Tradiții dacice în Capidava

404
3
Tradiții dacice în Capidava - afiscapidava-1356112888.jpg
Astăzi, 22 decembrie, Asociația "România - Dacia Casa Noastră", JCI Constanța și Asociația "Off-road în Dobrogea" te invită la Danais, în Capidava, să trăiești experiența autentică a sărbătorilor de iarnă. 

Programul de la Danais cuprinde: sacrificarea porcului, pomana porcului, colinde, tir cu arcul, plimbare cu barca, călărie, paintball, foc de tabără. 

JCI Constanța este o organizație non-profit de tineri lideri, antreprenori și profesioniști cu vârste între 18 și 40 de ani, membră JCI România și afiliată rețelei mondiale Junior Chamber International (JCI), care numără 200.000 de membri în peste 100 de țări. Misiunea JCI este de a oferi oportunități de dezvoltare prin care tinerii să dobândească puterea de a crea schimbări pozitive. 

Porcul era sacrificat în religia vechilor daci ca simbol al divinității întunericului care slăbea soarele în cea mai scurtă zi a anului, solstițiul de iarnă. Oamenii sacrificau porci pentru a veni în ajutorul soarelui și îl hrăneau cu carne spre întărire. Ziua începea apoi să crească și Crăciunul devenea o sărbătoare a vieții și a luminii. 

Conform tradiției, pentru ca porcul să fie mâncat cu plăcere, toată lumea trebuie să se veselească și să cinstească cu vin în jurul acestuia. 

Sărbătorile și obiceiurile populare, grupate în preajma solstițiului de iarnă, poartă numele generic de sărbători de iarnă. Perioada este deschisă și închisă de sărbători prefațate de ajunuri, atât Crăciunul, cât și Boboteaza, și intersectate la mijloc de noaptea Anului Nou. Principalele sărbători ale ciclului de iarnă - Crăciunul, Anul Nou, Boboteaza - au funcționat de-a lungul vremii ca momente independente de înnoire a timpului și de început de an. 

Comentează știrea

adamirator
24 decembrie 2012
pentru cei de la Capidava

si pentru angajatii revistei: "Sarbatori fericite!"

participant la această mascaradă
25 decembrie 2012
22 dec Capidava

Am participat la această mascaradă, făcând parte din ansamblul de colindători. Acei bețivani prezenți la această sindrofie, ne-au ținut în frig 4 ore și ne-au tratat ca pe niște lăutari : când pocneau din degete, noi trebuia să mai cântăm un colind și așa au trecut cele 4 ore. La plecare am primit o sumă de bani pe care am împărțit-o între noi în mod egal. Eu am primit ca și ceilalți colegi suma egală de 2,50 lei, adică 25000 lei vechi. ASTA A FOST!

Octavian Manu, organizator Traditii dacice in Capidava
31 decembrie 2012
precizari

Programul s-a desfasurat conform celor prestabilite cu conducerea scolii gimnaziale nr. 1 din Topalu, coordonator artistic la eveniment fiind doamna director Tudor Daniela. Doamnei director ii multumim pentru sprijin si pentru faptul ca tine traditiile vii. De asemenea, intre momentele in care tinerii au colindat, cumulat o ora maximum, din cele trei petrecute la Capidava, acestia au avut la dispozitie microbuze in care au stat cu caldura pornita. Colindatorii au primit de la cei colindati cat a dorit fiecare sa ofere. Jignirile aduse celor prezenti, care au venit de departe pentru a marca niste traditii frumoase, arata lipsa de bun simt si caracter a unui tinar sau a unui parinte care crede ca a colinda se reduce la a primi 50 de lei de persoana la poarta palatului.

Răspuns la: 22 dec Capidava
Adăugat de : participant la această mascaradă, 25 decembrie 2012
Am participat la această mascaradă, făcând parte din ansamblul de colindători. Acei bețivani prezenți la această sindrofie, ne-au ținut în...

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 24 August 2011
Stire din Diverse : Capidava, "cetatea de la cotitură"
Pagina a fost generata in 0.4094 secunde