Sindicaliștii din Poliție reacționează față de plata voluntarilor. „Se încalcă legislația”

1024

Articole de la același autor

De ce pentru o parte din voluntari se găsesc surse financiare, pentru a le fi recompensat pecuniar contribuția la lupta cu COVID-19, în vreme ce pentru restul voluntarilor, cât și pentru polițiștii, jandarmii și pompierii care riscă zi de zi să se infecteze nu sunt bani? „Se încalcă legislația pe mai multe paliere”, atrag atenția sindicaliștii din Poliție.

Lupta cu noul coronavirus durează de aproape nouă luni și este nevoie deja de noi resurse umane pentru a continua să țină piept răspândirii virusului ucigaș, cât și tratării celor afectați. În aceste condiții, în ultimele luni s-a făcut apel la găsirea de voluntari care să ajute cum pot eforturile medicilor: inclusiv prin preluarea apelurilor telefonice. Au început însă să fie semnalate și probleme legate de modul cum înțelege statul să recompenseze activitatea voluntarilor. Dar numai a unora dintre ei, atrag atenția reprezentanții Sindicatului Ropol; și anume a celor care își vor desfășura activitatea în cadrul Inspectoratelor pentru Situații de Urgență, adică în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, care vor primi câte 2.500 de lei remunerație. În schimb, voluntarii care activează, de la începutul pandemiei, prin intermediul unor ONG-uri, în cadrul direcțiilor de sănătate publică, nu au fost și nu urmează să fie recompensați financiar.

„În unitățile DSP și mai ales în sistemul sanitar, de la începutul pandemiei, deja activează prin intermediul unor ONG-uri mai mulți voluntari. Printre aceștia și studenții de la facultățile de medicină. Nimic anormal până acum, sunt apreciați și de admirat pentru dăruirea și eforturile depuse pentru a ajuta! Voluntarii își desfășoară activitatea în baza contractelor de voluntariat conform Legii nr.78/2014, privind reglementarea activității de voluntariat în România, această perioadă fiind considerată stagiu de practică/experiență profesională, implicit vechime în muncă și în specialitate. M.A. I. s-a gândit să schimbe cadrul legal doar pentru cei din subordinea acestui minister, cu inițiativa unei ordonanțe de urgență a Guvernului, prin care “să-și aducă” niște studenți de la medicină în IGSU ca voluntari cu plată. Adică, doar pentru studenții voluntari ce vor activa în IGSU, pentru 120 ore de voluntariat pe lună, să se acorde o indemnizație de 2.500 lei, fără ca suma să fie supusă reglementărilor legale referitoare la plata asigurărilor sociale și a impozitului (este publicat în acest sens proiectul de OUG pe site-ul MAI în secțiunea transparență decizională)”, ne-a semnalat Valentina Matea, lider Sindicatul Ropol.

Stimulente de risc pentru polițiști, cerute încă din vară

Surse din cadrul ministerului susțin că proiectul ar urma să fie modificat, în sensul că studenții voluntari ar urma să primească „stimulente”, nu „indemnizații”.

„Dar, pe de altă parte, pentru stimulentul de risc COVID pentru personalul M.A.I. din prima linie nu s-au găsit fonduri. Nu blamăm ceea ce fac voluntarii, contribuția lor este binevenită și ar trebui să fie recompensați. Dar ar trebui să fie recompensați cu toții, toți voluntarii, cât și angajații din subordinea M.A.I. care își desfășoară activitatea în prima linie. Ceea ce se întâmplă acum este o «jmekerie», să fie date niște sume de bani fără să fie impozitate, iar cu Legea privind reglementarea activității de voluntariat s-a dat de pământ!”, a mai semnalat Valentina Matea.

Reamintim că reprezentanții tuturor sindicatelor din Poliție au semnalat, încă din vară, faptul că polițiștii și forțele de ordine din alte arme nu primesc stimulentul de risc COVID, precum alte categorii profesionale (cadre medicale), deși se impune, având în vedere că intră în contact frecvent cu suspecți sau confirmați de COVID-19. Până în prezent, însă, niciun reprezentant al ministerului de resort nu s-a pronunțat asupra celor solicitate. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4748 secunde