Unde și cum "ATACĂ" HOȚII DE MOTORINĂ din Constanța

1450
4
Unde și cum
Își aleg locurile unde atacă în funcție de viteza trenurilor și pleacă după un "atac" cu marfă ce valorează puțin mai mult decât un salariu minim pe economie. Știu însă că riscă, atunci când se întâlnesc cu polițiștii, să fie împușcați! 

În satele constănțene, în ciuda statisticilor puse pe hârtie de polițiști care vor să demonstreze contrariul, infracționalitatea este înfloritoare. O spun localnicii, nevoiți să se confrunte în fiecare noapte cu furturile din gospodării. Se fură orice, de la stâlpii de la vița de vie, până la ușile garajelor și găina de pe ouă… Dar pagubele sunt prea mici, oamenii au înțeles că făptașii, deși știuți de toată lumea, nu ajung după gratii, așa că au și renunțat să mai depună plângeri.

Profitul este, însă, prea mic, chiar și pentru hoți. Drept pentru care, când au ocazia, se "reprofilează" pe alte fapte mai profitabile: unii vin la oraș și smulg cercei din urechile femeilor sau buzunăresc copii în autobuze, iar alții aleg calea mai ușoară: furtul de motorină din vagoanele cisternă.

Locurile unde sunt "atacate" trenurile

O bună perioadă, astfel de furturi s-au comis în special în halta CFR Marfă din Mircea Vodă și în Portul Constanța, unde trenurile cu combustibil staționau. De câteva săptămâni, însă, infractorii au prins de veste că Rompetrol a scos agenții de pază de pe vagoane, iar atacurile s-au intensificat. Așa se face că, în prezent, nu este localitate, în zona Medgidiei, unde să nu existe cel puțin o grupare "specializată" în astfel de furturi.

Zonele unde acționează și momentul sunt alese cu precizie: sunt vizate porțiunile de drum unde trenurile încetinesc și ajung la o viteză de aproximativ 5 - 10 km/oră. Este vorba, potrivit surselor noastre, de porțiunea de cale ferată de la stația CFR din Năvodari, de cea din apropierea podului de la intrare în Ovidiu sau în zona dintre Nisipari și Poarta Albă, în apropiere de Făclia și lângă halta CFR din Mircea Vodă.

Atacurile sunt date la adăpostul întunericului și întotdeauna de mai mulți; un grup poate să numere de la 4 până peste 20 de hoți la o "acțiune". Metoda este simplă: hoții se urcă pe vagon, desfac cu un patent sau un clește sigiliile de la capacul cisternei și umplu bidoanele, după care le aruncă lângă linia de cale ferată. De aici sunt adunate de șoferii mașinilor cu care s-au deplasat în zonele amintite. După nici o oră de "muncă", dacă polițiștii nu se ivesc, hoții pot să plece și cu 200 de litri de motorină (respectiv zece bidoane de 20 de litri) de persoană.

Inclusiv șoferii mașinilor care-i transportă la calea ferată și ajutoarele, dacă se impune, au partea lor; în general, potrivit surselor noastre, aceștia primesc în jur de 50 - 100 lei/persoană de la cei cu care merg la furat.

Litrul de motorină furată, vândut cu 4,5 lei

Iar hoții au de unde să le dea: ulterior, motorina furată este vândută, prin intermediari și cu-noștințe, prin satele constănțene, la prețul de 4,5 lei per litru. Și uite așa, după o noapte pe tren, hoții pleacă acasă cu puțin mai mult decât salariul minim pe economie!

Iar doritori sunt destui, chiar dacă știu că produsul este furat. De altfel, există destule voci care susțin că printre cumpărători se află inclusiv polițiști locali sau reprezentanți ai altor instituții care ar trebui să vegheze la res-pectarea legii. Dar acestea sunt, trebuie să subliniem, doar ce vorbește gura satului…

Ce se întâmplă când își fac apariția polițiștii? Ultimele "întâlniri" au dovedit că se impune folosirea armamentului din dotare. Având în vedere că polițiștii nu pot intra cu mașinile pe câmp, aceasta este calea aleasă de hoți. Abandonează bidoanele cu motorină și o iau la picior pe tarla. Tocmai de aceea, oamenii legii sunt nevoiți să tragă focuri de armă în aer și apoi în direcția lor, așa cum s-a întâmplat și în urmă cu două săptămâni, în apropiere de Ovidiu. Cu acea ocazie, printre cei prinși la furat s-a numărat și Vasile Nicolae, polițist local din oraș, iar unul dintre hoți a fost împușcat în fesă. Hoții sunt conștienți că riscă să pățească la fel, dar nu renunță!

"Balena" din zona Mircea Vodă

Hoții din zona Mircea Vodă au o altă metodă de furt; aceștia folosesc, după cum au constatat și jandarmii care i-au prins, o instalație de tip "balenă". Astfel, este folosită o instalație improvizată din furtunuri, cu care motorina este scoasă într-o folie de plastic de zeci de metri, băgată într-o groapă săpată în pământ.

Comentează știrea

adevar graieste
11 martie 2013
hotii stiu chiar de la paznici amanunte

absolut intamplator, pura coincidenta,sa afle hotii ce garnituri nu mai sunt gardate,eh, asta e de la filmele cu prosti ,hotii dau spaga tuturor, cei care accepta spaga incearca sa nu ii vada, iar cei care fac gura sunt amenintati,ca doar au luat spaga,nu?

..
18 martie 2013
gf

lasati-i sa fure ..praf sa le faca..cat au pazit Save&self nu se apropia picior de hot ladar trenurile rompetrolului nu a fost bine ..nu le-a placut cand ajungeau la depozite cu sigiliile intacte..sa ajunga cu vagoanele goale merita !

hau
8 mai 2013
paznicii si hotii

stai linistit ca save-self face combinatii cu hotii de habar nu aveti,la ei nu se apropiau cand erau in stationare intre zonele cernavoda-medgidia pt ca face-au combinatii in tara,in buftea si respectiv vatra dornei.spaga era undeva la 20 de mii de euro .vorbiti ca prostii aiurea,mai bine taceti si numai laudati atata save-selfu,k si in agigea fac combinatii cu fier vechi cat si cu hoti dar si cu angajati ai cfr.capul combinatiilor este Tone Gica angajat al save-self si sefu la toate garniturile ce le au in paza.asa ca mucles

Gore
3 martie 2014
Bla , bla , bla .

1000 de vorbe , doi bani nu fac ... Hotii , nu sunt hoti de fapt , sunt bieti amarati in cautare de ceva de lucru , tocmiti cu ziua , din timp , de catre ...ei bine da , de catre politistii din Ovidiu ! Cand se termina treaba , politistii le da simbria si pleaca fiecare unde are treaba ...In afara de motorina politistii mai au o afacere infloritoare ... Tocmesc trei patru baieti ziua , si ii pun sa sape noapte in locuri bine studiate , dupa fier si dupa cupru ! Daca lucrurile merg bine , amaratii castiga cate 35-50 de lei pe noapte in timp ce politistii si oamenii lor fac 5-10 000 de lei pe noapte ! daca ceva merge prost , sacrificat va fi unul dintre amarati , sub amenintarea cu razbunari asupra familiei sale daca vorbeste !

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.3079 secunde