Opinie de cinefil mediocru

O "capodoperă" de 4 bani 3 pumni și… 2 palme

840
Cu riscul să fiu catalogată o anti-româncă, declar public: m-am bucurat că filmul lui Mungiu n-a luat Globul de Aur pentru Cel mai bun film străin. Stați să mă explic!
Am făcut un mic sondaj printre cunoscuții mei și nici unul, dar nici unul nu s-a arătat "căzut pe spate" de multi-premiatul film "4 luni 3 săptămâni și 2 zile". Ba din contră. Unii și-au dat pumni, la propriu, că au avut neinspirația de a da bani, la cinematograf, pe bilet pentru a viziona această capodoperă. "O să-l caut pe Mungiu să-mi dea banii înapoi!", a exclamat un coleg.
Ca toți ceilalți, dar și împinsă de curiozitatea de a vorbi în cunoștință de cauză, am vizionat recent această porcărie care mi-a mâncat inutil două ore din timpul de joacă alocat copilului meu. Stăteam prostită și a doua zi și mă gândeam de ce i-or fi acordat francezii Palme D’Or-ul. Ce peliculă or fi vizionat ăștia de au apreciat-o cu un asemenea premiu? Noroc că americanii s-au mai trezit, că dacă îi acordau și un Glob de Aur chiar că ieșeam să protestez în stradă. Iar Mungiu zău dacă n-are tupeu să spere la un Oscar.
OK, subiectul - pentru cele care l-au trăit pe propria piele, dar și pentru imaginea României ceaușiste - este unul dramatic, impresionant, dar ca să îmbraci un avort provocat într-o cameră de hotel cu atâtea cadre colaterale aiuristice, e de-a dreptul caraghios tratat!!! Asta după ce, în prealabil, personajul pseudo-"moașei", un mitocan ce le "execută" la orizontală pe cele două – că de viol parcă nu-i vorba, că au acceptat -, este construit… aseptic! În rest, prea multe cadre inutile, fără mesaj, încremenite precum un webcam, dialog sporadic, infantil. Dac-ar fi să reducem undeva la concretețea subiectului, filmul acesta ar fi durat maxim un sfert de oră!!!

PS: Aștept să-mi deschidă ochii sau creierii cineva asupra acestei penibile participări românești la atâtea festivaluri de gen. Mulțumesc din oficiu!

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.065 secunde