Stați cu ochii pe site-ul ANAF. Publicarea listelor cu datornici echivalează cu acceptul tacit al datoriilor

425
1
Stați cu ochii pe site-ul ANAF. Publicarea listelor cu datornici echivalează  cu acceptul tacit al datoriilor - anaffinantepublice3-1454951216.jpg
Fiscul va considera că firmele și persoanele fizice își recunosc datoriile, dacă în cinci zile de la comunicare prin poștă nu ridică notificarea, iar datoriile au fost publicate pe site-ul ANAF, fapt care echivalează cu acceptul tacit al contribuabililor privind obligațiile la stat, consideră consultantul fiscal Cornel Grama, citat de site-ul www.profit.ro.

Publicarea datelor personale ale datornicilor, exceptând codul numeric personal, este prevăzută de Codul de Procedură Fiscală ca modalitate de comunicare a actelor administrativ-fiscale. Publicitatea trebuie folosită de autorități doar dacă nu este posibilă comunicarea prin poștă.

Prin ordinul 558/2016, în vigoare din 3 februarie, privind procedura de publicare a listelor debitorilor se stabilește că notificarea datoriilor se comunică, până în data de 15 a primei luni din trimestrul următor celui de raportare. În cazul în care există neconcordanțe între evidența debitorilor și sumele din notificări, punerea de acord se face în 5 zile de la data notificării, în caz contrar datoriile se consideră recunoscute.

"ANAF va trebui să comunice debitorilor, persoanelor fizice sau juridice, notificarea în mod direct dacă se asigură primirea sub sem-nătură a actului administrativ fiscal, sau prin poștă, cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire. Doar dacă acesta a optat anterior să i se comunice actul administrativ fiscal în mod electronic, organul fiscal o poate face în acest mod. Altfel, vor fi înștiințați prin adresă la domiciliu să se prezinte la oficiile poștale și sub semnătura de confirmare de primire să ia la cunoștință de notificarea privind debitele înregistrate. În cazul în care nu se vor prezenta să ridice notificarea și să semneze de primirea acesteia, în 5 zile de la comunicare, ANAF va considera că debitorii recunosc datoriile și le va publica pe site", spune consultantul fiscal Cornel Grama pentru site-ul www.profit.ro

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.881 secunde