Săptămâna în care constănțenii sunt încurajați să-și lase mașinile acasă și să meargă cu autobuzul, bicicleta sau pe jos a debutat, ieri, la Constanța, cu lansarea unui concept în premieră. Este vorba despre sistemul car sharing, în care, cei care au nevoie de o mașină pentru o perioadă scurtă de timp, o pot închiria de pe stradă, din cea mai apropiată parcare, o pot folosi și apoi o pot lăsa pur și simplu în altă parcare.
Cinci mașini electrice 100% sunt, începând de ieri, pe străzile din Constanța. Acestea sunt puse la dispoziție de un start-up, care, printr-un parteneriat cu o bancă comercială și cu Primăria Constanța, oferă serviciul de car sharing tuturor constănțenilor, dar și turiștilor aflați în tranzit prin oraș.
"Începem un program ambițios, cu acest sistem nou, care va intra ușor, ușor în stilul de viață al constănțenilor și nu numai, al turiștilor. Această includere a modelului de car sharing în agenda orașului ne obligă să accelerăm puțin programul de stații electrice. Avem un proiect pentru realizarea a 18 stații electrice, dar acest număr se va adăuga la stațiile electrice deja existente pe raza municipiului Constanța. Îi încurajez pe constănțeni ca, începând din această săptămână să utilizeze cele cinci mașini electrice puse la dispoziție în cadrul parteneriatului, să meargă cu bicicleta, să meargă pe jos, iar pentru cei care nu vor să apeleze totuși la sistemul acesta de car sharing, la bicicletă, la trotinetă sau la mersul pe jos le recomand să folosească mijloacele transport în comun pentru că deja avem un alt nivel de servicii la nivelul companiei noastre de transport", a declarat primarul Decebal Făgădău.
Acesta a anunțat că toate mașinile electrice și mașinile hibrid beneficiază de parcare gratuită în spațiile publice amenajate. "Atât mașinile în sistem car sharing, dar și mașinile proprietate privată, deținute de constănțeni sau de turiști, pot obține o vinietă, care se va atașa în zona de vizibilitate și, din acel moment nu plătești parcarea. Tocmai pentru a da un semnal că încurajăm înnoirea flotei și portarea ei de la motoarele termice la motoarele electrice, trecând prin motoarele hibrid, toți constănțenii și toți turiștii care au mașini electrice sau mașini hibrid vor avea parcare gratuită în municipiul Constanța, inclusiv în stațiunea Mamaia", a adăugat edilul.
După capitală, Constanța este primul oraș unde este implementat sistemul de a lua mașina electrică de pe stradă, a o folosi cât e nevoie și de a o lăsa într-o parcare publică. Plata se face online, pe bază de card bancar, iar utilizarea mașinii este posibilă prin intermediul unei aplicații online. Reprezentanții băncii comerciale care pun la dispoziție cele cinci BMW-uri i3 susțin că sistemul este foarte ușor de folosit, fiind condiționat doar de posesia cardului bancar. "O noutate a sistemului nostru vizează cardul bancar care se transformă în cheie pentru mașină. Cu acel card deschizi și închizi mașina. În aplicație primești un cod care îți permite deblocarea mașinii, o găsești pe stradă în aplicație și o lași oriunde ți-ai terminat tu treaba, într-o parcare publică", a explicat Radu Papuc, managerul firmei care a pus la dispoziție autovehiculele.
Reprezentanții băncii comerciale partenere susțin că vor continua să investească în acest proiect. "Sper ca, în viitor să avem de ce doar 5 și nu 50 sau chiar 500. Constanța este un oraș port. Orașele port întotdeauna au adus inovația, oriunde se află ele. Sperăm ca inovația de la Constanța să fie un model pentru alte orașe din România. Este primul oraș după București. Evident, fluxul de turiști va încuraja utilizarea, dar mașinile sunt pentru cetățenii orașului Constanța în mod special", a completat Ionuț Stanimir, reprezentant BCR România.