Acordul financiar pentru R. Moldova din partea Guvernului României nu mai este valabil

341
Acordul financiar pentru R. Moldova din partea Guvernului României nu mai este valabil - ministerulafacerilorexterne-1616947197.jpg
Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind programul de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, semnat în 2010, îşi încetează valabilitatea duminică, anunţă Ministerul Afacerilor Externe (MAE), care dă asigurări că ţara noastră "rămâne un partener predictibil şi implicat" pentru statul vecin.


"MAE, deşi a întreprins toate demersurile din sfera sa de competenţă pentru prelungirea Acordului din 2010, este nevoit să îşi exprime regretul pentru ieşirea din vigoare a acestuia. În acelaşi timp, MAE asigură cetăţenii Republicii Moldova că România va rămâne un partener predictibil şi implicat, aşa cum au dovedit-o toate acţiunile sale de până acum", precizează sursa citată. În acelaşi timp, România "îşi exprimă disponibilitatea pentru încheierea unui nou Acord, care să îndeplinească funcţiile Acordului din 2010 şi care să integreze toate protocoalele adiţionale subsecvente, cu obiectivul de a impulsiona dezvoltarea Republicii Moldova, avansarea parcursului său european şi implementarea reformelor democratice. România va continua să ofere cetăţenilor Republicii Moldova sprijin direct, consistent şi dezinteresat, inclusiv de natură umanitară în actualul context pandemic, şi să acţioneze pentru avansarea proiectelor strategice de interconectare", subliniază comunicatul MAE.


"Având în vedere iminenţa ieşirii din vigoare a Acordului, România a propus R. Moldova, la începutul lunii noiembrie 2020, încheierea unui nou Protocol adiţional (Protocolul 6), care să permită atât extinderea perioadei de valabilitate a Acordului şi, astfel, utilizarea fondurilor încă neutilizate - din cele 100 de milioane de euro - în proiecte viitoare, cât şi extinderea domeniilor în care ajutorul financiar nerambursabil poate fi acordat", precizează reprezentanţii MAE. Potrivit ministerului român, proiectul Protocolului 6 la Acord "conţinea şi o serie de elemente suplimentare propuse de partea română care - odată asumate de Guvernul de la Chişinău - ar fi fost de natură să sprijine împlinirea aşteptărilor legate de menţinerea parcursului european al R. Moldova, cu respectarea principiilor democratice şi ale statului de drept".






Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9993 secunde