Toți candidații la șefia parchetelor au primit aviz pozitiv de la CSM

146
Toți candidații la șefia parchetelor au primit aviz pozitiv de la CSM - csm-1368122599.jpg
Toți cei șase candidați propuși pentru funcțiile de conducere de la Parchetul General, DNA și DIICOT au primit, ieri, aviz pozitiv din partea Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Dintre cei șase candidați intervievați miercuri și joi la CSM, Laura Codruța Kovesi, propusă la șefia DNA, Bogdan Licu, propus prim-adjunct al procurorului general, și Codruț Olaru, propus în funcția de adjunct al procurorului general, au primit aviz pozitiv cu unanimitate de voturi din partea Secției pentru procurori a Consiliului.

Tiberiu Nițu, propus pentru funcția de procuror general al Românei, Alina Bica, propusă la șefia DIICOT, și Elena Hosu, propusă procuror-șef adjunct la DIICOT, au fost avizați favorabil cu majoritate de voturi. Avizele CSM, care sunt consultative, vor fi trimise, cu motivări, vineri, Ministerului Justiției. Propunerile pentru ocuparea funcțiilor de conducere din Ministerul Public, însoțite de aceste avize, vor fi înaintate președintelui Ro-mâniei, Traian Băsescu, acesta având ultimul cuvânt privind numirile.

Potrivit Legii 303/2004, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, procurorul general al Direcției Naționale Anticorupție, adjuncții acestuia, procurorul șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Cri-minalitate Organizată și Terorism și adjuncții acestora sunt numiți de pre-ședintele României, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată. Șeful statului poate refuza motivat numirea în funcțiile de conducere din Ministerul Public. Toate cele șase nominalizări au fost făcute, la 3 aprilie, de premierul Victor Ponta, care era pe atunci și ministru interimar al Justiției. La ședințele Secției pentru procurori pentru audierea candidaților au participat președintele CSM, Oana Schmidt Hăineală, procurorii Gheorghe Muscalu, Bogdan Gabor, Elena Hach și Florentina Gavadia, precum și ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, membru de drept al Consiliului.

Acesta a fost al doilea demers pentru ocuparea posturilor de conducere din parchete, primul fiind inițiat anul trecut, când la conducerea Ministerului Justiției se afla Mona Pivniceru.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2479 secunde