Constănțenii au comemorat, ieri, 20 de ani de la evenimentele din 22 decembrie 1989

398
Constănțenii au comemorat, ieri, 20 de ani de la evenimentele din 22 decembrie 1989 - 8180fe9e5bc2cb08170b328543f0d0ee.jpg
Foștii revoluționari constănțeni au comemorat, ieri, 20 de ani de la evenimentele din 1989. Ziua de 22 decembrie, devenită prin lege, din anul 2001, Ziua Libertății României, a fost marcată, la Constanța, de o depunere de coroane de flori la Troița Martirilor Revoluției din fața Casei de Cultură Constanța, acolo unde revoluționari, rude ale celor care au murit, în ’89, pentru libertate, precum și autoritățile locale au adus un omagiu eroilor care s-au jertfit și de care astăzi prea rar ne aducem aminte. Evenimentul de ieri a inclus și o slujbă de pomenire oficiată de un sobor de preoți.
La depunerea de coroane au luat parte prefectul județului Constanța, Claudiu Palaz, directori ai instituțiilor deconcentrate constănțene și aproximativ o sută de foști revoluționari, dar și efective ale Armatei și Jandarmeriei. Spre deosebire de comemorarea de anul trecut, foștii revoluționari nu i-au mai pomenit numele lui Ion Iliescu și nici nu se mai întrebau, cel puțin nu cu voce tare, "cine a tras în noi?". Evenimentul a rezonat cu vremea de afară: durerile celor prezenți ieri în fața Troiței Martirilor Revoluției erau tăcute, înghețate, parcă prea grele pentru a prinde glas.
În aceeași ordine de idei, trebuie menționat că, spre deosebire de anii trecuți, niciun parlamentar constănțean nu a catadicsit să-și aducă omagiul celor cărora le datorează, măcar parțial, libertatea de a candida astăzi pentru un loc în Parlamentul României. Politicienii, mai mari sau mai mici, nu s-au făcut văzuți, nici ei, la depunerea de coroane. Deh, campania electorală a trecut, de alegerile locale și de cele parlamentare ne desparte atâta timp, iar "întoarcerea la popor" nu ajută prea mult, în perioada asta, la capitalul de imagine.
Cel mai emoționant moment al comemorării evenimentelor din 22 decembrie 1989 a fost, însă, acela în care, din balconul de la etajul trei al blocului de vizavi de troiță a apărut o bătrână care, pe parcursul slujbei de pomenire, a aprins o lumânare. O fi fost în memoria celor câteva zeci de morți sau a răniților sau poate în numele unei libertăți plătite scump. Dar puțini sau chiar nimeni dintre cei prezenți nu a întors capul spre bătrână.
Dintre cei care au depus, ieri, coroane de flori, îi menționăm pe prefectul Claudiu Palaz, Primăria Constanța, reprezentată la eveni-ment de purtătorul de cuvânt, Aso-ciația Revoluționarilor - Filiala Constanța, Garnizoana Constanța, Baza Navală, Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța, Liga Ofițerilor din Marina Militară, Aso-ciația "Cultul eroilor", Inspectoratul Teritorial de Stat în Construcții și Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța (CNAPMC). Consiliul Județean Constanța nu a depus nicio coroană de flori și nici nu a fost reprezentat, de cineva, la eveniment. La finalul comemorării de ieri a avut loc defilarea Gărzii de Onoare, în acordurile muzicii militare, pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu.

"Faptul că putem să ne exprimăm e datorită lor"
Troița Martirilor Revoluției a fost restaurată, recent, de prefectul Palaz, gest apreciat de foștii revoluționari, care au ținut să îi mulțumească ieri. Despre acest aspect, Claudiu Palaz a declarat: "Sunt con-vins că orice alt cetățean din Constanța la care s-ar fi apelat pentru realizarea acestui monument al eroilor ar fi procedat la fel. A fost o mână de ajutor pe care am dat-o pentru că troița era deteriorată foarte tare și pentru a o avea renovată de 22 decembrie".
Totodată, referitor la semnificația celor 20 de ani care au trecut de la căderea regimului comunist, prefectul a ținut să precizeze: "Este un eveniment deosebit. Să nu uităm că cei care s-au jertfit au schimbat practic cursul istoriei în bine și faptul că suntem aici și putem să ne exprimăm e, în parte, datorită lor".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6374 secunde