fantomă", banii să ajungă la persoanele care coordonau grupul. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.639 secunde