Cernavodă îi răscolește amintirile lui Ion Iliescu

1690
Cernavodă îi răscolește amintirile lui Ion Iliescu - 074e038110f38a2bd98a4ca3905415f2.jpg
Orașul Cernavodă a fost ieri gazda conferinței internaționale "Cernavodă-oraș nuclear la Dunăre. Parte a strategiilor Uniunii Europene de dezvoltare durabilă".
Strategia europeană pentru Regiunea Dunării, magistrala transeuropeană Canalul Rin – Main – Dunăre, relansarea economică a județelor din bazinul Dunării și construcția la Cernavodă a unităților U3 și U4 au fost câteva dintre subiectele dezbătute în cadrul conferinței.
Printre invitații speciali s-au numărat foștii președinți Ion Iliescu (n.r. - totodată președinte al Fundației "Grupul de Inițiativă Ecologică și Dezvoltare Durabilă"-GIEDD) și Emil Constantinescu (președintele Forumului Academic Român), doar primul reușind să ajungă la Cernavodă. Fostul șef de stat a fost întâmpinat cu aplauze extrem de călduroase din partea consilierilor județeni și locali PSD.
Lansându-și discursul despre problematica Dunării și a orașelor dunărene, fostul președinte Ion Iliescu a simțit nevoia să le vorbească zecilor de participanți despre anii copilăriei sale, petrecute tot pe malul Dunării.
"Eu am copilărit într-un oraș dunărean: Oltenița. Toată viața economică a orașului era legată de produsele cereale din zonă. Cam o treime din populația orașului erau căruțași și făceau transportul cerealelor în magazinele negustorilor și în port. Cele mai atractive momente pentru noi erau încărcarea și descărcarea șlepurilor", a povestit Iliescu.
În opinia sa, după 89, aceste orașe-port au intrat în declin, adăugând că Oltenița este un "oraș mort" acum.
În acest context, Iliescu a subliniat că trebuie regândită strategia activităților economice la Dunăre, invocând exemplul Austriei care își dezvoltă turismul pe Dunăre.

Urgențele pentru oraș
Și primarul orașului Cernavodă, Mariana Mircea, a vorbit despre importanța realizării unor astfel de schimbări.
În plus, potrivit primarului, la Cernavodă, urmează să se realizeze o microhidrocentrală și un centru de management de urgență, care să preia nu numai accidentele nucleare, ci toate calamitățile.
La dezbatere au mai partici-pat, ieri, Alteța Sa Prințul Mihai de Laufenburg, oficialități de la nivel național și european, precum și profesori universitari, studenți și elevi.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3528 secunde