CCR a admis excepția lui Cristi Danileț

224
CCR a admis excepția lui Cristi Danileț - cristidanilet-1365079770.jpg

Curtea Constituțională a României (CCR) a admis, astăzi, excepția ridicată de judecătorul Cristi Danileț și a decis că este neconstituțional articolul 55 alin.4. și 9 referitor la revocarea unui membru CSM.


Art. 55 - alin 4 prevede că "Membrii aleși ai CSM sunt revocați și la cererea majorității adunărilor generale de la nivelul instanțelor sau parchetelor pe care le reprezintă, în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare a atribuțiilor încredințate prin alegerea ca membru al Consiliului. În cadrul adunărilor generale, decizia se ia cu votul a două treimi din numărul judecătorilor sau procurorilor''.


Alin. 9 al aceluiași articol stabilește că "în termen de 15 zile de la înregistrarea sesizării semnate și motivate de reprezentanții adunărilor generale prevăzute la alin. (4), plenul CSM dispune revocarea din funcție a membrului ales. Dispozițiile art. 57 alin. (2) se aplică în mod corespunzător". În urma deliberărilor, Curtea Constituțională a luat decizia cu majoritate de voturi, informează un comunicat al CCR transmis Agerpres. Potrivit sursei citate, CCR admite excepția de neconstituționalitate și constată că dispozițiile art.55 alin.(4) și (9) din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii sunt neconstituționale. Decizia este definitivă și general obligatorie.


Argumentația  reținută în motivarea soluției pronunțate de plenul Curții Constituționale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, se mai arată în comunicat. CCR a hotărât joi repunerea pe rol în aceeași zi a excepției ridicate de judecătorul Cristi Danileț în procesul în care a cerut anularea deciziei plenului Consiliului Superior al Magistraturii prin care a fost revocat din funcția de membru al CSM.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1189 secunde