Experiment social de 9 MILIOANE DE DOLARI! Va avea efectul scontat?

162
Experiment social de 9 MILIOANE DE DOLARI! Va avea efectul scontat? - ddd-1578485613.jpg

Articole recomandate

Magnatul japonez Yusaku Maezawa a anunțat miercuri că va dona nouă milioane de dolari celor care îi urmăresc contul de Twitter în cadrul unui "experiment social", pentru a vedea dacă acești bani îi vor face mai fericiți pe beneficiari, transmite Reuters, conform Agerpres. Miliardarul a precizat că va da câte un milion de yeni (9.000 de dolari) unui număr de 1.000 de urmăritori selectați în mod aleator din rândul celor care au distribuit una dintre postările sale de pe contul de Twitter datând din 1 ianuarie, urmând ca impactul acestor bani să fie urmărit prin sondaje regulate. "Este vorba de un experiment social serios", a subliniat Maezawa, adăugând că speră să stârnească interesul economiștilor și oamenilor de știință.

Maezawa, care urmează să devină primul pasager al unei călătorii în jurul lunii la bordul navetei SpaceX, este renumit pentru sumele mari pe care le cheltuie pentru obiecte de artă și mașini sportive, dar și pentru predilecția sa pentru concepte, precum o lume fără bani. El a legat donația sa de ideea venitului de bază universal, respectiv teoria acordări unor sume de bani către toți cetățenii fără nicio condiție.

"Venitul de bază înseamnă o sumă regulată de bani care oferă o anumită senzație de securitate, pe când donația lui Maezawa este complet diferită", susține Toshihiro Nagahama, economist la Dai-ichi Life Research Institute. Potrivit acestuia, ideea unui venit de bază universal a dobândit noi susținători în ultima perioadă, pe fondul temerilor că progresele tehnologice, precum inteligența artificială, vor conduce la dispariția unui mare număr de locuri de muncă, dar în prezent astfel de îngrijorări sunt mai puțin pronunțate în Japonia, având în vedere situația de pe piața muncii.

Dezbaterile cu privire la venitul de bază universal au loc în contextul în care inegalitatea veniturilor continuă să crească în SUA, unde în ultimii ani o parte dintre cei mai bogați antreprenori, precum cofondatorul Microsoft, Bill Gates, și investitorul Warren Buffet, au promis că își vor dona cea mai mare parte din avere unor fundații caritabile.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 17 Ianuarie 2014
Stire din Economie : Dolarul american se apreciază
Pagina a fost generata in 2.1991 secunde