Un profesor din Iași susține că fragmente de meteorit au căzut într-o localitate din județ

141
Un profesor din Iași susține că fragmente de meteorit au căzut într-o localitate din județ - unmeteoritarficazutdeasupraiasul-1590328641.jpg

Articole recomandate

Un profesor de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, Silviu Gurlui, susține că fragmente de meteorit au căzut în localitatea Ipatele, informează Agerpres.


Silviu Gurlui, conf. univ. dr. la Facultatea de Fizică din cadrul Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași a declarat, duminică, presei că la sud de municipiul Iași s-a resimțit un zgomot puternic, specific unei explozii mari, în urma căruia casele și clădirile ar fi vibrat iar de pe acoperișul unei case au fost recuperate bucăți de rocă.


Potrivit sursei citate, incidentul ar fi avut loc sâmbătă după-amiaza, în comuna Ipatele.


"Ieri, în localitatea Ipatele, aflată în sudul județului Iași, la 40 de kilometri de municipiul reședință, s-a înregistrat un zgomot foarte puternic. El era asemănător celui de pe 9 iulie 2019, care a fost produs de un meteorit. De data aceasta, un localnic, Ciprian Itfime, a auzit un zgomot foarte puternic cauzat de căderea unor corpuri direct pe casă, care au ricoșat pe un pom aflat în vecinătate. Acele corpuri au fost colectate de pe sol. După zgomotul puternic de la impactul cu acoperișul a urmat zgomotul undei de șoc din aer. Între cele două evenimente a fost un decalaj de una-două secunde. Zgomotul și unda de șoc au fost resimțite de locuitorii de pe un areal de 40 de kilometri, după estimările mele și relatările localnicilor. Zgomotul l-am recepționat și la Bacău, unde mă aflam pe un câmp", a declarat Silviu Gurlui.


Cele două corpuri, susține acesta, sunt de culoare negricioasă, au urme argintii și prezintă urme de arsuri, cel mai probabil de material topit.


"Îmi este greu în momentul de față să fac mai multe afirmații până nu voi efectua măsurători ale proprietăților fizice și chimice pentru a confirma originea corpului. Urmează să facem măsurători de precizie pentru a confirma natura acestora", a afirmat Silviu Gurlui.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.5937 secunde