21 de ani de la "fuga" spre libertate

338
21 de ani de la
Unii au numit-o revoluție, alții mai cred și acum că a fost doar o lovitură de stat. Oricum s-ar numi, evenimentele din decembrie 1989 au rămas în memoria tuturor românilor, implicit a constănțenilor. Astăzi, la 21 de ani de la revoluție, bilanțul pentru județul de la malul Mării Negre arată astfel: 148 de victime, dintre care 32 de morți și 116 de răniți.

Se împlinesc, astăzi, 21 de ani de la fuga cuplului Ceaușescu și tot atâția de la fuga noastră spre libertate. Pe 22 decembrie 1989, în jurul prânzului, Nicolae și Elena Ceaușescu au fugit din sediul Comitetului Central al PCR cu ajutorul unui elicopter. După o scurtă escală la Snagov, cei doi au fost lăsați în zona Titu și preluați de miliție. În jurul orei 18 a aceleiași zile de 21 decembrie 1989, soții Ceaușescu au fost luați și duși într-o unitate militară din Târgoviște. În această zi s-a desfășurat și prima ședință a Comitetului Frontului Salvării Naționale, prezidată de Ion Iliescu. În principalele orașe din România aveau loc lupte de stradă.
Constanța a trăit și ea acele clipe de incertitudine… Incertitudine pentru că nu se știa ce va urma acelor evenimente, cum vor decurge lucrurile în zilele următoare. Cu urechea lipită de televizor sau de radio, constănțeanul, asemenea oricărui român, trăia intens acele clipe de bucurie nebună. Au curs și la Constanța lacrimi… de bucurie, dar și de tristețe.

Și a fost Casa Albă…
Când vine vorba de 22 decembrie, toate amintirile constănțenilor se leagă în primul rând de Casa Albă și de arestarea primului secretar al județului de la acea vreme, Mihai Marina. "Am ajuns repede în fața Comitetului Județean de Partid. Erau foarte multe persoane acolo. Nu ne cunoșteam între noi, dar parcă toți aveam aceeași voce. La un moment dat, unul dintre noi, Sârbu Florică, a aruncat o piatră în geamul de la intrarea principală. De aici s-a produs acea scânteie, după care toată lumea a pătruns în clădire pe uși, pe geamuri. În câteva minute, erau sute de persoane. Imediat a fost reținut primul secretar Marina de către un grup care s-a dus direct la biroul lui", povestea deunăzi, pentru "Cuget Liber", Radu Ion, un revoluționar.

Teama de represalii
După ce au cucerit Comitetul de Partid, o parte dintre revoluționari au plecat, încolonați, spre sediul Securității. Seara, însă, rândurile revoluționarilor s-au subțiat. Situația incertă, zvonurile care anunțau atacuri teroriste comandate de Ceaușescu, toate i-au făcut pe mulți constănțeni să se retragă pe la casele lor de teamă să nu își expună familiile.
Cei mai curajoși au rămas însă în stradă, s-au urcat pe mașinile de pompieri și au umblat prin tot orașul, adresând, de la stație, îndemnuri către constănțeni pentru a ieși în stradă.

"Nu a meritat!"
La fiecare 22 decembrie, Constanța își plânge și ea morții. Constănțeanul Horia Teodor Moraru avea 22 de ani și era militar în termen la o unitate din București când, pe 23 decembrie, a fost împușcat de un lunetist. De atunci, familia greu încercată se întreabă la ce bun această revoluție. Anul trecut, la împlinirea a 20 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, părinții tânărului deplângeau moartea băiatului lor și nu își ascundeau nicicum dezamăgirea față de ce s-a petrecut în cele două decenii petrecute de la tragicul eveniment. "Nu a meritat! Cel puțin, nu pentru noi. Ne-a distrus viața moartea lui, iar când mă uit la schimbarea care s-a produs de la revoluție, parcă și mai mare este amărăciunea", declarau, atunci, cu vocea înecată în lacrimi, părinții lui Horia Teodor Moraru, erou martir al Revoluției Române.

După 21 de ani…
Astăzi, Revoluția din Decembrie 1989 este pentru mulți tineri o necunoscută. Au rămas vii și astăzi, însă, doar îndemnurile care i-au mânat pe toți în luptă acum 21 de ani: "Noi suntem poporul!", "Armata e cu noi!", "Nu vă fie frică, Ceaușescu pică!"…
Cel mai mobilizant a fost, însă, cu siguranță, "Libertate, te iubim, ori învingem, ori murim!"…

Astăzi, începând cu ora 10,30, la Troița din parcul Casei de Cultură Constanța, are loc o ceremonie de depunere de coroane de flori, în memoria eroilor Revoluției din decembrie 1989. Ceremonialul este organizat de Instituția Prefectului în colaborare cu Garnizoana Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7193 secunde