Țepe cu lemnele de foc. Protecția Consumatorilor, "în vizită", la vânzătorii de pe variantă

1412
Țepe cu lemnele de foc. Protecția Consumatorilor,

Articole de la același autor

Cei mai mulți constănțeni sunt fie racordați la sistemul central de încălzire al orașului, fie la rețeaua nouă de gaze naturale. Chiar și așa, sunt multe gospodării unde încă se mai face focul cu lemne, fie la sobe, fie la șeminee. Chiar dacă se plâng că au clienți puțini, vânzătorii de lemne din zona industrială a Constanței pare că o duc destul de bine.


Comisarii Protecției Consumatorilor Constanța au controlat, săptămâna aceasta, mai multe centre de vânzare a lemnelor de foc. La aproape toate au găsit nereguli privind informarea consumatorilor. Cel mai grav este însă că au fost depistate situații în care clienții erau păcăliți cu o cantitate de lemne mai mică decât cea pe care o plăteau. Problemele nu sunt noi, astfel de situații în care vânzătorii măsoară "strâmb" lemnele au fost semnalate ani de zile la rând. 


"Acțiunea vizează comerțul cu lemne de foc la agenții economici de pe bulevardul Aurel Vlaicu, în zona industrială a municipiului Constanța, și pe străzile adiacente. În cursul zilei de luni au fost verificați 11 agenți economici, dar acțiunea va continua și în zilele următoare. Unii dintre comercianții controlați au mai multe puncte de lucru. Cinci dintre agenți au fost amendați și au fost date șase avertismente. Valoarea amenzilor până în acest moment este de 12.000 de lei", a declarat Horia Constantinescu, comisarul șef al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța.


Potrivit acestuia, cei mai mulți comercianți au fost sancționați pentru comportament incorect în relația cu consumatorii. Cele mai mari probleme au fost depistate la modul cum era măsurat lemnul. "Tuturor agenților economici le-a fost impusă implementarea unui sistem de măsurare a volumului de lemn, care să fie ușor de evaluat și de către consumator. De asemenea, este obligatorie afișarea prețului și mai ales a esenței lemnului și calității acestuia. Am găsit cazuri în care ceea ce era pretins ca metru ster era, de fapt, o unitate de măsură proprie fiecărui comerciant, introducând astfel  în eroare consumatorul. Mai ales persoanele care aleg această formă de încălzire nu trebuie prejudiciate,  mare parte dintre acestea având posibilități financiare precare", a mai adăugat șeful OPC Constanța.


Practici înșelătoare
Comercianții, la rândul lor, s-au plâns că au clienți din ce în ce mai puțini și au pierderi foarte mari deoarece lemnele vin verzi și prin uscare ar înregistra aproximativ 30% pagubă. Totuși, în momentul în care comisarii Protecției Consumatorilor au măsurat un metru ster de lemne pregătite pentru a fi vândute și încărcate în mașină, au constatat că erau mai puține lemne decât susțineau angajații. Alții au încercat să spună că, după măsurare, la metru ster, sunt și cântărite, "doar ca să se convingă clientul". "Dar ce putem verifica dacă le măsurăm și apoi le cântărim? Comparăm mere cu pere și ne dă fructe, poate. Sunt două unități de măsură diferite", a precizat Horia Constantinescu.


Acesta recomandă tuturor consumatorilor care cumpără lemne să solicite comerciantului toate informațiile înainte. În prezent, prețul unui metru ster de lemne pentru foc este de 250 de lei.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3438 secunde