Cine trage sforile în "afacerea Izvoarele"?

2571
3
Cine trage sforile în

Prefectul Claudiu Palaz a prezentat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, detaliile din dosarul ce vizează acțiunea de vânzare a portului din satul Izvoarele, comuna Lipnița, și a terenului în suprafața de 11.000 de metri pătrați aferent acestuia.
Potrivit reprezentantului Guvernului în teritoriu, administrația locală Lipnița a comis două ilegalități, la presiunea Consiliului Județean, vânzând către acesta din urmă portul din localitate. În plus, primăria a vândut și terenul din apropiere către un cumpărător din județul Olt, ambele acțiuni fiind realizate "prin licitații trucate". Palaz spune că cele două bunuri aparțineau de drept Sta-tului Român, respectiv Ministerului Transportului și Direcției Silvice. Ele puteau să ajungă în patrimoniul primăriei doar prin intermediul unei Hotărâri de Guvern, nicidecum prin una de Consiliu Local, așa cum s-a procedat la Lipnița.
"Nicușor Constantinescu și Primăria Lipnița au făcut două hoții. În primul rând, este vorba despre portul din satul Izvoarele, care, deși este trecut ca o investiție în lucru, a fost considerat părăsit și a fost trecut în patrimoniul comunei Lipnița prin hotărâre de consiliu. Ulterior, a fost organizată o licitație de vânzare-cumpărare, la care au participat două instituții: CJC, care l-a împuternicit pe Nicușor, și Drumurile Județene, care l-au avut ca reprezentant pe Amuraș (n.r. - Amuraș Tănase). Când l-am întrebat pe Amuraș, acesta a zis că nici măcar nu a participat la licitație, deci a fost organizată în așa fel încât CJC să câștige. A fost o licitație trucată!", explică Palaz.

"Soția lui Darie a fost notarul pentru această japcă"
În plus, spune prefectul, ilegalitățile merg mai departe cu privire la această "primă hoție", în sensul că actele notariale necesare pentru ca vânzarea să fie încheiată au fost semnate la biroul soției lui Cristian Darie, Ruxandra Darie, care ar fi trebuit să verifice istoricul de proveniență a portului și să nu permită o asemenea tranzacție.
"Probabil că alt notar nu ar fi fost de acord cu o asemenea japcă, trebuie să verifice în mod normal de unde anume vine portul. Nu te trezești în fiecare zi cu o astfel investiție", a explicat Palaz.
De asemenea, o altă problemă legată de licitația portului de la Izvoarele este faptul că plata pentru achiziționarea sa de către CJC a fost făcută la 155 de zile după încheierea licitației, nu la 35, cum se specifica în contract. În aceste condiții, spune prefectul, "licitația trebuia anulată și organizată una nouă".
Cea de-a doua neregulă sesizată de Corpul de Control al prefecturii vizează terenul de 11.000 de metri pătrați din apropierea portului, care de drept aparținea Direcției Silvice și care a fost vândut, tot prin licitație, către un cumpărător pe nume Viorel Andronic Nițu, după ce a fost trecut în patrimoniul CL.
"A achitat suma integrală cu 30 de zile înainte ca licitația să se desfășoare. Nu știu cine este acest domn din Drăgănești, Olt. Cred că este rudă cu mama Omida pentru că a știut cu o lună înainte că o să câștige licitația", a declarat Palaz.
Potrivit prefectului, CJC a achitat aproximativ 10 miliarde de lei vechi pentru port, iar deținătorul terenului a plătit în jur de 300 de milioane de lei vechi. Totuși, spune Palaz, pre-judiciul adus statului este de peste un milion de euro, evaluarea fiind făcută "anapoda" de specialiștii Primăriei Lipnița.
Verificările în acest sens au început încă din 2009, timp în care prefectul a solicitat poliției să se implice, însă aceasta nu numai că nu a ajutat, ci "a și ținut la blat un proces verbal al Curții de Conturi, încheiat în octombrie 2010, prin care se constata ilegalitatea celor două vânzări".
Ca urmare a sesizărilor făcute, prefectul a depus întreg dosarul la Parchet, însă acesta a fost declinat către DNA București.
"Vor fi cercetați toți cei din Primăria Lipnița care au făcut parte din comisia de organizare a licitației, în frunte cu primarul. Din câte am discutat cu cei de acolo, așa li s-a spus să facă de la județ că e bine și nu o să fie probleme!", a declarat Palaz.

