CONSTANȚA, TU CU CINE VOTEZI? CE PRIMAR ÎȘI DORESC CONSTĂNȚENII

9034
53

Articole de la același autor

• Potrivit unui sondaj de opinie comandat de "Cuget Liber", dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri locale, Decebal Făgădău ar câștiga Primăria Constanța cu 59,3%, în timp ce PSD ar strânge 57,6% din voturile pentru Consiliul Local • Vergil Chițac (PNL) și Claudiu Palaz (PMP) sunt umăr la umăr, cu 13,1, respectiv 11,3%


Pentru prima oară în ultimii 15 ani, Primăria Constanța a devenit o miză electorală reală pentru partidele politice și candidații din urbea de la malul mării. Plecarea lui Radu Mazăre din fruntea orașului deschidea calea spre o nouă administrație, astfel încât partidele politice au început să-și facă tot felul de calcule și să-și caute candidați, majoritatea crezându-se deja învingătoare. Realitatea însă, este cu totul alta. 




Constănțenii par a nu renunța la administrația PSD, dar mai ales mulți dintre ei își doresc ca viitorul primar să semene cu Radu Mazăre. 


Pentru a vedea cum votează Constanța la alegerile locale și pe cine își doresc constănțenii în fruntea administrației, "Cuget Liber" a comandat un sondaj de opinie profesionist, care surprinde exact preferințele electoratului de la malul mării. Cifrele sunt grăitoare și nu lasă loc de in-terpretări. 


Făgădău, câștigător detașat

Conform sondajului realizat de COMPAS - Centrul pentru Studiul Opiniei Publice și Marketing în perioada 5-19 martie 2016, Decebal Făgădău (PSD) ar fi votat de 41,3% din electorat, Vergil Chițac (PNL) de 9,1%, Claudiu Palaz (PMP) de 7,8%, Gigi Chiru (independent) de 2,5%, candidatul ALDE de 1,4%, Mihai Petre (independent) de 1,1%, Florin Gheorghe (UNPR) de 1,1%, candidatul PER - 1,1%, alt candidat - 4,1%. De asemenea, 26,1% din electorat a declarat că nu știe/nu răspunde, în timp ce 4,2% nu va merge la vot. Excluzând însă indecișii și pe cei care nu vor vota și luând în calcul doar opțiunile de vot exprimate, Decebal Făgădău ar obține 59,3% din voturi, Vergil Chițac - 13,1%, Claudiu Palaz - 11,3%, Gigi Chiru - 3,6%, candidatul ALDE - 2%, Mihai Petre -1,6%, Florin Gheorghe - 1,6%, candidatul PER - 1,6%, altul - 5,9%. 


Așadar, candidatul PSD Decebal Făgădău ar câștiga fără emoții scaunul de primar, fiind preferat de mai bine de jumătate din electoratul constănțean. De partea cealaltă, competitorii săi, Vergil Chițac și Claudiu Palaz, nu reușesc să strângă împreună nici măcar jumătate din procentajul său, însă vom vedea mai jos și care ar fi cauzele care conduc la această situație.


Este cert însă, că liberalul Chițac nu reușește să câștige deloc teren, având un scor electoral asemănător cu cel de acum câteva luni, când a fost măsurat într-un sondaj PNL. 


Consiliul Local de culoare roșie

Aceeași situație o regăsim și la Consiliul Local Municipal. PSD ar conduce cu mână de fier atât Primăria cât și Consiliul Local Constanța. Astfel, excluzându-i pe cei care nu votează și pe cei indeciși (25,8%), PSD ar fi votat de 57,4% din electorat, PNL de 15,3%, PMP – 10,8%, PER - 2,9%, ALDE - 2,7%, PNȚCD - 2%, PRM - 1,7%, UDTTMR - 1,3%, UNPR - 1,3%, altul - 4,7%. La aceste scoruri, PSD nu va avea nevoie de niciun ajutor pentru a-și impune viceprimarii, președinții de comisii, dar mai ales pentru a-și trece proiectele de hotărâri. 


