Concurs Unde stau la pândă șuții din Constanța

1900
6
Unde stau la pândă șuții din Constanța - hotidebuzunaresc1-1321647830.jpg

Articole de la același autor

Hoții din buzunare au nevoie de doar câteva secunde pentru a vă lăsa fără telefonul mobil sau portofel. În municipiul Constanța, sunt câteva zone consacrate, unde aceștia "operează", pe alese în funcție de metoda de buzunăreală în care s-au specializat.

În urmă cu jumătate de deceniu, în municipiul Constanța erau vreo șase sau șapte grupări de hoți din buzunare, fiecare cu cel puțin trei sau patru hoți, la care se adăugau și cei care îi ajutau, preluând portmoneele sau telefoanele mobile sustrase. Ceea ce însemna că în aproape orice stație de autobuz exista riscul să cazi victimă unor șuți. În prezent, potrivit polițiștilor constănțeni, au mai rămas două grupări, fiecare având o zonă preferată de "operare". Restul fie au ajuns după gratii, de unde vor ieși în doi sau trei ani, fie au plecat peste hotare. Nu înseamnă, însă, că străzile Constanței sunt sigure. Apar generațiile tinere de hoți, care vin și cu noi metode de operare, care sunt, după cum admit și polițiștii, mai puțin subtile.

Zona Gării, cea mai periculoasă
Cea mai periculoasă zonă este stația de autobuz din zona Gării Constanța. Fiind punct de legătură pentru mijloacele de transport care străbat aproape tot orașul, aici este, invariabil, aglomerație. În consecință, aceasta este și zona preferată de hoți.
"Sunt în special dimineață, între 7.30 și 8.30 și după-amiază, între 15.30 și 16.30. Nu sunt mulți hoți, dar s-au grupat în zona respectivă. Sunt trei care fură și pe lângă ei mai sunt și cei care îi ajută, care sunt mai puțin cunoscuți. În trecut, îi buzunăreau pe călători în autobuz, în timpul călătoriei. Acum fură în timpul aglomerației, când se urcă lumea în autobuz. Doi sau mai mulți se împing din spate și mai și vociferează: «Haideți, urcați, să putem să urcăm și noi!». Dar unul fură atunci, după care pleacă. Sau se urcă în autobuz și coboară imediat, chiar înainte de a se închide ușile. În alte cazuri, unul stă în față și blochează victima, în timp ce este buzunărită din spate", a afirmat agentul șef principal Cătălin Ologu, din cadrul Biroului Investigații Criminale din cadrul Poliției Constanța.

Veteranul șuților, cu semi-pareză, dar la datorie!
O altă grupare buzunărește constănțenii pe autobuzele 43 și 40, între Capitol și Tomis 3. Din această grupare face parte și cel mai bătrân hoț din buzunare aflat în libertate.
"Are 57 de ani, iar în ultima perioadă nu am mai primit însă reclamații și nici nu a mai fost observat, pentru că, în urmă cu două luni, a suferit o semi-pareză. Chiar și așa, bolnav, tot a mai furat", ne-a spus omul legii. Veteranul șuților, spun polițiștii, se limita, în ultima perioadă, să fure câte 10 sau 20 de lei, în special de la bătrâni, după care dispărea câteva zile sau mai bine. Este ultimul din garda veche a acestor "meseriași", care a învățat de mic să fure din buzunare, exersând pe manechine cu clopoței. Probabil de aceea nu a petrecut prea mult după gratii, spre deosebire de tinerii care sunt prinși imediat, pentru că, spun polițiștii, nu mai au aceeași "tehnică și finețe".
O altă zonă preferată de hoții din buzunare este pe strada I. C. Brătianu, pe traseul lui 48, între Policlinica CFR și Școala 8. Și aici, hoții profită tot de aglomerații pentru a-și buzunării victimele.

Costel cu "canciocul"
Astfel se prezintă un bărbat brunet, cu mustață, constituție solidă, de aproximativ 1,75 metri, care a perfecționat metoda "la curea" și i-a adăugat și un alt element: abordează victimele de parcă ar fi vechi cunoștințe. "Îl urmărim de vreo patru ani. Își abordează victimele prezentându-se drept Costel sau alt nume, care le-a făcut o lucrare în casă. «Ce faci nea Dumitre, eu sunt Costel, cu canciocul, mai ții minte, ți-am făcut baia!» și intră în vorbă cu oamenii. La unii chiar s-a potrivit, chiar avuseseră lucrători în casă, alții îi spun din start că i-a confundat. Dar cu toți intră în vorbă, timp în care îi lovește ușor cu palma într-o parte și le fură portofelul. Nimeni nu se ferește, pentru că este plăcut și prezentabil. Își construiește discursul la fața locului și îi păcălește, oamenii își dau seama abia după o oră sau mai bine că au fost buzunăriți", a descris Cătălin Ologu modul de operare al hoțului.
De fiecare dată a acționat, însă, în altă zonă a orașului (sunt sesizări de la Brick, zona Abator, Tomis Nord și lista poate continua) și la intervale de câteva luni. Întrucât paguba nu este mare, oamenii legii bănuiesc că hoțul fură din plăcere sau pentru a-și dovedi că o poate face fără a fi prins.