Cum se justifică primarul din Lipnița
Contactat telefonic de către "Cuget Liber", primarul localității Lipnița, Florin Georgel Onescu, a negat acuzațiile care i se aduc de către prefect, menționând că instituția pe care acesta din urmă o conduce avea obligația să verifice legalitatea hotărârii emise de Consiliul Local.
"Probabil că domnul prefect a uitat că, la momentul la care au fost emise hotărârile de consiliu local ce vizau estacheul, pentru că este impropriu să îl numim port, dânsul ocupa funcția de secretar general în Prefectura Constanța. De ce nu a notificat la momentul respectiv problema? Hotărârea a fost comunicată Prefecturii, care putea să dea sau să nu dea aviz de legalitate. Din punctul meu de vedere, un primar sau un CL pot da o hotărâre de Consiliu Local, iar Prefectura trebuie să hotărască dacă aceasta e legală sau nu. În plus, alte două instituții au considerat că acțiunile noastre sunt legale, respectiv OCPI-ul și Cartea funciară Medgidia. De altfel, au existat două hotărâri legate de vânzarea estache-ului, nici a doua nu a fost atacată în contencios de prefect, dar o consideră ilegală după atâta timp", a explicat Onescu.
Primarul a negat zvonurile potrivit cărora au existat presiuni din partea CJC pentru ca licitația să se des-fășoare în anumite condiții, mențio-nând că toate detaliile acesteia au fost puse la punct așa cum prevede legea. În plus, spune Onescu, evaluatorii primăriei au făcut o treabă mai bună decât cei ai Ministerului Transportului, care, în raportul Curții de Conturi, au atribuit o valoare de două miliarde de lei portului. Șeful administrației locale a adăugat că nu există nicio chitanță care să dove-dească faptul că cel de-al doilea cumpărător a achitat terenul de lângă port cu o lună înaintea licitației.



Comentează știrea

Constantean
2 februarie 2012
La puscarie cu Nicusor

La puscarie cu Nicusor,PORCUL nesimtit si libidinos,botezatorul intersectiei Adormirea!

menblue
2 februarie 2012
furt

dar de drumul mai ceva ca autostrada pina la port nu se spune nimic.

eu,cainele maidanez constantean(vorbesc in numele celor 20 000 caini maidanezi din CTA) DECLAR MANDRU CA SUNTEM NR 1 PE TZARA LA MAIDANEZI PE CAP DE LOCUITOR CONSTANTEAN
2 februarie 2012
primarului vesnic absent si drogy,primariei cu cohorta de angajati care nu fac nimic si ecarisajului care toaca frunze la (culmea ironiei!)caini:))..

Eu, ca un caine maidanez ce ma aflu pe strazi, declar urmatoarele: 1. sunt un caine al nimanui, deci nimeni nu este responsabil de comportamentul meu pe strazi 2. mi-e foame intotdeauna! caut oriunde si ma bat cu ceilalti caini pentru mancare, iar daca nu gasim, atunci atacam oamenii in speranta ca vom gasi ceva prin plasele lor. Daca nu, atunci macar sa ii capsam bine sa ne tina minte! 3. noi, cainii, avem simtul teritoriului foarte dezvoltat. Orice intrus nu este binevenit si trebuie muscat. Exceptie fac (nu e sigur niciodata insa) babele fara ocupatie care ne mai dau de mancare dimineata. 4. avem o mare ura pe biciclisti si motociclisti: trebuie dati jos de pe ciudateniile astea cu doua roti! 5. nu suportam oamenii care poarta gluga sau care vin cu plase mari de la piata: trebuie capsati urgent! 6. noaptea ne vine cheful cel mai mare sa urlam la luna, sa ne batem intre noi sau cu alte haite din vecinatate (sa moara de oftica aia de se duc a doua zi la scarbiciu) 7. ne place foarte mult sa atacam din spate, iar daca si reusim sa muscam, crestem pe scara ierarhica din haita 8. ii uram foarte tare pe cei da la ONG-uri care pretind ca ne iubesc, dar ne lasa pe strazi singuri, fara hrana! Iarna inghetam de frig, iar vara ne sufocam de caldura, iar ei se scalda in banii alocati pentru ingrijirea noastra! 9. nu ne intereseaza ca ne rahatim pe orice trotuar si strada, important e sa fie cat mai mult si sa ramana acolo, ca sa se stieeee...ca suntem prezenti! 10. suntem stapanii strazilor si deci toata lumea trebuie sa se dea la o parte din fata noastra! De exemplu: ne place unora dintre noi sa alergam dupa masini ca sa muscam din cauciucuri, iar daca se nimereste vreun nefericit in goana noastra dupa masina, ne multumim atunci cu el! Avand in vedere ca m-am saturat pe strazi, va rog faceti ceva: ori ma duceti intr-un adapost si ma ingrijiti, ori ma eutanasiati! Daca nu sunteti in stare sa ma ingrijiti cum trebuie sau sa ma dati in adoptie unor stapani resonsabili si sanatosi la cap (care nu imi vor da drumul inapoi pe strazi), va rog din toata inima sa ma eutanasiati! Va multumesc!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8137 secunde