Securitatea la Marea Neagră. Ce apel lansează România

194
Securitatea la Marea Neagră. Ce apel lansează România - securitate-1561925053.jpg

Articole de la același autor

În marja reuniunii ministeriale NATO de la Bruxelles, ministrul Apărării naționale, Gabriel Leș, a avut două întâlniri bilaterale de lucru, cu ministrul francez al Apărării, Florence Parly, și cu omologul georgian, Levan Izoria, informează Biroul de presă al MApN. 


Întâlnirea cu ministrul francez Florence Parly a reprezentat un bun prilej pentru a continua discuțiile pe marginea situației regionale de securitate, precum și referitoare la o serie de aspecte relevante de pe agenda NATO. În context, au fost abordate teme privind cooperarea în plan bilateral, cu accent pe permanentizarea dialogului strategic româno-francez, continuarea dezvoltării cooperării operaționale în domeniile terestru, aerian și maritim, cu scopul de a consolida interoperabilitatea forțelor armate ale celor două țări, precum și încurajarea dezvoltării parteneriatului pe termen lung. 


Au fost aduse în discuție și elemente legate de cooperarea în cadrul UE, în cadrul Coaliției Globale ANTI-ISIS/DAESH, dar și de participarea României și Franței cu militari, în comun, la misiuni și operații ONU de menținere a păcii. 
Pe timpul discuțiilor cu omologul din Georgia, Levan Izoria, a avut loc un schimb de opinii asupra dinamicii situației de securitate la Marea Neagră, precum și a contribuției celor două state la securitatea internațională. În același context, au fost trecute în revistă perspectivele dezvoltării cooperării bilaterale în domeniul apărării. 


La finalul întrevederii, ministrul Gabriel Leș a salutat progresele înregistrate de Georgia în implementarea reformelor în domeniul apărării și securității și a reiterat poziția României de susținere a aspirațiilor euro-atlantice ale acestei țări. 


XXX 
Tot în cadrul reuniunii, au fost aprofundate aspecte referitoare la implementarea Inițiativei NATO privind creșterea gradului de operativitate și răspuns, întărirea posturii maritime a Alianței, precum și progresul obținut în implementarea Angajamentului statelor membre privind asigurarea resurselor alocate apărării, adoptat la Summit-ul din Țara Galilor din 2014, pe toate cele trei dimensiuni: Contribuții financiare - Capabilități - Contribuții la operații și misiuni. 


Oficialul român a prezentat omologilor eforturile României de consolidare a Prezenței Înaintate Adaptate la Marea Neagră, lansând totodată un apel pentru suplimentarea participării aliate la structurile multinaționale care funcționează pe teritoriul național. 


De asemenea, ministrul român a reafirmat sprijinul pentru eforturile de stabilizare ale Afganistanului, dovadă stând contribuția substanțială și constantă a României în acest teatru de operații. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7647 secunde