Video Asociaţia de Dezvoltare Durabilă, pe un butoi cu pulbere. Președintele CJC, Mihai Lupu, a depus plângere penală

4459
Asociaţia de Dezvoltare Durabilă, pe un butoi cu pulbere. Președintele CJC, Mihai Lupu, a depus plângere penală - mihai-lupu-cjc-1713352269.jpg
Consilierii judeţeni s-au reunit astăzi, 17 aprilie 2024, în şedinţă extraordinară pentru a dezbate şi vota un număr de șase proiecte de hotărâre înscrise pe ordinea de zi.

Primul proiect a vizat modificarea componenței Comisiei de specialitate Juridică, Ordine Publică şi Situaţii de Urgenţă a Consiliului Judeţean Constanţa pentru mandatul 2020 – 2024, ca urmare a încetării de drept a mandatului deținut de Dorin Dumitru Opreanu și a validării mandatului de consilier județean al lui Alexandru Grăniceru.
 

De asemenea, aleșii locali au aprobat proiectul privind „Reabilitarea, modernizarea și dotarea Palatului Administrativ Constanța”, fiind totodată actualizați indicatorii tehnico-economici aferenţi acestuia. Proiectul, aprobat la finanțare în cadrul Programului Regional 2021-2027, are ca obiectiv îmbunătățirea performanței energetice a Palatului Administrativ Constanța, prin reducerea consumului de energie și extinderea utilizării surselor regenerabile de energie. În urma actualizării indicatorilor tehnico-economici, valoarea totală a investiției se ridică la 54.396.866,88 lei cu TVA.
 

Tot în scopul eficientizării energetice și alinierii la standarde europene, a fost aprobat și proiectul "Reabilitare Biblioteca Judeţeană I.N. Roman Constanţa", admis la finanțare în cadrul Programului Regional 2021-2027. Pentru acest obiectiv, indicatorii tehnico-economici actualizați în ședința de astăzi redau o valoare totală a investiției de 16.959.773,93 lei cu TVA.

Aceste intenții de modernizare și eficientizare au ca obiectiv principal obținerea la finalul intervențiilor a unei certificări energetice (calificativ A), cu scopul de a ne alinia la standardele operaționale ale altor clădiri cu caracteristici similare în domeniu, la nivelul UE. De realizarea acestor proiecte depind și alte inițiative locale la nivel de regiune. De exemplu, Biblioteca Județeană va putea să demareze ulterior proiecte privind digitalizarea, realizarea de evenimente culturale, inclusiv promovarea turistică prin materiale promo, filme documentare etc.
 

Nu în ultimul rând, pe ordinea de zi s-a aflat și proiectul cu numărul 79/15.04.2024, privind retragerea Unitatii Administrativ Teritoriale Județul Constanța din Asociația de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța. Proiectul a fost motivat de faptul că, în mod repetat, asociația a refuzat să furnizeze informațiile solicitate cu privire la stadiul de implementare a proiectelor și a situației financiare a asociației. Acest lucru ridică incertitudini legate de stadiul de implementare a Strategiei de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța pentru perioada 2021-2027. Cu toate acestea, proiectul nu a îndeplinit numărul necesar de voturi, pentru a fi aprobat. Mai exact, din totalul de 35 de voturi exprimate, un număr de 20 au fost abțineri.La finalul şedinţei, preşedintele CJC, Mihai Lupu, a anunţat că a depus plângere penală împotriva preşedintelui ADD, Ana-Maria Vătămanu şi că a sesizat procurorii şi Curtea de Conturi.

„Încă de anul trecut am solicitat ca toate procedurile să fie transparente, dar nu am primit nimic. AGA nu a fost convocată niciodată, pentru a analiza bugetul, cheltuielile și veniturile. Consiliul Județean Constanța se află într-o situație în care nu s-a mai aflat niciodată. Ne-am trezit într-o situație litigioasă, deoarece această asociație a încărcat pe SEAP o licitație. Singura soluție este să ieșim din asociație. Dacă nu ieșim din această asociație, vom fi nevoiți să achităm 1,7 milioane de lei către respectiva asociație", a spus Mihai Lupu.El a susţinut că demersurile iniţiate de Asociaţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Constanţa, prin președintele Ana-Maria Vătămanu sunt ilegale, frauduloase, fiind demarate în totală contradicţie cu documentele amintite anterior şi sunt în măsură să aducă grave prejudicii financiare Unității Administrativ-Teritoriale Judeţul Constanţa, context în care a sesizat Curtea de Conturi şi procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.299 secunde