Video VIDEO / Elena Udrea și Alina Bica, REȚINUTE în Costa Rica

58583

Articole recomandate

Elena Udrea și Alina Bica au fost reținute de Interpol în Costa Rica. Cele două, căutate pentru a ispăși pedepse pronunțate de justiția din România, au fost ridicate de pe stradă.


Elena Udrea are o sentință definitivă de șase ani închisoare, iar Alina Bica trebuie să execute patru ani de închisoare. Reținerea lor în Costa Rica nu înseamnă însă și o extrădare imediată. Costa Rica și România nu au un tratat bilateral de extrădare, dar Costa Rica a aderat la un tratat internațional prin care este de acord să extrădeze cetățeni acuzați de fapte de corupție. Atât Elena Udrea, cât și Alina Bica au pe rolul instanțelor din România și alte dosare decât cele în care au primit deja sentințe definitive.


Autoritățile din Costa Rica au colaborat cu Direcția de Informații - echivalentul SRI din această țară - și cu INTERPOL pentru această operațiune. 


Informația a fost făcută publică de Autoritatea de Investigații Judiciare din Costa Rica.


Instituția a și publicat un videoclip de câteva secunde, în care se vede Elena Udrea.  Aceasta este înconjurată de oameni ai legii, în San Jose, capitala țării, și pare calmă.


Elena Udrea a fost reținută miercuri, în jurul orei locale 10:00  (19:00, ora României), iar Alina Bica, patru ore mai târziu. Ambele au fost ridicate de pe stradă.




Potrivit unui comunicat, cele două erau fost investigate, supravegheate și monitorizate de ceva timp de autoritățile din Costa Rica. Ambele aveau alerte roșii în baza de date a INTERPOL, ca urmare a condamnărilor primite în România, în dosare de corupție.


Fostul ministru și fosta șefă a DIICOT au fost plasate sub ordinele Curții Penale din San José.


Presa locală a scris că, din cauza cererilor de azil depuse de Elena Udrea și Alina Bica, cele două nu pot fi extrădate imediat. Tribunalul ar putea să aprobe măsuri preventive, până când autoritatea pentru migrație va decide dacă le acordă sau nu statut de azilant.


Elena Udrea, care ar fi dat naștere, recent, unei fetițe în Costa Rica, a fost condamnată  la începutul lunii iunie, definitiv, la 6 ani de închisoare în dosarul "Gala Bute" pentru luare de mită și abuz în serviciu. Ea plecase în Costa Rica din luna februarie și fusese dată în urmărire.


Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat atunci că extrădarea Elenei Udrea, care a depus o cerere pentru obținerea statutului de refugiat politic, este posibilă chiar și în absența unui acord bilateral în acest sens. El a adăugat că există un precedent. De asemenea, ministrul a explicat că durata procesului de extrădare depinde de legislația din Costa Rica.


Elena Udrea a născut în 20 septembrie, iar avocatul acesteia, Veronel Rădulescu, spunea că nu mai există nicio șansă ca ea să fie extradată, acum că a născut, întrucât copilul va primi cetățenie costaricană, iar statul nu va permite separarea lui de mamă.


Pe de altă parte, Curtea de Apel București tocmai a decis, luni, instituirea sechestrului pe toate bunurile mobile și imobile deținute de fostul ministru Elena Udrea, până la concurența sumei de 4,7 milioane de euro, în vederea confiscării speciale. Decizia a fost luată de magistrați într-un alt dosar, cel în care Elena Udrea a fost trimisă în judecată de procurorii DNA pentru trafic de influență și spălare a banilor, alături de jurnalistul Dan Andronic, acuzat de mărturie mincinoasă.


În ceea ce o privește pe Alina Bica, fosta șefă a DIICOT a cerut încă din ianuarie statut de refugiat politic în Costa Rica,  după cum anunța avocatul său, la ICCJ, la unul din termenele în procesul ANRP.


Apoi, tot în iunie, fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, a fost condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare într-un dosar în care era acuzată de favorizarea făptuitorului.  Ea a fost dată oficial în urmărire generală de Poliția Română în luna iunie.


Sursa: Digi24.ro.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 4.6235 secunde