Șoferii inconștienți din Constanța: fac liniuțe seară de seară în zone aglomerate

2133
8
Șoferii inconștienți din Constanța: fac liniuțe seară de seară în zone aglomerate - liniute-1360599570.jpg
Un fenomen îngrijorător ia amploare pe străzile din Constanța. Este vorba despre participările la concursuri sau întreceri, așa-numitele "liniuțe". Polițiștii rutieri afirmă că știu zonele cu probleme, în care teribiliștii își fac de cap cu mașinile sau cu motoarele, însă recunosc că nu prea au cum să stopeze fenomenul, ci doar să îi "viziteze", din când în când, cu câte un radar sau să aștepte, pur și simplu, până se potolesc. 


Oamenii legii recunosc că știu foarte bine cu ce se confruntă și că singurul lucru care le rămâne de făcut este să dea amenzi pentru tulburarea liniștii publice, pentru că infracțiunea de participare la liniuțe este foarte greu de probat, dacă nu chiar imposibil.

Care sunt zonele problemă

"La momentul actual, sesizări, în sensul de petiție, sesizare făcută direct, trimisă prin poștă, pe online, nu avem. Asta nu înseamnă că nu știm despre ce e vorba. Noi știm despre ce este vorba. Zonele cu probleme sunt stațiunea Mamaia, strada Cumpenei, către RATC, bulevardul Marinarilor și străzile Interioarei 1,2 și 3, în special 3. Anul trecut am avut o solicitare privind bulevardul Marinarilor, însă era vorba mai mult de zgomot decât de liniuțe. Era pe timp de vară, iar cei care aveau motociclete le turau. Acest fenomen se petrece pe toată perioada anului. În stațiunea Mamaia de exemplu, nu prea se întâmplă vara, pentru că este foarte aglomerat. În schimb, se petrece în restul anului. De exemplu, strada Interioară nu este locuită, iar noaptea nu prea are nimeni treabă pe acolo. Problema rămâne cu bulevardul Marinarilor, unde sunt locatari, sunt blocuri. Strada Cumpenei este un loc preferat de-al șoferilor care fac liniuțe de când a fost renovată și, în condițiile în care asfaltul este mai bun, poți circula și cu viteză", explică Ciprian Sobaru, șeful Biroului pentru Siguranța Circulației în Mediul Urban Constanța din cadrul Serviciului Rutier.

"Nu ne deranjează cei care se învârt în parcare la Aqua Magic"

"În stațiunea Mamaia există două fenomene: vorbim odată de așa zisele liniuțe și vorbim despre cei care se strâng în parcare la Aqua Magic. Cei care se strâng în parcare nu pot să spun că deranjează prea mult, pentru că zona momentan nu este una locuită, ca să poți spune că deranjează locatarii de acolo. Este o parcare, nu este un drum pu-blic, ca să poți spune că pun în pericol siguranța celor care trec prin zonă, așa cum este când ies în bu-levardul Mamaia", afirmă polițistul.

Participarea la liniuțe este foarte greu de probat

"Participarea la concursuri sau întreceri de acest gen reprezintă o infracțiune, însă este o infracțiune foarte greu de probat. Pentru a proba că cineva a făcut sau organizat o astfel de întrecere trebuie să iei, în primul rând, declarațiile anumitor persoane, care să-ți spună exact ceea ce se întâmplă acolo. Dacă te deplasezi și îi vezi că se strâng acolo, mai mult decât să le dai amendă pentru tulburarea ordinii și liniștii publice nu prea ai ce să faci. Declarațiile pot fi luate și de la martori, nu neapărat de la persoanele implicate. Dacă te apuci să faci dosar, iar la prima declarație vinovatul își recunoaște fapta, acesta poate oricând să își întoarcă declarația și să invoce motive precum că a fost presat de polițiști. În acel moment, declarația acestuia se duce. În acest caz, este nevoie de declarațiile martorilor. Cu alte cuvinte, nu prea avem cazuri în care făptașii să fie prinși și pedepsiți. Singurul lucru pe care îl avem de făcut este aplicarea de amenzi, coroborate cu faptul că dacă pui un radar și le dai o altă amendă se cam sparge gașca. În astfel de situații, pe lângă faptul că atunci când avem un echipaj de noapte, în măsura în care poate și el și în măsura în care a primit o anumită zonă, trece prin aceste zone cu probleme, pentru că este de ajuns numai să ajungi cu mașina acolo și, uneori, să dai drumul la girofar, și au și fugit", spune Ciprian Sobaru.

Ce rămâne de făcut

"Singura soluție pe care noi o vedem este ca în momentul în care se strâng undeva să trimitem o patrulă de poliție cu un radar. Este aceeași soluție pe care o are poliția în general, pentru tot ceea ce se întâmplă. Dacă poliția patrulează mereu pe acolo se liniștesc. Așadar, dacă cineva ne face o sesizare, noi imediat trimitem patrulă în zonă. Noi nici nu avem echipaje de poliție suficiente, așa că nu putem acoperi toate bulevardele.

