Ședință extraordinară DSU - ANM, în urma criticilor care au curs după tornadă

150
Ședință extraordinară DSU - ANM, în urma criticilor care au curs după tornadă - img-1556782645.jpg
Reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență și meteorologii discută azi posibilitatea ca populația să fie alertată prin sistemul Ro-Alert atunci când sunt fenomene meteorologice periculoase, de genul tornadei din Călărași.


"Mai bine alertăm o dată în plus, decât să alertăm o dată în minus", a spus Arafat care a explicat că sistemul nu interpretează datele meteorologice, ci transmite avertizări, doar în măsura în care este acționat în acest sens de dispecer.

Anterior acestui anunț Arafat a răspuns tăios celor care au criticat eficiența sistemului Ro-Alert.

"Unii au început să atace Ro-Alert de parcă sistemul este un radar meteo care trebuie să avertizeze despre fenomenele meteo înainte că ele să apară. (...) Ca să activăm sistemul Ro-Alert, trebuie în primul rând să aflăm despre faptul că situația respectivă urmează să aibă loc sau cel puțin faptul că fenomenul este în desfășurare; Pentru cei care nu cunosc încă, DSU și IGSU nu interpretează datele meteo, acest lucru fiind realizat la nivelul ANM", a spus Raed Arafat.

Asemenea fenomene sunt vizibile numai pe interval imediat. Asa cum este specificul averitzarilor nowcasting(...) Tornada nu avem cum o sa vedem pe ecran. O văd numai martorii locali. Noi anunțăm eventuale vijelii, viteze ale vantului. Asta este puterea știintei actuale'', a venit replica meteorologului Dinu Mărășoiu.


Raed Arafat a anunțat la Realitatea TV că, joi va avea loc o ședință extraordinară ANM, DSU, pentru a identifica variante de lucru mai eficiente pentru astfel de situații.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3597 secunde