Va fi lovită Constanța de MARELE CUTREMUR? Constănțenii, anunțați cu 25 de secunde înainte de producerea unui seism

3646
10

Articole de la același autor

Diverși seismologi, unii de renume, clarvăzători și chiar și vrăjitoare anunță de luni bune că ne paște un cutremur mare, care va face ravagii în Vrancea, Bacău, Galați, Tulcea, dar ar fi afectate serios și alte orașe învecinate, iar Constanța nu lipsește de pe listă.  


Reprezentanții Institutului Național pentru Fizica Pământului spun însă că ar trebui să stăm liniștiți, dar nu neapărat pentru că nu ar urma niciun cutremur puternic, ci pentru că predicțiile despre care se tot vorbește nu prea au bază științifică. Cel puțin deocamdată. Cutremurul vine cam… când vrea el.


 "Tot ce se anunță acum, gen predicție - că vine un cutremur până la sfârșitul anului, până în nu știu ce lună - nu are nicio bază științifică. Toate pot fi ignorate complet, după părerea mea. Cutremurul nu știm când vine. Bun, nici acest lucru nu putem să-l scoatem din calcule, însă ca cineva să spună că vine în nu știu ce lună, asta este imposibil și nu are nicio bază. Noi avem totuși acum destul de multe date legat de tot ce se întâmplă, și în Vrancea, și pe toată țara, și nu este niciun indiciu care să ne spună că o să avem un cutremur mare acum, până la sfârșitul anului", a precizat, pentru "Cuget Liber", directorul științific al Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), dr. Mircea Radulian. 


Maximum 7,8 grade pe scara Richter, în Vrancea 


Potrivit directorului științific al INFP, un cutremur mare în Vrancea afectează în special pe direcția nord-est, sud-vest, adică spre Moldova și Câmpia Română. Acesta s-ar resimți și în Dobrogea, însă la o intensitate mai mică.


 "Intensitatea maximă așteptată pentru un cutremur în Vrancea poate fi și de 9 grade pe scara Mercalli, în anumite zone. Pentru Constanța, oricum este de maximum 7 grade pe scara Mercalli. 7 grade înseamnă că se simte bine, că poate să pro-ducă și avarii, dar nu foarte mari, nu de anvergură mare, cum ar fi prăbușirile masive. La 7 grade pe scara Mercalli pot cădea coșurile de la case, de exemplu, pot fi fracturi destul de mari în pereți, să cadă bucăți de structură, dar nu din partea de rezistență. E simțit destul de bine", explică dr. Mircea Radulian. 


Acesta a mai precizat că, în Vrancea, s-ar putea înregistra un cutremur cu magnitudinea de maximum 7,8 grade pe scara Richter. "Oamenii trebuie să înțeleagă. Noi, seismologii, când spunem că ne așteptăm la un cutremur în Vrancea, spunem «poate să apară». Este o prognoză foarte generală, aproxi-mativă, în niciun caz nu ne aștep-tăm să vină într-un anumit an, anul acesta sau anul următor. Într-ade-văr, nu putem neglija faptul că Vrancea poate să genereze cutremure chiar și mai mari, dar cu cât sunt mai mari, cu atât sunt mai rare. Nu ne așteptăm să vină neapărat foarte curând", spune dr. Mircea Radulian. 


"Amenințarea" vine din Vrancea și Shabla 


Nu doar un cutremur care s-ar produce în Vrancea ar putea crea probleme și la Constanța, ci și unul care s-ar înregistra la vecinii noștri bulgari. 


"Pentru Dobrogea, ar fi două probleme: una rămâne Vrancea - cutremurele mari pot să producă anumite avarii, chiar și la Con-stanța, dar totuși părerea mea este că oamenii nu trebuie să se gân-dească la ceva deosebit. Adică nu sunt pagube mari, cum ar fi în alte zone din țară. Altă problemă pentru Dobrogea sunt cutremurele de la Shabla, din partea de nord-est a Bulgariei, la sud de Mangalia; și ele pot să fie peste 7 grade pe scara Richter. Cutremurele din Shabla sunt mult mai rare, ele apar la intervale de sute de ani. Dacă vorbim în termeni probabilistici, este puțin probabil să apară un cutremur acolo în următorii ani. Din câte mi-aduc aminte, a fost un cutremur mare la Shabla în 1901, care cred că a avut intensitatea în Constanța de 7 grade pe scara Mercalli. Intensitatea este destul de apropiată între Vrancea și Shabla. În cazul oricărui cutremur mare din Vrancea sau Shabla, intensitatea e în jur de 7 pe scara Mercalli la Constanța. S-ar produce anumite avarii, dar nu pagube semnificative, nu vorbim despre pierderi de vieți omenești. Acestea ar fi zonele periculoase pentru Dobrogea", a precizat directorul științific al INFP. 


