Cum vrea să restructureze Ludovic Orban noul Guvern. "28 de ministere - o prostie!"

534
Cum vrea să restructureze Ludovic Orban noul Guvern.

Articole de la același autor

Premierul desemnat Ludovic Orban a prezentat, ieri, câteva ministere care nu vor mai exista în noul Executiv, între care se numără Ministerul Energiei și Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. 


"Și energia este economie, și turismul este economie. Ape, păduri, mediu oarecum sunt un domeniu. La nivelul Consiliul UE există formațiunea care este pe transporturi, infrastructură și comunicații și noi unim infrastructura cu comunicațiile. Sunt lucruri normale. Nu avem patru ministere de Externe, avem un singur Minister de Externe, politica externă se face printr-un singur Minister de Externe. Sunt lucruri de bun-simț. Multe ministere s-au făcut ca să dea sinecuri. Mai avem o discuție legată de Ministerul Tineretului și Sportului. Suntem în an preolimpic, există o sensibilitate în zona de sport și din cauza asta am acceptat o discuție pe care să o am și cu COSR, și cu organizațiile de tineret și cu Consiliul național al tineretului", a declarat Ludovic Orban, la B1 TV. 


Printre altele, el a acuzat faptul că Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a fost o "agenție de voiaj și un mod de a aloca bani publici". 


"De exemplu, în Republica Moldova, în Basarabia, au fost finanțate televiziuni, site-uri de știri care îl preamăreau pe dictatorul Plahotniuc și care atacau pe toți proeuropenii și proromânii formațiunilor democratice din banii dați de la bugetul de stat prin intermediul Românilor de Pretutindeni", a spus Orban. 


Despre proiectul de restructurare amplă a aparatului guvernamental, Ludovic Orban a vorbit și ieri la Digi 24. El a precizat că vrea reducerea numărului de ministere la cel mult 16 și a anunțat că vor fi făcute restrângeri și la numărul de agenții și oficii. 
"Așa cum am mai explicat, ținta noastră este reducerea numărului de ministere. 28 de ministere este o prostie, nicăieri nu există așa ceva. 


M-am uitat prin Europa, media e de 15-16 ministere", a explicat Ludovic Orban. 


Cei intrați pe ușa din dos pleacă acasă 
Premierul desemnat a precizat că se va face o dimensionare optimă la nivelul fiecărei instituții. 
Ludovic Orban a spus că, după reducerea ministerelor, va fi restrâns numărul de agenții și de oficii, consecința fiind că unii bugetari își vor face bagajele. El a făcut referire la "cei care au intrat pe ușa din dos" sau care semnează condica doar o dată pe săptămână. 


"După reducerea ministerelor, vom restrânge numărul de agenții, autorități și oficii, în sensul unei organizări mai judicioase pe domeniul de activitate. Cu siguranță unii vor trebui să plece. Toți cei care au intrat pe ușa din dos, pe bază de carnet de partid, care plimbă hârtiile și care semnează condica o dată pe săptămână vor pleca acasă. 


Ideea e de optimizare. Una dintre proiecțiile noastre asupra administrației e să construim un corp de funcționari neutri care să fie bine pregătiți, să servească interesul public. Dacă vrei să faci performanță și să ai rezultate, ai nevoie de oameni bine pregătiți, care își cunosc treaba, altfel e foarte greu să ai succes în aplicarea politicilor publice. Noi avem un program de lege de debirocratizare a instituțiilor, instituția să nu mă mai trimită de la Ana la Caiafa. Venim la guvernare cu principiul bunei guvernări liberale", a mai explicat Ludovic Orban.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9845 secunde