Limitatoarele de viteză nu sunt o soluție. Dacă pui limitatoare de viteză nu faci decât să le strici locația și să se mute în alte părți. În primul rând limitatoarele ar încurca mai mult traficul și, pe deasupra, dacă trec TIR-uri prin zonă, acestea nu rezistă", afirmă șeful Biroului pentru Siguranța Cir-culației în Mediul Urban Constanța din cadrul Serviciului Rutier. 


Comentează știrea

Seful Tau
12 februarie 2013
Cipriene, citeste legea

Cipriene Sobar'...mai pune mana pe carte si citeste legea drumurilor unde o sa afli ca "Zonele de parcare, precum si alte zone amenajate cu destinatia stationarii vehiculelor fac parte integranta din drumul public adiacent". Asadar, indiferent de statut juridic (poa' sa fie si parcarea de la mall), este drum public, unde se aplica prevederile codului rutier, lege ce reglementeaza circulatia vehiculelor tocmai pe drumurile publice.

El
12 februarie 2013
amuzantule

Parcarea de la Aqua Magic nu se supune reglementarilor sus mentionate, dragul meu atotstiutor. Legea 413/ 2002 , alineatul 5 prevede ca : (5) Fac parte din elementele infrastructurii autostrăzilor și drumurilor naționale aparținând domeniului public al statului: - locurile de parcare, oprire și staționare, precum și terenurile aferente care aparțin domeniului public al statului; z Si regret sa te dezamagesc, dar intereseaza-te de cine apartine parcarea de la Aqua Magic. Vrei sa te lamuresc eu? De cine apartine si aqua magicul, si categoric nu de stat. Salut

George
12 februarie 2013
Mai tari ca pulitia

Pai pulitia romana si alte structuri nu sunt in stare sa lupte eficient impotriva clanurilor ci doar sa le faca harta locurilor de mare influenta,in ideea ca poate vrea cineva sa se angajeze ,sa zicem,la Duduianu sau alt cacat s inu are adresa.Sa prinzi delicventi adevarati e greu, nu se compara cu atacul unora care-si cer niste drepturi cu voce tare,cu intimidarea oamenilor evident pasnici,etc. Avem purtatori de uniforme cu zorzoane,din pacate prea putini adevarati si aproape deloc motivati sa munceasca pentru distrugerea cancerului infractional din ramasita asta de Romania!

claudiu..
12 februarie 2013
idee

dc nu luati in calcul ca acei baieti pur si simplu au o doza de adrenalina care trebuie consumata ...dc nu avem si noi ca alte tari locuri special amenajate pt pasionatii de curse...o pista sau un circuit ar fi perfect ... unde mai pui ca s-ar face bani frumosi cu asa ceva ..insa e greu ca cineva sa se implice financiar pt asa ceva in constanta.pana atunci baietii raman la ce au..

cetatean
12 februarie 2013
'liniute'

Este drum lung pana la a ne civiliza si a ajunge la stadiul celorlalte tari din UE..La cati teribilisti sunt pe strazile Constantei ar trebui insasi orasul Constanta sa fie un circuit:))...Apropo,si cum scoatem carutele trase de cai de pe traseu,incurca rau:)))

ct-80-bda
12 februarie 2013
ciutani retarzi

acei baieti,de la aqua,sunt doar ciutani idioti si plini de figuri.le-am spus in trecere sa-si adune si gunoiul pe care-l fac si s-au facut ca nu aud pana l-am tras pe unu' afara din masina,si atunci le-a revenit auzul.sa-si ia cate o amenda in fiecare seara,si in max doua saptamani,nu mai e niciunul pe acolo.ca asa,daca te apuci sa bati la ei,in 2 minute ai terminat treaba ca-s numai aschilopati:))

Răspuns la: idee
Adăugat de : claudiu.., 12 februarie 2013
dc nu luati in calcul ca acei baieti pur si simplu au o doza de adrenalina care trebuie consumata ...dc nu avem si noi ca alte tari locuri special...
Cineva
12 februarie 2013
ct-80-bda

Prietene degeaba iei tu la bataie pe 1,2...daca se pun toti pe tine pleci de acolo fara masina :))....

nimeni
13 februarie 2013
esti nebun omule

cand vreodata ai facut tu asa ceva si cand o sa se intample asta acolo sa vina un poparla ca tine doar cu vise si gura mare sa traga pe cineva afara din masina..daca faceai asta erai pieton cu permis :)) acolo toti sar pt unul singur daca e vba de asa ceva tocmai de asta nu sunt incidente de genu cu oameni de doi lei ca tine.hai du-te de aici ca nu e locu tau

Răspuns la: ciutani retarzi
Adăugat de : ct-80-bda, 12 februarie 2013
acei baieti,de la aqua,sunt doar ciutani idioti si plini de figuri.le-am spus in trecere sa-si adune si gunoiul pe care-l fac si s-au facut ca nu aud...

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 12 Februarie 2013
Stire din Eveniment : Tâlhar băgat după gratii
Marţi, 12 Februarie 2013
Stire din Eveniment : Tâlhar britanic, prins la Constanța
Pagina a fost generata in 1.3518 secunde