Astăzi, fenomen rar! SE POATE VEDEA ȘI DIN ROMÂNIA!

508
Astăzi, fenomen rar! SE POATE VEDEA ȘI DIN ROMÂNIA! - ddd-1578640689.jpg

Articole recomandate

Luna ianuarie din 2020 este marcată de producerea primei eclipse vizibile de pe teritoriul României, transmite Agerpres. La 10 ianuarie poate fi urmărit o eclipsă de Lună prin penumbră din Europa, din Asia, din Australia și din Africa.

De pe teritoriul României poate fi observată pe tot parcursul desfășurării. O astfel de eclipsă înseamnă că Luna nu intră de loc în umbra Pământului.

Fenomenul astronomic debutează la ora 19.08 (intrarea în penumbră) și se încheie la ora 23.12 (cu ieșirea completă din penumbră). Faza maximă a eclipsei are loc la ora 22.10 când aproape tot discul Lunii se va afla în penumbra Pământului. Pentru că penumbra nu este foarte întunecată, vom putea observa doar o reducere în strălucire a Lunii, și poate doar o modificare de colorit, din culoarea ei obișnuită într-un gălbui, potrivit www.astro-urseanu.ro.

Următoarea eclipsă de Lună, vizibilă și din țara noastră, se va produce la 5 iulie 2020 și este tot prin penumbră.

De când s-a format Luna, în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani, ea se îndepărtează de planeta noastră (cu aproximativ patru centimetri pe an). În perioada de rotație a satelitului în jurul Pământului, care durează aproximativ 29 de zile și jumătate, se disting patru faze: Lună Nouă, Primul Pătrar, Lună Plină, Ultimul Pătrar. Potrivit NASA, avem două-patru eclipse de Soare în fiecare an, în timp ce eclipsele de Lună sunt mai puțin frecvente.

O eclipsă de Lună se produce întotdeauna în momentul fazei de Lună Plină, deci când Soarele este în opoziție cu Luna. Fazele - Luna Nouă sau Luna Plină - se produc la fiecare două săptămâni, dar eclipse se produc, de regulă, de patru ori pe an. Pentru ca un astfel de fenomen să aibă loc, este necesar ca cele trei corpuri cerești, Soarele, Pământul și Luna, să se afle aproximativ pe aceeași direcție.

Pământul are întotdeauna o umbră în spațiu creată de lumina Soarelui, care are o parte centrală mai întunecată și o parte externă mai puțin întunecată, numită penumbră. În timpul unei eclipse de Lună, aceasta intră, treptat, în umbra Pământului. La un moment dat, Luna poate dispărea aproape de tot, fiind vizibilă doar ca un disc de culoare roșie închisă, numită "Lună sângerie". Aceasta este o eclipsă totală de Lună, potrivit www.space.com.

Top articole din Fun

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.1595 secunde