Traficanții de droguri se vor agricultori: din ce în ce mai multe culturi de canabis!

728
Traficanții de droguri se vor agricultori: din ce în ce mai multe culturi de canabis! - fondcannabiscapturi2-1662743586.jpg
Traficanții de droguri din țara noastră își încearcă aptitudinile de agricultori. În ultimii ani, tot mai multe dintre capturile Poliției Române au scos la iveală că aceștia încearcă să aibă propriile culturi de canabis, dar producția este încă prea mică pentru a acoperi necesarul de pe piața stupefiantelor. Inclusiv la Constanța, în acest an, au fost depistate mai multe culturi de canabis.

Canabisul rămâne în continuare cel mai capturat drog la nivel naţional, cu o creştere a disponibilității sale pe piața drogurilor, arată reprezentanții Poliției Române.

Conform datelor centralizate la nivelul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, în primele șapte luni ale anului 2020, au fost depistate 37 de culturi ilicite de canabis (905 plante – 175 de kilograme), cu un total de 94 de culturi (2.196 de plante – 1.775 de kilograme) la sfârșitul anului. În schimb, în primele șapte luni ale anului 2021, au fost depistate 42 de culturi ilicite de canabis (2.314 plante – 336 de kilograme), cu un total de 135 de culturi (3.804 plante – 1.929 de kilograme) la sfârșitul anului. De asemenea, în primele șapte luni ale anului 2022, au fost depistate 38 de culturi ilicite de canabis (3.731 de plante – 845 de kilograme).

„Astfel, se observă o scădere a numărului de culturi depistate în primele șapte luni ale anului 2022 față de anul precedent, dar o creștere a numărului de plante cultivate, ceea ce denotă o specializare a traficanților în cultivarea canabisului. Având în vedere cele prezentate, reiese că România nu este o țară care să aibă un nivel de producție necesar nici ca să acopere consumul domestic de canabis, aspect reliefat și de capturile mari de canabis depistate, având ca proveniență țări din vestul Europei.

Datele existente semnalează interesul crescut al traficanților de a importa cu aceeași frecvență cantități însemnate de canabis pe ruta vestul Europei – România. Totodată, în cadrul activității de cooperare polițienească internațională desfășurate de polițiștii din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, nu au fost semnalate capturi de canabis care să aibă ca țară de proveniență România”, au arătat polițiștii.

„Producție locală” pusă în vânzare în Medgidia și Constanța

Pe parcursul lui 2022, anchetatorii constănțeni au depistat mai multe culturi de canabis. De exemplu, în luna august, procurorii DIICOT și polițiștii au reținut cinci inculpați acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de droguri de risc. „În cauză s-a reținut că, în luna noiembrie 2021, trei inculpați au constituit un grup infracțional organizat în scopul comiterii infracțiunii de trafic de droguri de risc, grup la care ulterior au aderat ceilalți doi inculpați și care a acționat pe raza județelor Tulcea și Constanța până la data de 04.08.2022. Astfel, unul dintre inculpați a înființat și întreținut o cultură de canabis în județul Tulcea, drogul de risc fiind distribuit de ceilalți inculpați în localitățile Medgidia și Constanța. În perioada 17.11.2021-04.08.2022 a fost vândută cantitatea totală de aproximativ 9.000 grame de canabis. La data de 4 august 2022, unul dintre inculpați a fost prins în flagrant în timp ce comercializa cantitatea de 2,1 kilograme de canabis”, au transmis anchetatorii.

O altă cultură de canabis a fost depistată în luna iunie, de polițiștii de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate. În dosarul respectiv, oamenii legii au indisponibilizat, în urma a trei percheziții, aproximativ 5 kilograme de canabis, o cultură indoor de plante de canabis, prevăzută cu instalațiile aferente de încălzire, iluminare și aerisire, fertilizatori, precum și alte bunuri cu valoare probatorie.

Totodată, la începutul anului, respectiv în martie, oamenii legii au reținut doi bărbați care au adus 11 kilograme de canabis, prin intermediul unei firme de curierat, din Spania. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4963 secunde