Nici intențiile de vot ale constănțenilor pentru Consiliul Județean Constanța nu diferă foarte mult. Din totalul celor care au exprimat o opțiune de vot, 57,8% au indicat că vor vota PSD, 14,8% - PNL, 10,7% - PMP, 3,1% - PER, 2,6% - ALDE, 1,9% - PNȚCD, 1,7% - PRM, 1,5% - UDTTMR, 1,3% - UNPR, 4,7% - altul.
 
Așadar, constatăm o intenție de vot masivă  în favoarea PSD, dar și o premieră: Mișcarea Popu-lară va intra atât în Consiliul Local Constanța, cât și în Consiliul Județean. 


Doar 75% din electoratul PNL votează cu Chițac

Potrivit analizei realizate de sociologii COMPAS, electoratele PSD și MP votează în mai mare măsură cu proprii candidați. Alegătorii PNL însă, înregistrează o mai mare varietate de preferințe în ceea ce privește candidatul la primărie, doar 75% dintre ei mergând pe mâna lui Vergil Chițac. Restul se împarte între Decebal Făgădău, care ar fi votat de 8,1% din electoratul PNL, Gigi Chiru - 6,2% și Claudiu Palaz - 2,7%.


De asemenea, Decebal Făgădău are cea mai mare proporție de electorat feminin dintre cei mai bine cotați trei candidați - 61,1% din persoanele care declară că l-ar vota sunt femei. Claudiu Palaz are cel mai mare procent de electorat masculin - 69% dintre cei care declară că l-ar vota sunt bărbați. Electoratul lui Vergil Chițac este destul de echilibrat - 56% bărbați, 44% femei.


În ceea ce privește electoratul primilor trei candidați pe categorii de vârstă, cea mai reprezentativă categorie pentru Decebal Făgădău este de 60 ani și peste (36,2%), Vergil Chițac are cei mai mulți votanți cu vârste cuprinse între 45-59 ani (35,6%), iar Claudiu Palaz este preferat de electoratul cu vârsta între 30 și 44 de ani (36,8%). 


Viitorul primar să semene cu Mazăre!

Întrebați cât de mulțumiți sunt de modul în care este administrat orașul, 1,3% dintre constănțeni au declarat că sunt foarte mulțumiți, 37,2% sunt mulțumiți, 32,8% spun că sunt nici mulțumiți, nici nemulțumiți, 19,6% sunt nemulțumiți, în timp ce doar 7,6% sunt foarte nemulțumiți, iar 1,4% nu au răspuns. De asemenea, profilul preferat al primarului este "experiența în administrarea orașului" (84%), în timp ce un primar cu o "carieră militară de ofițer superior" ar fi pe placul a doar 8,2% dintre alegători. 


Surprinzător (sau nu), o mare parte a electoratului din Constanța își dorește ca viitorul primar al orașului să fie ca Radu Mazăre. Astfel, la întrebarea "Noul primar al Constanței trebuie să fie ca Radu Mazăre", 14,1% s-au declarat total de acord, 25,2% sunt parțial de acord, 23,7% - nici acord, nici dezacord, 13,4% sunt în dezacord parțial și 22,5% s-au declarat în total dezacord.


Candidatul PNL - 17,9% notorietate

Mai sus vorbeam de slaba intenție de vot a candidaților care emit pretenții la scaunul de primar în detrimentul lui Decebal Făgădău, iar acum urmează să vedem care sunt cauzele acestei situații. Potrivit sondajului de opinie, toți candidații, exceptându-l pe Făgădău, au o mare problemă de notorietate, adică nu îi cunoaște foarte multă lume. Iar cei care sunt cât de cât recunoscuți în comunitate, au mari probleme de imagine, fiind catalogați fie "mincinoși", fie "corupți".


Astfel, conform studiului sociologic, la capitolul notorietate, Decebal Făgădău este cunoscut de 63,9% dintre constănțeni, Claudiu Palaz de 38,7%, iar Gigi Chiru de 38,4%. Abia pe locul patru în acest clasament, Vergil Chițac are o notorietate de doar 17,9%, urmat de Florin Gheorghe - 6,9% și Mihai Petre - 5,6%. 


Cum sunt percepuți candidații de alegători

De asemenea, respondenții au fost puși să aleagă, dintr-o listă, trei atribute care se potrivesc cel mai bine candidaților de care au auzit până acum. Acestea sunt: cinstit, gospodar, profesionist, serios, prietenos, mincinos, necinstit, incompetent, corupt, lipsit de experiență. Așadar, să vedem acum ce percepție au alegătorii despre scumpii noștri candidați la funcția de primar. 