Metoda "la curea" în centru
Centrul orașului este preferat de șuții specializați în metoda "la curea". Victimele sunt abordate direct de unul dintre hoți și le sunt "admirate" veșmintele, dar și special cureaua.
"Hoțul apucă de curea și începe să o zgâlțâie, iar în acest timp îi sustrage telefonul sau ce are în buzunare. În acest timp, alți doi flanchează victima în dreapta și în stânga și îi distrag atenția. De obicei, această metodă este folosită în cazul străinilor, dar în urmă cu două săptămâni am prins în flagrant la gară un suspect care opera prin această metodă", a continuat polițistul.

Comentează știrea

Observator
19 noiembrie 2011
Ce face Politia

In fiecare zi ii vad pe hoti in centru cum buzunaresc oameni...talharii in plina zi...Politia ce face chiar nu vede ce se intampla. sunt doua gasti de cate 3 oameni care umbla zilnic prin centru. Aloooooooooo Politia ce faceti?

gogu
19 noiembrie 2011
fara

creed ca politisti nostri fac pontajul la hoti.ii numara le trec ore in pontaj etc.in urma cu cateva luni mi-a fost sparta masina.la politie ofiterul mi-a sugerat sa trec o valoare mica a pagubelor care nu puteau fi acoperite de casco(cd-ul+radio)restul pagubelor intradevar le-a preluat casco.dupa o perioada am primit o invitatie la politie.si surpriza.mi s-a cerut sa renunt,in cazul in care erau prinsi, la urmarirea penala a infractorilor.de ce?pentru ca eu am scris o valoare atat de mica la cd-ul masinii,valoare care nu-i permite ofiterului sa-l pedepseasca pe hot.am primit acasa si o hotarare judecatoreasca prin care cazul era rezolvat.sunt ferm convins ca mare parte din politisti ii apara pe unii hoti .ori au parte la hotii ori ii protejeaza pentru informatii.

Miruna
19 noiembrie 2011
de ce faca ceva pol.locala?

in primul rand ,inca nu are constituite structurile necesare pt ca primaria mazariceasca nu vrea si nu se implica cu mai nimic,in al doilea rand legile sunt asa facute incat chiar daca exista politisti si procurori care sunt onesti sau competenti nu pot sa -si faca datoria..din cauza legilor cretine date de parlamentari..fireste ,e de vina si nr mare al incompetentilor si spagagiilor din min.de interne

Cristi
20 noiembrie 2011
Politia Romana ... ma cam umfla rasul !

Politia Romana in ziua de azi nu ajuta pe nimeni ! Legile nu sunt clare iar ei sunt speriati ! Am vazut fel si fel de faze in care Politia este pur si simplu depasita (este un mic copil pe langa ceea ce se intampla in Romania) Din nefericire treaba nu sta la fel de urat in trafic ! Politia rutiera mie unul mi s-a intamplat si de atunci nu ii mai inghit neam ! Sa iti bage pe gat motive ca ai incalcat regulile de circulatie si dupa jumatate de ora de tocmeala iti da actele si poti pleca ! Cu alte cuvinte daca era cineva mai slab de inger le iesea si lor ceva ! In fine .. Pentru mine Politia Romana este ultimul lucru in care as avea incredere !! Cel putin pe mine m-au furat decat sa ma ajute ! Ce sa mai zic de sutii ! Il vezi ca fura da nu poate sa ii faca nimic pentru ca pagubitul trebuie sa depuna plangere ... numai lasati !! Eu unul ma dau batut !

anonim
20 noiembrie 2011
Politia Romana

Nu sunt de acord cu voi.Politia Romana isi face datoria , nu se pot afla mereu acolo unde se intampla cate o talharie.Acum ceva timp am fost salvat de catre un organ de politie aflat sub acoperire.asa ca nu mai comentati aiurea.

platitor de taxe
24 martie 2012
Tot sub acoperire pot sa-i prinda...

Alooo...Politia Romana trezirea ca a venit caldura si hotii de buzunare sunt pe treseele din Constanta 43.42.100....si tot asa.... Toti stim ca hotii exista...dar nimeni nu-i prinde...DE CE???

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7517 secunde