Trei angajați ai Primăriei, acuzați de faptede corupție, audiați de judecători

3307
Vineri, Tribunalul Constanța a demarat audierile în dosarul angajaților din Primăria Constanța acuzați de fapte de corupție.
Instanța i-a audiat, așadar, pe trei dintre inculpați, respectiv Edy Cristian Petrescu, Lucian Remus Mâță și Liliana Cazacu, urmând ca la termenul următor, din 7 noiembrie a.c., să fie audiat Petrică Munteanu, fost director al Serviciului Direcției Publice din cadrul Primăriei Constanța.

Toți trei au declarat în fața instanței că nu se consideră vinovați de comiterea vreunei fapte și că nu au solicitat niciodată vreo sumă de bani drept mită.
Edy Cristian Petrescu a declarat în fața magistraților că a fost în control la societatea "BCD Internațional" SRL, împreună cu o colegă de-a sa, Liliana Cazacu.
Pentru că, prin rechizitoriu, este acuzat că ar fi solicitat o sumă de bani drept "sponsorizare", inculpatul a declarat că în calitate de inspector în cadrul Corpului de Control al Primăriei nu avea atribuții legale să solicite sume cu titlu de sponsorizare.
În privința societății amintite mai sus, Petrescu a declarat că a efectuat, la un punct de lucru al firmei, un control, la data de 14 mai 2002, la aproximativ o lună după ce mai făcuse o verificare. Cu ocazia controlului, el, Liliana Cazacu și Lucian Remus Mâță - șeful Corpului de Control la acea vreme - au constatat mai multe nereguli, printre care vânzarea unor produse ale căror termen de valabilitate era expirat, faptul că nu existau pubele de gu-noi, că pentru anumite construcții nu ar fi existat autorizații de construire.

"Ce are Primăriacu mine?"
La fața locului, cei trei au stat de vorbă cu șefa unității, Alina Păscăleanu, ulterior venind și Costică Bucur - administratorul firmei. Cel din urmă, le-a reproșat că au venit pentru a doua oară în control și i-a întrebat: "Ce are Primăria cu unitatea mea?"
Atunci i-a arătat cutiile cu materiale de construcții care aveau termenul expirat, el retrăgând imediat de la vânzare produsele respective.
Ulterior, inspectorii au mers la sediul firmei (altul decât al punctului de lucru), unde administratorul Costică Bucur le-a arătat și alte documente. Acolo, se afla și Lizeta Haralambie, care, potrivit inculpaților, a fost de față la discuțiile purtate și a încercat să intervină pe lângă Lucian Remus Mâță, pe care îl cunoștea dinainte, în sensul de a nu aplica vreo sancțiune. Cel din urmă a refuzat acest lucru, invocând faptul că procesul-verbal fusese întocmit și că fuseseră consta-tate foarte multe nereguli, actul respectiv nemaiputând fi anulat ori modificat.

Șapte amenzi în urma unui singur control
În ceea ce privește faptul că cele șapte procese-verbale întocmite pe numele firmei "BCD Internațional" SRL au fost datate cu lunile iulie-august, deși controlul fusese în luna mai, Petrescu a declarat că astfel era procedura, "deoarece noi doar făceam propuneri, iar procesele-verbale erau datate abia după ce erau semnate de primar", cel care, de altfel, dădea și amenzile - potrivit celor trei inculpați.
Și pentru faptul că în urma unui singur control au fost emise cele șapte procese-verbale, angajații Primăriei au avut o explicație. Ei au spus că era vorba de texte de lege distincte, care prevedeau sancțiuni distincte și pentru care existau tipizate diferite. "Conform atribuțiunilor noastre de serviciu, specificam doar minimum și maximum de amendă care putea fi apli-cată, aceste sancțiuni și cuantumul lor fiind aplicate doar de primar" - a declarat Petrescu.

Sunt acuzați că au cerut 60 milioane lei vechi
Inspectorii Edy Petrescu, Lucian Mâță și Liliana Cazacu sunt cercetați pentru comiterea infracțiunii de luare de mită pentru că, în cursul lunii mai 2002, ar fi pretins suma de 60 milioane de lei de la administratorul unei firme pentru a trece cu vederea anumite nereguli comise de acesta.
Alături de ei, este judecat și Petrică Munteanu, care, în calitate de director al Serviciului Direcției Publice din cadrul Primăriei Constanța, a dispus, în perioada 15 - 16 mai 2002, amplasarea unor stâlpi metalici, fără a exista o dispoziție în acest sens, pentru a îngrădi activitatea societății "BCD Internațional" SRL, respectiv a împiedica accesul la depozitul de materiale de construcții al firmei.
Munteanu ar fi întocmit mai multe adrese în baza cărora rezulta că Primăria Constanța ar fi respins cererile de autorizare a funcționării societății "BCD Internațional" SRL.
Petrică Munteanu este acuzat de comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu în formă calificată și fals material. De asemenea, au mai fost trimiși în judecată pentru abuz în serviciu inspectorii Aurora Pârvu, Iuliana Zahariciuc, Doina Gheondea, Florea Radu și Cătălin Sebastian Lazăr. Cei cinci ar fi îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu întocmind o adresă care nu corespundea realității în legătură cu societatea mai sus menționată. Administratorul societății "BCD Internațional" SRL s-a constituit parte civilă în proces cu suma de două milioane de euro, reprezentând prejudiciul cauzat prin îngrădirea activității.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6726 secunde