Despre Decebal Făgădău, 27% au spus că este cinstit, 21,6% - gospodar, 9,7% serios, 7,2% mincinos, 7% profe-sionist, 4,1% prietenos, 2,7% corupt, 2,7% lipsit de experiență, 1,6% necinstit, 1,6% incompetent.


Principalul atribut conferit lui Claudiu Palaz este "mincinos" - 16,2%, urmat de: cinstit - 11,5%, necinstit - 8,8%, serios - 5,4%, corupt - 5,4%, gospodar - 5%, prietenos - 4,6%, lipsit de experiență - 4,6%, profesionist - 4,2%, incompetent - 4,2%. 


Gigi Chiru este astfel perceput de cei care îl cunosc: corupt - 14,1%, mincinos - 12,2%, necinstit - 7,6%, cinstit - 6,9%, serios - 5,7%, incompetent - 5,7%, 5% - profe-sionist, 4,6% - gospodar, 4,2% - prietenos, lipsit de experiență - 3,8%. 


În ceea ce îl privește pe Vergil Chițac, 25,4% dintre cei care au auzit de el îl percept ca fiind cinstit, 11,5% - serios, gospodar - 10,7%, profesionist - 10,7%, mincinos - 5,7%, lipsit de experiență - 5,7%, prietenos - 4,9%, corupt - 2,5%, incompetent - 1,6%, necinstit - 0,8%. 


Metodologie

Sondajul a fost realizat de COMPAS - Centrul pentru Studiul Opiniei Publice și Marketing, la comanda "Cuget Liber", în perioada 5-19 martie 2016, la nivelul municipiului Constanța, pe un eșantion de 1.000 de persoane. Sondajul a fost realizat pe metoda random-route, față în față, prin chestionar standardizat cu întrebări închise, la domiciliul subiecților, având o marjă de eroare de plus/minus 3,1% la un nivel de încredere de 95%.



Comentează știrea

53 comentarii. Pagina 1 din 6. Click pe pagina dorită : 1 2 ...6 
Tzihcac
31 martie 2016
Nu e permis

Ce incredere aveti intr un ins care fiind in haina militara..armata nu face politica..,si care a cochetat/simpatizat la vedere cu PDL/PNL??Da as fi Seful Statului Major General,l as fi trecut in rezerva demult..cand inca era activ...pentru activitatea sa !

Alegator
31 martie 2016
MoneyPULARE

Money de la SPIT si ... restul de la un ziar care s-a intors la vechea garda PSD. Iesiti la vot oameni buni, indiferent ce optiune aveti, ca iar ne decid viata ziarele platite din bani publici si aia de iau pachete. Firma COMPASS e din Constanta si are 0 angajati. Puteati totusi sa faceti un sondaj cu parfum de credibilitate cu o firma din Bucuresti de care a mai auzit cineva.

Alegator
31 martie 2016
Aiurea-n-cartier

Acum am vazut ca e facut prin metoda random route, adica nu au ales un esantion reprezentativ pentru populatia Constantei, ci au mers la intamplare prin cartiere, eventual prin Henri Coanda. Mai vorbim pe 6 iunie. Iesiti la vot oameni buni.

sindbad
31 martie 2016
Plumb, plumb...

Cu tinerii izgoniti de lipsa locurilor de munca permanente, vor vota paznici, salahori, mocangii si tiganii, fieful pesedist, dresat in stil mazarist, "a furat , da' ne-a dat si noua". Astia sunt cei ce au distrus si continua distrugerea orasului, cei care au distrus viitorulul copiilor si nepotilor. Asezonati cu o presa locala aservita, judecatori corupti, politia si dna C-ta impotente, aveti rezultatul. Orasul e condamnat, sa avem soarta Moldovei, asistati, cu aceiasi gusati care se rotesc la butoane. Cum drk sa aibe PNL-ul rezultate? Cu aceiasi Hasoti, Dragomir, etc. care vreme de 15 ani, s-au pupat in bot cu pesedeul? Usl-amul nu a murit, s-a vazut de n ori, cu voturile ptr ridicarea imunitatii. Cine sa priceapa la C-ta? Aia ce dateau din coada la maimutele cu curul gol din carele alegorice? Sacosarii? Tiganii-mocca-ratc? Or sa ramaneti numai cu astia sa va plateasca ei impozitele si taxele, sa va umple Str. Stefan cel Mare la shopping, restaurantele si mall-urile. Cu astia o sa va indepliniti cifra de afaceri, sigur!

zoro
31 martie 2016
ce surpriza !!

