Anticomuniștii din mai multe orașe ale țării au manifestat, ieri, împotriva "Alianței roșii"

2511
Anticomuniștii din mai multe orașe ale țării au manifestat, ieri, împotriva
Mii de persoane din mai multe județe din țară au ieșit, ieri, în stradă pentru a protesta împotriva alianței PSD-PNL, împotriva liderilor lor politici și împotriva comunismului. Primii care au reacționat au fost timișorenii.

Piața Operei din Timișoara, locul de unde în urmă cu 20 de ani Timișoara s-a proclamat primul oraș liber de comunism, s-a transformat, ieri, într-o scenă a protestelor, mii de timișoreni manifestând împotriva lui Mircea Geoană, Crin Antonescu și Klaus Iohannis.
Trioul își programase aici semnarea "Pactului pentru Timișoara" între PSD, PNL și aripa PNȚCD - Radu Sârbu. În plus, Mircea Geoană avea pregătit, pentru ora 12.30, un miting electoral în aceeași locație-simbol a Revoluției din 1989.

Manipulare și dezinformare
Potrivit agenției de presă Hotnews, cele mai importante televiziuni și agenții de știri au relatat că la manifestația de ieri de la Timișoara au fost prezenți 3.000-4.000 de simpatizanți PSD și 100 sau 200 de timișoreni care au protestat împotriva partidului și a lui Mircea Geoană. Însă martorii oculari au declarat că activiștii PSD erau maxim 400, aduși din satele din jurul Timișoarei, iar timișorenii care au protestat erau în jur de 3.000.
Principalele posturi TV de știri și agenții de presă au prezentat datele exact invers, manipulând și dezinformând cititorii și telespectatorii.
Reprezentanții Jandarmeriei și Poliției din Timișoara au infirmat informațiile transmise de către trusturile de presă, inclusiv pe cele referitoare la numeroasele incidente violente înregistrate în piață.
Mai mult, scriitorul Mircea Mihăieș, participant la evenimente, a declarat pentru agenția de presă "Hotnews" că în Piața Operei erau 200 - 300 de simpa-tizanți PSD masați în fața scenei: "A fost cel mai ciudat miting. Antonescu și Geoană le vorbeau manifestanților din clădire, n-au ieșit la balconul Operei". Restul de participanți au fost timișoreni de toate categoriile, cam 2.000-3.000 de persoane, "care au venit să îl huiduiască pe Geoană și PSD".
Mircea Geoană, Crin Antonescu și Klaus Iohannis au părăsit clădirea operei prin spate, în timp ce în Piața Operei manifestația era în plină desfășurare.

"Televiziunea română e în ceață ca în ’90"
Spre seară, și în București, în Piața Universității, aproximativ 500 de oameni au ieșit în stradă. Protestatarii, în majoritate tineri, purtau steaguri găurite și cântau: "Mai bine haimana, decât trădător, mai bine huligan decât dictator, mai bine golan decât activist, mai bine mort decât comunist".
În jurul orei 20.00, manifestanții au ținut discursuri întrerupte de melodii specifice acțiunilor din Piața Revoluției din anii 90-91. Protestatarii au mai susținut că TVR nu prezintă nicio imagine de la acest miting și participanții au scandat "Rușine lui Sassu. Plătim taxă la ei". "Televiziunea română e în ceață ca în ’90", a mai declarat un revoluționar.
Demonstranții s-au arătat deosebit de reticenți cu presa, reproșând ziariștilor că nu informează corect publicul. "Nu discutăm cu voi, de aia suntem în stradă pentru că nu arătați ce se întâmplă și manipulați", au mai strigat ei.
Manifestanții din Piața Universității au cerut TVR să transmită în direct protestul și i-au acuzat pe liderul PNL, Crin Antonescu, și pe primarul Timișoarei, Gheorghe Ciuhandu, că s-au aliat cu "comuniștii".
Președintele Organizației 21 Decembrie, Teodor Mărieș, a declarat pentru NewsIn că mitingul organizat în Piața Universității e o reacție "față de cinismul" de care au dat dovadă Mircea Geoană și Crin Antonescu de a merge la Timișoara și "a călca pe sângele eroilor".

"Geoană nu uita, te votăm la Moscova!"
Unul dintre revoluționarii care au urcat pe scenă, Sorin Tănăsescu, i-a cerut directorului TVR, Alexandru Sassu, să transmită în direct la TV manifestația, iar cetățenii au început să strige după această solicitare: "ați mințit poporul cu televizorul".
Oamenii prezenți la Universitate au mai scandat mesaje precum "Geoană nu uita, te votăm la Moscova!", "Jos comuniștii!", dar și "Băsescu! Băsescu!".
În jurul orei 20.30, protestatarii au anunțat că vor organiza astfel de manifestații în fiecare seară, în speranța că cei "care dorm liniștiți acasă se vor trezi". În Piață, tinerii scandau "Nu vă fie frică, Iliescu pică!", "Jos Iliescu!".

"Jos comunismul!"
În spirit de solidaritate cu timișorenii, aproximativ 500 de brașoveni au protestat, ieri după-amiază, în centrul orașului, la Troița Revoluției. Potrivit Mediafax, inițiativa lor a fost una spontană.
Și la Constanța, în fața Prefecturii, s-au strâns aproximativ 40 de constănțeni solidari cu protestatarii din Timișoara. La fața locului au ajuns echipaje ale Jandarmeriei și Poliției care au supravegheat protestul spontan. O mașină a jandarmilor a fost amplasată în fața Primăriei. Cu toate acestea, nu s-au înregistrat incidente. După circa o oră, acțiunea a luat sfârșit, manifestanții nea-vând autorizație pentru organizarea mitingului.
Acțiunii similare au mai avut loc la Cluj, Iași, Botoșani și Târgoviște.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3569 secunde