Un bărbat a murit înecat cu coznac! Cum te salvezi în caz de înec cu mâncare

1698
Un bărbat a murit înecat cu coznac! Cum te salvezi în caz de înec cu mâncare - morga73465200-1545902110.jpg

Articole recomandate

Medicul Tudor Ciuhodaru a postat un mesaj, pe pagina sa de Facebook, prin care atrage atenția asupra pericolului de a muri prin sufocare, în cazul în care ne înecăm cu alimente. Totodată, medicul oferă și câteva sfaturi care să ne ajute în caz de necesitate:


"Un bărbat a murit ieri înecat cu coznac. Nu era singur! Cum previi sau (te) salvezi atunci când apare înecarea cu un corp străin. Toți ar trebui să știm să facem asta.

Mai ales că aceste cazuri sunt tot mai frecvente. Un pacinet 21 de ani a murit în Iași după ce s-a înecat cu o bucată de covrig iar altul a decedat în condiții identice în fața tribunalului din Slobozia. O manevră simplă le-ar fi putut salva viața. Până când proiecul meu de lege privind predarea obigatorie a ;;Noțiunilor de prim-ajutor" în școlile din România va fi adoptat vă reamintesc:

A. Cum preveniți înecarea:

1. Mâncați fără grabă și mestecați bine.

2. Nu beți mult alcool înainte sau în timp ce mâncați.

3. Țineți obiectele mici departe de cei mici.

4. Utilizați corect protezele dentare.

B. Cum (te) salvezi: Heimlich și auto-Heimlich sunt manevre simple ce (te) salvează atunci când apare înecarea cu un corp străin.

Ce trebuie să faceți:

1. Rămâneți calm dar strigați după ajutor. Ajutorul sună la 112.

2. Fiți siguri că victima se sufocă prin aspirarea unui corp străin (dacă obstrucția nu e completă manevra nu e eficientă și poate produce leziuni.):

o aspirație confirmată de martori, anturaj

o nu mai poate vorbi, tuși și respira

o pacient agitat, care se sufocă, duce involuntar mâna la gât iar ulterior își pierde conștiența

3. Ridicați pacientul și plasați-vă în spatele acestuia.

4. Îmbrățisați pacientul, poziționând pumnul mai puternic la nivel abdominal (între ombilic și stern) peste care suprapuneți cealaltă mână.

5. Aplicați compresia abdominală care trebuie să fie bruscă și adâncă la nivelul abdomenului superior; de jos în sus și din față în spate, ca și cum ați ridica pacientul. Se execută 5 astfel de compresiuni abdominale.

6. Repetatați compresiile până când pacientul reușește să expulzeze obiectul aspirat sau își pierde conștiența.

7. Dacă victima își pierde cunoștința o poziționați-o pe spate pe un plan dur începeți resuscitarea. Efectuați aceeași manevră după ce ați încălecat picioarele victimei. Aplicați compresii bruște și adânci în abdomenul superior poziționând mâna puternică între ombilic și stern și așezînd cealaltă mâna peste aceasta.

8. Solicitarea ajutorului medical specializat (! medic sau asistent ) este necesară indiferent dacă manevra are sau nu succes.

Ponturi:

1. Dacă pacientul încă poate tuși încurajați-l să facă acest lucru în continuare. O tuse puternică dislocă adesea corpul străin.

2. Atenție la căderea victimei care se sufocă! La un moment dat își va pierde conștiența, va cădea și se poate lovi.

3. La gravide și obezi aplicați compresiile la nivelul toracelui, în partea inferioară a sternului.

4. Există și auto Heimlich: împingeți-vă cu abdomenul superior pe o suprafață orizontală dură, cum ar fi spătarul unui scaun.", este postarea medicului. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8128 secunde