CJC, planuri pentru construcția unui nou acvariu. "Lucrăm la documentație"

367
Președintele CJC, Horia Țuțuianu, a anunțat, ieri, că, în curând, locuitorii județului Constanța și turiștii care vizitează litoralul vor avea un nou obiectiv pe lista de vizitat.

"Astăzi (n.r. - ieri), s-a emis ordinul de începere pentru elaborarea documentațiilor tehnico-economice necesare construirii unui nou acvariu în cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța. Mereu mi-am dorit ca posibilitățile de petrecere a timpului liber atât pentru constănțeni, cât și pentru turiști să fie cât mai variate și să prezinte interes pentru aceștia. În acest scop, împreună cu colegii din cadrul Direcției Generale de Proiecte, ne dorim să obținem o finanțare nerambursabilă de 10 milioane de euro pentru construcția unui acvariu modern. Acesta va avea deopotrivă elemente de arhitectură moderne cum ar fi tuneluri de vizitare, parcare supraterană de minim 140 de locuri, panouri fotovoltaice, cât și elemente de faună deosebită (sturion, rechin, pește lună, pisică de mare, țestoase etc.).

De asemenea, proiectul prevede zone de divertisment tip VR, magazine de suveniruri, spații foto, zone educative etc. Finalizarea acestui obiectiv va aduce plus valoare turismului constănțean și va fi, cu siguranță, un loc unde cu toții vom învăța lucruri noi despre viața marină", a scris, pe pagina sa de socializare, Horia Țuțuianu.

Potrivit primelor informații, noul acvariu ar urma să fie construit la intrare în Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, acolo unde sunt acum dinozaurii. Terenul are o suprafață de circa 5.000 mp, iar pe o suprafață de 3.500 va fi construit acvariul, care va avea trei nivele, din care unul parțial îngropat, apoi acvariul propriu-zis, care va avea patru zone de acces. De asemenea, acvariul va avea la intrare o zonă unde vor exista pinguini. Tot în interior, va exista o zonă de apă rece, care corespunde Mării Negre și Deltei Dunării.

Ce "vârstă" are actualul acvariu

Actualul acvariu din Constanța, prima secție a Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, este găzduit de o clădire amplasată pe malul mării, pe faleza Cazinoului, ce are o vechime de peste 100 de ani. Acvariul în sine a fost amenajat în urmă cu 62 de ani, dar, potrivit reprezentanților Complexului Muzeal, s-au făcut investiții constante în renovare și reamenajare.

Ultima renovare generală a imobilului care găzduiește obiectivul turistic a avut loc în urmă cu aproximativ 10 ani, când au fost modernizate instalațiile, mărite bazinele și aduse noi specii de pești.

În ceea ce privește clădirea care găzduiește actualul acvariu, aceasta a fost construită la începutul secolului XX ca anexă a Cazinoului și a funcționat ca restaurant până la reamenajarea ei pentru actuala destinație. Potrivit documentelor, acvariul a fost inaugurat cu fast la data de 1 mai 1958 și a fost pentru o lungă perioadă de timp prima și singura instituție publică de acest gen din țara noastră. Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.631 secunde