Potrivit ultimului bilanț al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Dobrogea”, în acest sezon estival, cele mai multe intervenții ale echipajelor de salvare au fost înregistrate în stațiunile Eforie Sud și Eforie Nord, urmate de Costinești și Vama Veche.În total, în această vară, echipajele de salvare ISU au executat 93 de misiuni de căutare-salvare în mediul acvatic, în urma cărora 72 de persoane au fost salvate, iar 21 de persoane au decedat, în vreme ce, în sezonul estival 2023, au fost înregistrate 18 decese prin submersie.
Gelu Vătămănescu, salvamar șef în stațiunile Eforie, susține că, în ceea ce privește curenții și relieful acvatic, plajele din Eforie Sud și Nord nu se deosebesc de restul litoralului românesc, însă numărul mare de persoane înecate se datorează nerespectării indicațiilor salvamarilor.
„Nu pot să vă spun că stațiunile Eforie ar fi mai periculoase decât celelalte. Oamenii se îneacă peste tot, până și în Lacul Techirghiol au murit vreo trei persoane, iar acolo nu există curenți marini sau valuri.
Privind din perspectiva gradului de periculozitate, Eforie Nord și Eforie Sud sunt normale, nu sunt cu mult mai periculoase decât celelalte stațiuni de pe litoralul românesc. Într-adevăr, sunt furtuni, sunt curenți. Dacă ar ajuta puțin și turistul cu respectarea indicațiilor trasate de salvamar, am face un mare pas înainte”, a declarat Gelu Vătămănescu, pentru Cuget Liber.
Salvamarul șef din Eforie susține că, din cauza numărului mare de turiști de pe litoral, zilnic se găsesc persoane care nu vor să țină cont de sfaturile personalului de salvare de pe plajă și se aventurează printre valurile înalte, uneori chiar și după balize.
În această vară, chiar și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a transmis în spațiul public un mesaj pentru cei care țin să se aventureze în larg, avertizându-i pe aceștia cu privire la riscurile majore la care se expun, precum curenții puternici și adâncimile periculoase.
„Mereu sunt persoane agresive, au fost persoane încătușate de poliție și duse la secție. La noi la Eforie așa este, nu știu dacă în restul litoralului se întâmplă așa ceva. Dacă cineva este hotărât să facă ceva, o va face. Cum a fost cu cel care s-a înecat la noi după programul de muncă. Toată ziua l-am ținut pe mal, l-am fluierat, iar când am plecat, după 15 minute s-a înecat”, a mai spus Gelu Vătămănescu.
La data de 12 iulie, în Eforie Nord, un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a ignorat steagul roșu arborat pe plajă și a intrat în mare imediat după plecarea salvamarilor. La scurt timp, acesta a pierdut lupta cu valurile puternice și a murit.
Gabriel Culea, salvamar șef al stațiunii Mamaia, a declarat în această vară, pentru Cuget Liber, că apa în general este un mediu periculos, iar dacă nu ne luăm câteva măsuri de precauție, putem întâmpina probleme sau chiar să plătim cu viața.