Exact ce spuneam ieri, confirmati inca o data si nu dezmintiti ca sunteti partinitori, dedicati PSD, sub comanda lor si ca doar s-a pastrat o oerioada aparenta ca v-ati revenit djn aceasta stare. Incercati ca si pana acum o manipulare ieftina, a credulilor in speranta ca mai merge ca si pana acum. Stiam de ieri raspunsul vostru si confirmarea a tot ce am spus pana acum o face intrebarea: Noul primar sa semene cu Mazare ? Pai e logica intrebarea si tradeaza scopul real al asa zisului sondaj in conditiile in care stim bine ca Fagadau este o copie trista a unui personaj controversat. Asteptand un raspuns la aceasta intrebare, de la cei care stau la coada la pachete, locuiesc orin Hendri Coanda sau lancezesc prin cluburi de pensionari, rezultatul era evident. Sa va fie rusine si sa fie clar, mi-e scarba de voi, insa va citesc doar ca sa fiu la zi cu ineptiile voastre zilnice, luati-o ca pe monitorizare. Si ca sa fie clar, azi ma interesez de aceasta mega-firma Compass si revin cu numele actionarilor sa vedem cine ne prezice viitorul.

Liberal
31 martie 2016
Aceeași placa a postacilor

Oameni buni, asta e realitatea. Atât arată si sondajele PNL. Puneți-i pe liberali sa va arate si sondajele lor. Chitac nu are pic de notorietate, de unde vreți voturi? Cred ca va varsati furia si neputința unde nu trebuie. Sondajul e corect

Timi
31 martie 2016
Candidează chitac? Cine e chitac?

Si cu asta am spus totu

Pt aiurea
31 martie 2016
in cartier

O sa vezi tu si bashitii johanisti ce aiureala va fi pe ....1 mai muncitoresc cand "guvernul meu" si al tau va trebui sa se tina de cuvantul dat poporului ca va mari salariul minim pe economie..atunci sa vezi sondaje or sa iasa romanii in strada sa l dea jos pe malai mare si guvernul meu si al..tau ...bashitule...sa vedem

Vasile
31 martie 2016
0 angajati

Eu vad ca are 21 de angajati!! Unde vezi tu 0 ??? Sau esti PMP-ist !!????

Răspuns la: MoneyPULARE
Adăugat de : Alegator, 31 martie 2016
Money de la SPIT si ... restul de la un ziar care s-a intors la vechea garda PSD. Iesiti la vot oameni buni, indiferent ce optiune aveti, ca iar ne...
Pintea
31 martie 2016
Votez Fagadau

In Bucureti au fost alesi doi generali,Oprea si Ontanu , pe functii mari si s-a dovedit ca au fost politicieni de doi bani.De ce sa aleg un bogatan sau un fost militar care are o pensie mare .Niciunul nu va nu va transpira muncind pentru comunitate .De ce sa aleg o fosta sluga basista sau un om care a decapitat conducerea democrata locala a unui partid pentru a instaura despotismul . Fagadau este un om tanar are experienta in administratie , a inceput sa puna in aplicare proiecte importante pentru comunitate.Eu inteleg ca acest edil este hotarat sa faca treaba. Un om tanar are forta de munca si capacitate , doreste sa se afirme pe cand un bogatan care nu a muncit niciodata sau un pensionar nu vor da randament intr-o administratie grea cum este cea a unui oras mare.Faptul ca a lucrat in administratia Mazare pentru mine nu constituie un handicap si atunci era singurul din conducerea Primariei care muncea.Nu exista alternativa serioasa la Fagadau.

53 comentarii. Pagina 1 din 6. Click pe pagina dorită : 1 2 ...6 

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.986 secunde