ULTIMUL ONOR ÎN AER. Aeronavele MiG-21 LanceR zboară pentru ultima dată pe cerul României

4658

Articole de la același autor

Ultimele zboruri cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române au loc, luni, 15 mai, în cadrul ceremoniilor organizate cu acest prilej în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii, în Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă” de la Borcea și în Baza 95 Aeriană ,,Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu” de la Bacău.

Programul evenimentelor include ceremonii militare și religioase, alocuțiuni și acordarea unor distincții onorifice, expoziții statice, decolarea şi trecerea la verticală a aeronavelor MiG-21 LanceR, simultan de pe Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” și de pe Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă”.

După 61 de ani de ani de carieră, cel mai longeviv avion de vânătoare din Forțele Aeriene Române, supersonicul MiG-21 LanceR, își îndeplinește luni ultimele misiuni în zbor. Două dintre aceste aeronave vor rămâne la Baza Aerianā Boboc, mărturie viitorilor cursanți și piloți despre istoria aviației române.

În urmă cu un an, reprezentanții Ministerului Apărării Naționale anunțau, după dubla tragedie aviatică din județul Constanța în care și-au pierdut viața opt militari, că zilele MiG-urilor sunt numărate.

„În baza hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru aprobarea memorandumului cu tema „Scoaterea din serviciu a aeronavelor MiG-21 LanceR și tranziția accelerată la exploatarea aeronavelor F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române”, activitățile de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române au fost reluate începând de luni, 23 mai, pentru o perioadă de aproximativ un an. Aeronavele MiG-21 LanceR vor fi întrebuințate, până la data de 15 mai 2023, exclusiv pentru executarea misiunilor specifice Serviciului de Luptă Permanent Poliție Aeriană și pentru menținerea antrenamentului de zbor al piloților selecționați în scopul continuării utilizării acestui tip de aeronavă. După această dată, aeronavele de acest tip urmează a fi scoase din serviciul Forțelor Aeriene Române”, se arata în comunicatul MapN.

În același timp, au fost dispuse măsuri pentru accelerarea demersurilor în vederea achiziționării celor 32 de aeronave F-16 din Norvegia, care vor constitui, în perioada următoare, încă două escadrile în cadrul Forțelor Aeriene Române. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0165 secunde