Mesaje care anunță cutremurul 


În această perioadă, sunt ample discuții și despre posibilitatea implementării unui sistem care să-i anunțe pe români, prin SMS, de producerea unui cutremur. Observatorul seismologic Eforie Nord ar putea transmite aceste date, însă cum vorbim doar despre câteva secunde, mai exact 25 pentru constănțeni, este discutabilă eficiența mesajelor text.


 "Eu cred că mai întâi ar trebui făcută o testare, înainte să înceapă să se aplice, pentru că totuși trebuie cumva analizată situația în funcție și de reacția oamenilor. Oamenii ar trebui să fie instruiți foarte bine. Dacă intră în panică, nu e bine. Panica este foarte periculoasă. Pentru Dobrogea, sunt vreo 25 de secunde (n.r. - seismologii ne pot anunța cu 25 de secunde înainte de producerea cutremurului). Este foarte scurt, de aceea trebuie să vedem care este cea mai bună procedură, să nu cumva să producem mai multe rele decât bune", spune dr. Mircea Radulian. 


Scara Mercalli este o scară care stabilește intensitatea unui cutremur pe baza observațiilor personale, subiective, din timpul cutremurului. Intensitatea seismelor se apreciază după gravitatea distrugerii clădirilor, construcțiilor, după tipul și amploarea deformărilor suprafeței terestre și după reacțiile populației la șocul seismic. Scara Mercalli are 12 grade, de la 1 (aproape imperceptibil) la 12 (catastrofic). La gradul 7 vorbim despre un cutremur foarte puternic, care însă nu produce avarii serioase la structurile de rezistență obișnuite, însă apar probleme mari în cazul celor slab executate sau necorespunzător proiectate. 7 pe scara Mercalli înseamnă 6 pe scara Richter. 


Comentează știrea

Laur
6 noiembrie 2013
Offf Doamne

Offfff Doamne e plina tara asta de idioti......

x
6 noiembrie 2013
corect

Are dreptate, am lucrat în domeniu și știam că la noi este maxim 7 pe scara mercali.

poni
6 noiembrie 2013
nu e noni

Eu zic sa se aprobe de la bugetul de stat (degeaba) si de la bugetul local daca e nevoie sume necesare platii atat de CLARVAZATOARE dar si VRAJITOARE. Vrajitori avem zilnic la tv , sunt si au fost la putere mereu. Intr-o asa tara nu e de mirare ca un ziar incepe sa scrie asa tampenie. Dar uite ca are cele mai multe vizualizari.

cineva
6 noiembrie 2013
bravo laur

Bravo laur.popor de handicapati prosti sintem

Miron
6 noiembrie 2013
@moni

Dumnezeul Cel Adevarat a poruncit ca vrajitorii sa fie pedepsiti cu moartea!!! Si tu spui ca au har de la Dumnezeu aceste ciori borite care invirt cu lingura in excremente. De ris sa fii tu si toti cretinii care ridica in slavi acesti paria, acesti « de neatins ».

AFACEREA TA
6 noiembrie 2013
GHIDUL PENTRU AFACEREA TA

Cum poti castiga 3000 de euro lunar crescand prepelite intr-un spatiu de numai 20mp? Iata cum Afacerea ta cu Prepelite devine profitabila in doar 60 de zile si iti aduce 1100 lei,la fiecare 125 lei investiti in productie. Detalii pe:www.crestereaprepelitelor.ro

