Banii pentru cultură, împărțiți cu "ocaua" CJC

711
Consilierii județeni au supus dezbaterii ședinței de ieri o serie de proiecte de hotărâri prin care au alocat bani atât instituțiilor din subordine, dar și unor fundații, cluburi sportive și alte organizații de acest fel. Nu de puține ori însă sumele alocate de CJC nu sunt deloc echitabile și nici pe departe direct proporționale cu o ierarhizare obiectivă din punct de vedere profesional.

Din nou, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Constanța este singura instituție (excepție făcând Biblioteca Județeană "I.N. Roman") căreia i se alocă un buget fără a i se cere să aibă și venituri proprii. Și asta în condițiile în care Centrul are în primul rând Ansamblul "Plaiuri Dobrogene" pe care toată lumea îl vede la diverse acțiuni, filmări ale unei televiziuni locale și alte astfel de manifestări.
Potrivit hotărârii de consiliu județean aprobată în ședința de ieri, bugetul instituției amintite pentru anul acesta este de 704.467 lei, ce-i drept mai mic decât anul trecut, când instituția a beneficiat de 762.010 lei.
Nu banii alocați sunt problema, ci mai degrabă faptul că se acceptă de ani buni ca această instituție să nu prezinte și un plan de venituri proprii, în condițiile în care de disponibilități artistice s-ar spune că nu duce lipsă.
Concret, din nu se știe ce motive, "ocaua" CJC nu este aceeași pentru toate instituțiile culturale din subordine. Astfel că, dacă în bugetele unor instituții precum muzee, teatre, Școala Populară de Arte și Universitatea Populară de Artă sunt prevăzute și venituri proprii, centrul de creație are un buget format doar din ce îi lasă sufletul pe mai marii CJC.
Ar mai fi de adăugat că activitatea celor de la centru ar trebui să fie una de cercetare, de conservare, dar și de promovare în toate mediile, fie ele rurale sau urbane, a valorilor tradiționale românești.

200.000 lei pentru Fundația "Fantasio"
În acest context cultural și al trendului de promovare a culturii în mediul rural, deloc neglijat este și alocarea sumei de 200.000 de lei Fundației "Fantasio". Așa cum se menționează în referatul atașat hotărârii prin care se dau respectivii bani fundației, fondurile ar urma să fie folosite "în vederea ridicării nivelului cultural în mediul rural pentru dezvoltarea aptitudinilor și cunoștințelor elevilor de la sate". Pentru a-și consolida cererea, se mai menționează în referat și faptul că "programul prevede organizarea de cursuri educative și activități cultural artistice susținute de instructori din cadrul instituțiilor de cultură și educație subordonate CJC".
Nu trebuie omis nici faptul că și în cazul acestui referat, ca la multe altele, de altfel, în dreptul directorului Direcției pentru Cultură, Învățământ, Sport, Sănătate din cadrul CJC apare numai o semnătură indescifrabilă, fără a se menționa numele, în condițiile în care referatul este contrasemnat de Șef serviciu, Carmen Vasile, și întocmit de Cristina Moldovanu. Se știe însă că cel care coordonează această direcție este… Cristian Zgabercea.
Fundația a beneficiat de aceeași sumă și anul trecut.

20% în minus pentru instituțiile de cultură
Președintele CJC, Nicușor Constantinescu, dar și directorul Cristian Zgaberecea, au declarat ieri că bugetele instituțiilor de cultură din subordine vor fi cu aproximativ 20% mai mici anul acesta față de execuțiile bugetare din 2008. Deși sunt prevăzute și unele eliminări ale unor posturi din organigrame, se pare că este vorba despre posturile care erau vacante, Zgabercea susținând că deocamdată nu se pune problema unor restructurări în domeniul culturii.
Constantinescu a susținut că dacă bugetul o va permite, se vor face rectificări ulterioare prin care instituțiile să mai primească pe parcursul anului ceva bani.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4766 secunde