Băsescu, atac extrem de dur la adresa Olandei: "Face un abuz fără limite!"

553
Băsescu, atac extrem de dur la adresa Olandei:

Președintele Traian Băsescu a participat, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European de primăvară, unde a fost semnat Tratatul privind stabilitatea, coordonarea și guvernanța în cadrul Uniunii Economice și Monetare.
În cadrul întâlnirii, șeful statului, Traian Băsescu, a lansat un atac extrem de dur la adresa Olandei, pe care a acuzat-o că ar face un abuz fără limite, amânând încă o dată luarea unei decizii cu privire la ade-rarea României la spațiul Schengen.
"Am avut o discuție separată, ceea ce a și dus la stabilirea unui termen în care să se ia decizia, pentru că altfel probabil s-ar fi tergiversat la nesfârșit până când Olanda ar fi avut un guvern care să nu aibă partide de extremă-dreaptă în componență, anti-euro-pene, dacă s-a întâmplat ceva pozitiv a fost faptul că s-a stabilit prin hotărârea consiliului o dată și un moment la care statele membre trebuie să ia decizia. Și noi și Bulgaria am vrut să obținem garanția că, la un moment dat, după cel de-al doilea raport pe care-l așteaptă Olanda, Olanda nu-l va mai cere și pe al treilea. În septembrie trebuie să se ia o decizie. Acum rămâne să vedem dacă guver-nul olandez se va ține de cuvânt. Cert este că este o hotărâre a Consiliului", a spus Traian Băsescu, la Bruxelles.
Șeful statului a mai precizat, după lucrările Consiliului European de primăvară, că este pentru prima dată când se stabilește un termen pentru o decizie privind Schengen - luna septembrie 2012.
Președintele a menționat că a discutat în marja reuniunii Consiliului European acest lucru, pentru că exista riscul ca luarea unei decizii să fie amânată fără a se stabili o dată certă. El a spus că singura problemă invocată de partea olandeză este legată de rapoartele MCV unde Guvernul olandez susține că România și Bulgaria nu au înregistrat suficiente progrese în combaterea corupției și criminalității organizate.
În altă ordine de idei, președintele Traian Băsescu a declarat că, în urma semnării protocolului București-Belgrad privind minoritățile, nu a mai existat nicio opoziție privind acordarea pentru Serbia a statutului de țară candidată pentru aderarea la UE.
Șeful statului a spus că probabil, fiind copleșiți de problemele guvernării și de cele privind Kosovo, prietenii sârbi au uitat de semnarea protocolului privind minoritățile, iar autoritățile române le-au amintit.
"Românii din Valea Timocului nu sunt recunoscuți ca fiind minoritate. Ne-am aplecat mai mult asupra problemei din Valea Timocului. A fost redactat un protocol care în proporție de 90% era negociat, discutat, între partea română și partea sârbă înainte de micul eveniment care a avut loc", a spus președintele.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6332 secunde