Biroul Electoral Central ia măsuri pentru buna desfășurare a alegerilor

583
Biroul Electoral Central a luat recent câteva decizii privind necesitatea asigurării condițiilor optime de desfășurare a alegerilor. Una dintre ele vizează păstrarea în deplină siguranță a materialelor necesare birourilor electorale ale secțiilor de votare. Acestea trebuie să fie predate, pe bază de proces-verbal, de către primar, președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare de pe raza unității administrativ-teritoriale respective, cu cel puțin două zile înainte de data alegerilor. După predare, materialele se sigilează de către președinți și se păstrează, sub pază, până la transportul lor la localul secției de votare,
într-un singur spațiu pus la dispoziție de primarul unității administrativ-teritoriale respective. Totodată, potrivit deciziei nr. 41 din 22 octombrie, "în ziua votării, între orele 7.00-21.00 se interzic comercializarea și consumul băuturilor alcoolice în spațiul de protecție a localului de vot, prevăzut de art. 41, alin. (10) din Legea nr. 35/2008, cu modificările și completările ulterioare". Reprezentanții Ministerului Internelor și Reformei Administrative (polițiști și jandarmi) vor asigura respectarea acestor prevederi.
BEC ia măsuri și în privința modalității de tragere la sorți pentru stabilirea ordinii în care se tipăresc numele candidaților pe buletinele de vot. Tragerea la sorți se face de către președintele biroului electoral de circumscripție, în termen de trei zile de la data rămânerii definitive a candidaturilor, în prezența câte unui reprezentant al tuturor competitorilor electorali din respectiva circumscripție. Potrivit OUG nr.97/27.08.2008, absența unui reprezentant al unui competitor electoral nu determină nulitatea tragerii la sorți. În plus, contestațiile se formulează și se depun pe loc și se soluționează de îndată de către biroul electoral de circumscripție.
Una dintre ultimele decizii de până acum luate de Biroul Electoral Central stabilește procedura de acreditare a observatorilor interni la alegeri. Acreditarea se efectuează de birourile electorale de circumscripție cu cel puțin două zile înaintea datei alegerilor. Cererile de acreditare formulate de conducerile organizațiilor neguvernamentale vor fi însoțite de declarațiile de neapartenență politică ale persoanelor propuse ca observatori interni.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.82 secunde