Ștreangul - ultima răzbunare. De ce este Constanța județul sinucigașilor

498
1
Ștreangul - ultima răzbunare. De ce este Constanța județul sinucigașilor - fondsinucidere-1407335334.jpg

Articole de la același autor

Constanța se află, conform ultimelor statistici realizate de medicii legiști, printre județele cu cele mai multe sinucideri. Ce-i împinge pe constănțeni la acest gest extrem? Problemele cu banii - o spun apropiații sinucigașilor, și chiar și anchetatorii. Psihologii, însă, au altă părere.

Statisticile realizate pe această temă sunt îngrijorătoare. În primul rând, conform unor informații făcute publice de Eurostat, România depășește media europeană a sinuciderilor. Nici calculele realizate de medicii legiști din țara noastră nu sunt mai îmbucurătoare. Astfel, ultima statistică făcută publică de Institutul Național de Medicină Legală (INML) plasează Constanța pe locul al cincilea pe țară în ceea ce privește sinuciderile: 100 de constănțeni și-au pus capăt zilelor anul trecut, dintre care 82 s-au spânzurat, șase s-au aruncat de la etaj, cinci s-au înecat, iar patru au încheiat socotelile cu viața ingerând substanțe toxice.

Banii sunt de vină!

Potrivit polițiștilor, cei care aleg să-și pună capăt vieții invocă, în biletele de adio pe care le lasă, despărțirea de o persoană dragă. La fel, de multe ori, apropiații dau vina și pe problemele financiare. Psihologii susțin însă că lipsa banilor este doar un motiv superficial.

"Prioritățile diferă în funcție de vârstă. După 27 de ani și până în jurul vârstei de 40 - 45 de ani, este perioada marilor acumulări, pe toate planurile: social, familial, profesional, financiar. Fiecare își stabilește niște priorități, iar neatingerea lor sau pierderile suferite afectează. Motivul financiar este des folosit, dar nu este principalul motiv. Motivația trebuie căutată în instabilitatea de la nivel emoțional, familial, unde nu se simte înțeles, sprijinit. În mintea respectivei persoane, sinuciderea este precum o ultimă răzbunare împotriva celor din jur. Victima nu găsește un echilibru în jur și atunci soluția ei este sinuciderea, în acest gest egoist", a explicat psihologul Cristina Gemănaru.

Anchetă încă deschisă

La probleme financiare s-a făcut referire și în două dintre sinuciderile care au șocat Constanța, în acest an. Unul dintre cazuri este cel al maistrului militar Gheorghe Turtoiu, de la Școala Militară de Maiștri a Forțelor Navale "Amiral Ion Murgescu", care, în luna iunie, s-a împușcat în cap cu pistolul Carpați din dotare. Ulterior gestului, apropiații afirmau că avea problemele cu ratele la bănci.

În ianuarie, afaceristul Viorel Vălimăreanu, patronul Cherhanalei 23 August, și-a pus capăt zilelor printr-o modalitate neobișnuită. A pus în portbagajul mașinii sale, un Mitsubishi Pajero, patru butelii de aragaz, pe care le-a deschis; a fost suficientă o scânteie pentru a arde precum o torță. Încă de când a fost găsit trupul carbonizat, apropiații au invocat problemele financiare. Ulterior, ancheta oamenilor legii a scos la iveală că afaceristul ar fi acumulat datorii de milioane de euro.

Astăzi, la opt luni de la eveniment, ancheta privind moartea afaceristului constănțean este încă în desfășurare. Polițiștii spun că nu pot încheia investigațiile, așteaptă rezultatul analizelor histopatologice, de la INML.

Strigăte de ajutor

Potrivit psihologilor, aproximativ două treimi dintre cei care se sinucid au mai avut cel puțin o tentativă în trecut. Iar mulți comunică, într-un fel sau altul, gândurile sinucigașe pe care le au. "Simptomatologia este a depresiei: retragerea față de cei din jur, anxietate, frustrări, falsă bucurie. Victima se plânge de ceea ce o supără, dar o greșeală universală pe care o fac familia și prietenii este să îi minimalizeze grijile: «Lasă, nu-ți mai face griji!», «Nu te mai gândi la asta!» i se spune victimei, fără să fie ascultată. Da, este posibil ca grijile acesteia să pară nesemnificative pentru cei din jur. Dar sunt problemele ei! Dacă primește însă răspunsuri precum exemplificările de mai sus, se consideră neînțeles", a adăugat psihologul Cristina Gemănaru.

Metodă "preferată" de sinucigașii din Constanța

Cât privește metoda aleasă pentru a-și curma viața, constănțenii "preferă" spân-zurarea. Potrivit psihologilor, această modalitate arată determinare în a-și pune capăt zilelor. Polițiștii susțin, în schimb, că este "o metodă la îndemână, frecvent mediatizată" și tocmai de aceea oamenii aleg această cale.

În cazul tuturor sinucigașilor există strigăte de ajutor transmise apropiaților înainte de gestul extrem. Trebuie însă să nu fie ignorați!

Comentează știrea

admirator
7 august 2014
eh,

cand te gandesti ca in anii 80-90 ungurii erau pe primul loc din Europa la sinucideri (raportat la mia de locuitori)... Dar vedeti si voi cine s-a sinucis cu adevarat si cine a fost sinucis. Mai cereti si de la SRI informatii cine e decedatul, ce grade avea, ce indatoriri etc. Patronul ala de cherhana a facut o sinucidere spectaculoasa, demna de o executie mafiota. Etc. Oare toti cei care sunt trecuti in acte ca sinucigasi, chiar sunt sinucigasi? Mai ales cei care isi faceau cruce? (Religia -si cresatinismul si mahomedanismul- interzice sinuciderea.) Interesant articol, dar merita aprofundat.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.49 secunde