Sezonul estival, un calvar pentru polițiști: în pantofi de piele, prin nisip!

734
Sezonul estival, un calvar pentru polițiști: în pantofi de piele, prin nisip! - fondlitoralpolitistiprint2-1599486818.jpg

Articole de la același autor

Supărare mare în rândul polițiștilor detașați, în această vară, pe litoral. Aceștia reclamă că au fost nevoiți să patruleze în zona plajelor, pe caniculă, în pantofi din piele cu toc. Ba mai mult, au fost numeroase situațiile în care făceau și trei ore pe drum, pentru a ajunge de la hotelul din Mamaia, unde erau cazați, până în stațiunea unde trebuiau să-și facă tura.

Asemenea anilor anteriori, Ministerul Afacerilor Interne a dispus detașarea pe litoral a unui număr de polițiști, pentru a veni în sprijinul colegilor de la malul mării. Este o practică de ani buni, astfel încât să nu crească nivelul infracțional, iar turiștii să aibă parte de concedii liniștite. În acest sezon estival, începând din 15 iunie, pe litoral au fost detașați peste 500 de polițiști, în două serii, care au desfășurat zilnic activități în Năvodari, Mamaia, Constanța, Eforie, Costinești, Neptun, Mangalia, 2 Mai, Vama Veche, Techirghiol etc. Zile caniculare, nopți solicitante, în care oamenii legii, pe lângă prevenirea infracțiunilor sau prinderea hoților au trebuit să vegheze și la respectarea măsurilor restrictive. Dar, spre deosebire de anii anteriori, mai marii de la centru nu au fost preocupați și de asigurarea unor minime condiții de muncă pentru polițiștii trimiși pe litoral sau pentru colegii lor de la malul mării, reclamă reprezentanții Sindicatului "Europol".

Iar motive de supărare sunt multe, de la cât petreceau polițiștii pe drum până la locul temporar de muncă, până la faptul că au fost nevoiți să-și plătească locuri de parcare pentru mașinile personale sau la ce echipament au folosit, în această vară, la patrulări.

Trei ore pe drum, din Mamaia spre locul repartizat să patruleze

"Pe durata perioadei de detașare, polițiștii au fost cazați în cadrul Centrului de pregătire și recuperare a capacității de muncă «Meridian» din Mamaia, de unde erau preluați zilnic de un microbuz aparținând M.A.I. pentru a-i duce la secțiile de poliție. Programul de lucru era organizat în regim de 12/24 ore și respectiv 12/48 de ore, iar din cauza valorilor mari de trafic înregistrate în plin sezon estival, colegii noștri acumulând astfel trei ore suplimentare la fiecare tură pentru drumul dus-întors de la unitatea de cazare către secțiile de poliție, iar acest timp nu le este contabilizat în mod corespunzător de către șefii nemijlociți, cu toate că pentru personalul Jandarmeriei Române alături de care colegii noștri execută patrule mixte, orele acumulate în plus sunt evidențiate în mod corect", a arătat Cosmin Andreica, liderul Sindicatului "Europol".

Deși cazați la "Meridian", polițiștii spun că nu au putut să folosească parcarea unității pentru mașinile personale. "Degeaba au încercat aceștia identificarea unor soluții alternative, s-au izbit de prețuri astronomice, pentru un loc într-o parcare privată prețul abonamentului lunar ridicându-se la 600 de lei. În cele administrate de municipalitate, abonamentul era de 230 de lei, bani pe care polițiștii ar fi trebuit să îi suporte din buzunarul propriu", a mai arătat liderul de sindicat.

Pe caniculă, în pantaloni la dungă și pantofi din piele!

Dar un adevărat "calvar" a fost faptul că, în ciuda faptului că trebuiau să patruleze pe faleze și, ocazional, pe plajă, polițiștii nu au avut, precum în anii trecuți, uniformă de vară.

"Un alt aspect pe care conducerea M.A.I. nu l-a considerat important este reprezentat de componența uniformei de serviciu cu care polițiștii sunt nevoiți să execute activitatea de patrulare pe plajă și pe zonele adiacente, la temperaturi de peste 38 de grade Celsius. Dacă la nivelul celorlalte poliții europene putem vorbi de o echipare corespunzătoare pentru executarea misiunilor pe litoral, precum șort, tricou cu mânecă scurtă și încălțăminte sport, care să asigure un confort termic și mobilitate pentru prinderea și imobilizarea eficientă a eventualelor persoane care comit fapte antisociale, în cazul nostru, reprezentanții ministerului, la adăpostul aerului condiționat din birouri, au considerat că polițiștii pot să patruleze la temperaturi extreme în cămașă, pantaloni cu dungă și pantofi din piele cu toc", a mai reclamat Cosmin Andreica.

Reamintim, în anii anteriori, polițiștii care patrulau prin stațiuni au avut astfel de uniforme pe timpul verii - pantaloni trei sferturi, tricou cu mânecă scurtă și încălțăminte sport. "În acest an polițiștii au trebuit să execute serviciul pe caniculă, în zona plajelor, având pantalonii cu dungă prăfuiți și pantofii plini de nisip zi de zi, ca să nu mai vorbim despre faptul că pe durata celor 12 ore de serviciu nu au avut unde să se schimbe ori să facă un duș, fiind nevoiți să poarte întreaga zi uniforma îmbibată de transpirație", a mai punctat sindicalistul.

Toate aceste aspecte au fost sesizate Poliției Române și Ministerului Afacerilor Interne. Potrivit sindicaliștilor, urmează să fie efectuate verificări privind orele aferente deplasării de la unitatea de cazare către locul de muncă, pentru a fi înregistrate și remunerate corespunzător. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 08 Septembrie 2020
Stire din Social : Vreme deosebit de caldă, pe litoral
Pagina a fost generata in 1.5517 secunde