"Sunt băgat într-o cacialma de către un iordanian" / BĂRBATUL ACUZAT DE TERORISM, ARESTAT PREVENTIV

268

Articole recomandate

Bărbatul din județul Argeș suspectat de terorism, după ce s-ar fi autoradicalizat într-un stat european și ar fi aderat la gruparea teroristă Stat Islamic a fost arestat preventiv, astăzi, de Curtea de Apel Pitești.

Ionuț Cătălin Bălan, reținut joi, pentru terorism a fost dus la Curtea de Apel Pitești, iar în urma unor deliberări care au durat mai puțin de două ore judecătorii au admis propunerea procurorilor și au emis un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele bărbatului.

Inițial, Ionuț Cătălin Bălan a refuzat să coboare din mașina cu care a fost adus la Curtea de Apel, apoi polițiștii l-au convins să coboare și să meargă în fața instanței.

Întrebat dacă este adevărat că a vrut să meargă la Baza Militară româno-americană "Mihail Kogălniceanu" din Constanța, argeșeanul a refuzat să răspundă.

Întrebat apoi dacă a fost vreodată la vreo bază aeriană și dacă pregătea "ceva", Ionuț Cătălin Bălan a răspuns în ambele cazuri negativ.

"Sunt băgat într-o cacialma", a fost tot ceea ce a declarat bărbatul. Întrebat de către cine este "băgat într-o cacialma", el a răspuns: "de un jordanian (iordanian - n.r.)", potrivit Romania TV.

Procurorii DIICOT spun că, începând cu luna noiembrie a anului 2016, bărbatul ar fi utilizat mai multe conturi personale pe o rețea de socializare prin intermediul cărora ar fi postat și distribuit fotografii cu sigla grupării teroriste DAESH. De asemenea, ar fi postat înregistrări cu atacuri și execuții ale grupării, săvârșite prin decapitare și împușcare, pentru a le face cunoscute și pentru a câștiga noi adepți.

S-a mai stabilit că bărbatul ar fi cules informațiile în scopul transmiterii sau punerii lor la dispoziția unei entități teroriste salafiste și pro-jihadiste dintr-un stat al Uniunii Europene, bănuită că ar avea legătură cu persoanele care au revendicat atentatele teroriste de la Paris din 13 noiembrie 2015.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informații, Ovidiu Marincea, a precizat că suspectul este un cetățean român de 39 de ani care a intrat în atenția SRI încă din 2015, "având indicatori specifici unei persoane aflate într-o etapă foarte avansată de radicalizare".

SRI arăta că suspectul s-a manifestat prin activități de propagandă teroristă, derulate în mediul relațional și on-line, în favoarea organizației teroriste DAESH, la care și-a declarat adeziunea.

"Concret, cetățeanul și-a exprimat în repetate rânduri intenția și a încercat să convingă și alte persoane de a se deplasa în Siria pentru a se alătura organizației teroriste DAESH", arată SRI.

Bărbatul avea domiciliul în Lunca Corbului, însă locuia în Mușătești, potrivit procurorilor.

Verificările sunt făcute sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de promovare a unui mesaj prin propagandă săvârșită prin orice mijloace, în public, cu intenția de a instiga la săvârșirea unei infracțiuni de terorism și culegerea sau deținerea, în scopul transmiterii, ori punerea la dispoziție de date și informații despre obiective vizate de o entitate teroristă.

Surse din rândul anchetatorilor au declarat, joi, că suspectul de terorism s-a deplasat, în primăvara anului 2015, în zona Bazei Militare româno-americane Mihail Kogălniceanu, din Constanța, pentru a studia căile și punctele de acces, precum și modalitatea în care acest obiectiv este îngrădit.

Aceleași surse au afirmat că bărbatul s-a convertit la Islam în 2015, când era în închisoare în Franța, după ce a comis mai multe furturi.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.54 secunde