60.000 de euro "Pentru o viață sănătoasă" în 16 comunități de romi constănțene

298
Aula Bibliotecii Județene Constanța a găzduit, ieri dimineață, conferința de presă prilejuită la lansarea proiectului "Pentru o viață sănătoasă" din cadrul programului Phare 2006, "Accelerarea implementării strategiei naționale de îmbunătățire a situației romilor", inițiativă finanțată de Uniunea Europeană.
La eveniment au participat vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, social-democratul Cristinel Dragomir, Constantin Brăgaru, director la Direcția Generală de Afaceri Europene, Marinela Grigore, inspector din cadrul CJC și coordonator al proiectului, dar și Lăcrămioara Georgescu, reprezentant al Asociației "Speranță și încredere", precum și Francisc Dan Iosif, reprezentant al Autorității de Sănătate Publică Județeană Constanța. Având drept obiectiv optimizarea calității serviciilor de sănătate de care beneficiază cetă-țenii de etnie romă, proiectul se va derula, timp de 1 an, în 16 localități constănțene, printre care Mangalia, Medgidia, Valu lui Traian, Cuza Vodă, Dobromir, dar și Constanța. De menționat este că atât vicepreședintele CJC, cât și directorul Direcției de Afaceri Externe au făcut un apel către ONG-uri solicitându-le acestora din urmă sprijinul în vederea implementării proiectului, ținând cont de faptul că etnicii romi sunt în continuare victime ale stereotipiilor negative și ale discriminării.
Trebuie precizat, de asemenea, că valoarea totală a proiectului se ridică la aproximativ 60.000 euro, din care procentul de cofinanțare al CJC este de 5.500 de euro. De acest proiect vor beneficia și cei 19 mediatori sanitari care există în prezent în județul Constanța, dar care nu au fost angajați până acum din cauza lipsei de fonduri. În acest sens, de remarcat este că, potrivit declarațiilor Marinelei Grigore, din 2009, asistența sanitară comunitară va trece în subordinea autorităților locale, așa cum prevede Ordonanța de Urgență 162/2008. Acest fapt presupune că mediatorii sanitari vor fi plătiți de către administrațiile publice locale, respectiv de cele 16 primării incluse în proiect. Tocmai de aceea se pare că reușita proiectului constă, în pofida finanțării europene (bani care vor fi direcționați spre cursurile de perfecționare ale mediatorilor și transportul acestora), în modul de implicare al primarilor celor 16 localități care fac parte din program. Mediatorul sanitar face legătura între reprezentanții autorităților locale, autoritățile medicale și comunitatea de romi.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.2687 secunde