ath
6 noiembrie 2013
Politica la pacanele si Decalocul Chomsky

Observati ca o nenorocire nu vine niciodata singura.De exemplu,un cutremur mare este insotit de o scumpire in lant.In manualul micului bolsevic(TSD-ist) citim ca prostimea trebuie manipulata.Teza nr.-1. "Poporul trebuie sa aiba mereu mintea ocupata cu altceva decât cu problemele lui adevarate" ,Teza nr.3-"Poporul trebuie permanent pregatit pentru mai rau".Noam Chomsky(american n.1924) a identificat si a explicat, într-o formulare pe întelesul tuturor, regulile de baza ale manipularii pe care se bazeaza puterea politica în CRIZA DE LEGIMITATE si pe care el le numeste strategii ale DIVERSIUNII. Ele au fost sintetizate în ceea ce poate fi numit "Decalogul Chomsky". Nenorocirile sunt "asortate" intamplator ca la pacanele.De data asta PSD-ul a tras "CUTREMUR-CATASTROFA-INFLATIE-TAXE STALPI-ACCIZE BENZINA-PSD-LAMAIE-PORTOCALA". Daca va amintiti,in vara anului 2012 cand USL-ul a intrat cu bocancii in Constitutie , la masina de asortat nenorociri a iesit:"COMETA-EXPLOZII SOLARE-SFARSITUL LUMII-ASTEROID-USL-MASLINA-ZMEURA". Cand s-a scumpit incalzirea in Constanta,Mazare a tras:"BASESCU-BASESCU-PERICOLUL MAGHIAR-BASESCU-MAZARE-TURBAN" E bine sa vedem ce catastrofe ne mai asteapta cu acesti bolsevici nenorociti.

Cireshica
6 noiembrie 2013
Nu se stie

La nivelul actual al geofizicii si tehnologiei, cutremurele nu pot fi prezise. S-au incercat diverse metode, de la comportamentul animalelor la emisiile de radon, la raportul undelor seismice verticale si orizontale -- toate fara succes deosebit. Tot ce putem face este sa avem un plan de actiune cand vine cutremurul: aflati unde sunt grinzile de rezistenta si plasati-va sub ele cand incepe zgaltaiala, aveti o sacosa cu provizii pe o zi sau doua in caz ca sunteti imobilizati, si rugati-va lui Dumnezeu.

Nostra Damus
6 noiembrie 2013
Obligatoriu

Ce trebuie sa aveti la voi cand vine un cutremur ?..pai cam asa ceva : asigurare de viata, plata la zi a locului de veci, numarul de mobil al preotului, bani de buzunar, circa 5000 lei, mobil si baterie de rezerva, camera video cu micro CD, whisky, apa plata, coca-cola, certificat de nastere original, cartea de identitate cu CNP-ul, diplomele in original, taxele si impozitele la stat achitate la zi, ratele la banca achitate la zi, situatia clara a imprumuturilor cu camata si restituirile la zi, agenda telefonica activa, numerele de urgenta ale politiei, pompierilor, SRI, SPP, MAI, MAN, Parchete, ICCJ, Presidentia, crematoriu, cimitir, PPDD, Fundatia Elodia, penitenciarul unde-i Cioaca recliclat, reportofon, casti, autoturism, plin la carburant, permisul de conducere, cartea de identitate a masinii, asigurarea RCA, asigurarea CASCO, cateva sute de euro pentru spaga la politistul care te va opri c-ai depasit viteza legala fugind de cutremur, Codul Civil, Codul Penal, Codul Deontologic Profesional, Codul lai Da Vinci, mancare fara euri, si ceuri, pasaportul si vize pentru toata lumea pentru ca nu sti unde se va cutremura Terra si unde vei merge, in Rai sau in Iad, stikurile si micro CD-urile cu amintirile tale, cartile de credit si obligatoriu codurile pin...si Raiul si Iadul au bancomate cu dobanda la vedere circa 200 % minim, DAE desigur...asigurarea medicala si numele medicului de familie, cartea de votant, si in Iad si in Rai sunt alegeri libere, actele de proprietate al imobilelor, etc., etc.

coco
7 noiembrie 2013
17 nov 20.45

17 nov 20.45

Articole pe aceeași temă

Joi, 31 Octombrie 2013
Stire din Social : CUTREMUR de peste 3 grade, astăzi
Sâmbătă, 26 Octombrie 2013
Stire din Social : Un nou cutremur a avut loc la Galați
Miercuri, 23 Octombrie 2013
Stire din Social : Un nou CUTREMUR în Vrancea
Pagina a fost generata in 0.3602 secunde