Curtea Constituțională a validat, ieri, rezultatul alegerilor prezidențiale din 6 decembrie:

Băsescu președinte

512
Băsescu președinte - 0be57268feb94662e75a1211a7e426d0.jpg
Validarea lui Traian Băsescu în funcția de președinte al României va avea loc mâine, 16 decembrie, a decis Curtea Constituțională. Judecătorii au constatat în unanimitate că, în urma turului doi de scrutin de pe 6 decembrie, Băsescu este ales în funcția de Președinte al României, "întrunind cel mai mare număr de voturi din cele valabil exprimate". Ceremonia de validare în funcția de șef al statului a fost stabilită pentru 16 decembrie 2009, ora 10:00, la sediul Curții Constituționale din Palatul Parlamentului.
Redăm, mai jos, un fragment din comunicatul dat ieri publicității de CCR:
"În continuare, în exercitarea atribuțiilor sale constituționale și legale, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a adoptat Hotărârea nr. 42 din 14 decembrie 2009 privind stabilirea și aducerea la cunoștință publică a rezultatului alegerilor pentru funcția de Președinte al României, în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin desfășurat la 6 decembrie 2009, hotărâre care este definitivă, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, și al cărei dispozitiv este următorul:
1. Stabilește și aduce la cunoștință publică rezultatele alegerilor pentru funcția de Președinte al României, în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin din 6 decembrie 2009.
2. Constată că domnul Traian Băsescu este ales în funcția de Președinte al României, întrunind cel mai mare număr de voturi din cele valabil exprimate".
De asemenea, Curtea Constituțională a respins, ieri, contestația PSD privind rezultatul alegerilor din 6 decembrie. PSD a reclamat Curții Constituționale fraudarea alegerilor prezidențiale, solicitând repetarea turului doi de scrutin. Reamintim că vineri, ca urmare a analizării documentelor depuse de PSD, Curtea Constituțională a solicitat Biroului Electoral Central (BEC) reexami-narea buletinelor de vot nule și renumărarea acestora.
Ieri, BEC a anunțat că din buletinele de vot declarate nule un număr de 2.247 sunt valabil exprimate, iar dintre acestea 1.260 sunt în favoarea lui Traian Băsescu, iar 987 de voturi a lui Mircea Geoană. Mai exact, purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleț, a explicat că Biroul Electoral Central a validat buletinele nule care aveau ștampila aplicată tangent cu chenarul în care este înscris numele candidatului, dar și pe cele unde s-a aplicat mențiunea "VOTAT" pe numele unui candidat, iar pe al doilea s-a aplicat tuș cu partea opusă a ștampilei. "Chestiuni de interpretare, aș menționa: ștampile aplicate tangent sau netangent cu chenarul în care era votat un candidat, ștampile aplicate pe ambele chenare, dar pe unul s-a aplicat ștampila cu mențiunea votat și pe celălalt cotorul ștampilei. Chestiuni de acest gen le-au scăpat membrilor secțiilor de votare", a fost declarația purtătorului de cuvânt al BEC.
El a precizat că erorile constatate sunt "chestiuni de interpretare", cauzate "probabil" de oboseala membrilor secțiilor de votare.

PSD continuă să se victimizeze
Social-democrații nu s-au resemnat, însă, după eșecul de la prezidențiale, astfel că ieri au anunțat că vor propune constituirea unei comisii parlamentare de anchetă pentru ceea ce ei numesc frauda înregistrată în cel de-al doilea tur al alegerilor. "PSD consideră necesară constituirea unei Comisii parlamentare de anchetă pentru analiza fraudelor de la scrutinul din 6 decembrie", a declarat, ieri, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea: "Eu cred că primul punct și cel mai important ar trebui să fie cum demarăm constituirea Comisiei parlamentare de anchetă asupra fraudei din alegerile din 6 decembrie. Vom avea o discuție și despre alegeri și cred că foarte important ar fi cum facem să-i protejăm pe oamenii noștri din teritoriu care sunt foarte amenințați - primari, viceprimari, consilieri locali și chiar simpli membri", a afirmat Dragnea.
În Legea pentru alegerea președintelui României, Legea 370/2004, la articolului 24 se arată: "Curtea Constituțională anulează alegerile în cazul în care votarea și stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaților care pot participa la al doilea tur de scrutin. În această situație, Curtea va dispune repeta-rea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor".
După decizia CCR de validare a alegerilor prezidențiale, Mircea Geoană, fostul candidat PSD, a declarat că acceptă hotărârea și că îi urează succes în noul mandat lui Traian Băsescu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6734 secunde