A.G. Weinberger a spus la Constanța, din chitară și din gură:

"Nu rămâneți doar niște CNP-uri! Fiți jazz!"

1021
Probabil că numai în Constanța este posibil ca un concert al lui A.G.Weinberger să se desfășoare în prezența câtorva zeci de spectatori. Bine că a fost sala SNC, destul de mică, în care locurile goale nu păreau prea multe și nu deprimau publicul și muzicienii. De fapt, A.G. nu s-a arătat afectat de audiența restrânsă, ba chiar, autoironic, glumea pe seama "afacerii" pe care o reprezintă cântatul pentru el.
Cei care au urmat motto-ul artistului, trimiterea înscrisă discret pe bannerul din scenă (Matthew 7:7) - "Cereți și vi se va da; căutați și veți găsi; bateți și vi se va deschide", verset din Evanghelia după Matei -, au găsit, li s-a dat și li s-a deschis în seara de sâmbătă. Au găsit muzică pentru spirit, li s-a dat autenticitate și implicare totală din partea muzicienilor, iar sufletul lui A.G. Weinberger li s-a deschis cu ingenuitate și sinceritate.
Este o comoară acest chitarist mare cât un munte, care vorbește cu publicul său de parcă i-ar fi un prieten apropiat, care se bucură de fiecare acord nou și râde cu gropițe în obraji, care acum șoptește în microfon, jucăuș, acum își strigă libertatea cu bravură: "da, îmi exprim frustrările, problemele, în public! Și ce dacă?! Îmi asum! Poate cineva are răspunsuri pentru întrebările mele, poate cineva mă va auzi și îmi va da soluții!". La fiecare două - trei cântece își pune chitara jos și vine la rampă pentru a mai împărtăși un gând, pentru a mai evoca un nume mare din istoria blues-ului, pentru a mai povesti ceva. "Nu fiți constipați, deschideți-vă spre lume, spre oameni! Nu rămâneți doar niște CNP-uri! Jazz-ul este deschidere. Fiți jazz!".
Ceea ce oferă A.G. publicului său este muzică bună. Blues, da, dar nu numai. Genurile muzicale nu contează prea mult, căci sunt făcute să limiteze și să despartă, iar A.G. vrea deschidere. "Interzis FM - vezi muzici ce nu auzi la radio", așa se intitulează proiectul său, din care a făcut parte și concertul de la Constanța, dar nu pare a fi expresia unei frustrări a solistului care nu este difuzat pe FM, ci, dimpotrivă, expresia mândriei celui care cântă muzică ce se extrage din dezolantele hit list-uri contemporane. Demnitatea și profesionalismul celui care se livrează total publicului cu disponibilitate pentru a-l primi.
Împreună cu band-ul său - Vlad Spătar (bass), Miki Orban (baterie) și Sorin Petrilă (chitară) - A.G. Weinberger oferă reprezentații live care scot publicul dintr-un timp aspru și ticăloșit și-l introduc într-o durată a muzicii de valoare, care traversează epocile. Simt nevoia să mulțumesc artiștilor și să mă scuz, în numele constănțenilor, pentru scaunele goale din sală.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.246 secunde