Cum vrea să stopeze PP-DD Constanța furtul de fier vechi

246
1
Cum vrea să stopeze PP-DD Constanța furtul de fier vechi - raduion3-1367168487.jpg
Organizația PP-DD Constanța a inițiat o propunere de proiect legislativ privind combaterea furtului de fier vechi de la nivel național din obiectivele industriale și civile pe care a înaintat-o parlamentarilor PP-DD la nivel central pentru a fi transpusă în lege. 

"În expunerea de motive formulată de organizația constănțeană, solicităm desființarea centrelor de fier vechi private și derularea acestor activități de strângere de fier vechi doar prin centrele de stat autorizate. Noi credem că prin lichidarea acestor centre private se vor reduce aproape 100% furturile din domeniu. De asemenea, ar fi reduse efectivele de pază militară, în special, de jandarmi care supraveghează astfel de obiective. La ora actuală, câteva unități de jandarmi din întreaga țară sunt blocate la aceste obiective. Un alt argument privind desființarea centrelor ar fi că se va reduce criminalitatea pe acest segment, dar, în mod special, ar fi eliminate furturile pe segmentul CFR, unde este pusă în pericol siguranța circulației feroviare", a declarat secretarul executiv al PP-DD Constanța, Ion Radu.

El a mai adăugat că, în expunerea de motive, se indică și măsuri de combatere a acestui fenomen, precum și propuneri de sancțiuni.

Pe de altă parte, în momentul de față, la Camera Deputaților mai există un proiect de lege, în lucru, prin care achiziționarea de fier vechi cu plata cash nu va mai fi permisă prin lege. În consecință, cel ce vinde va trebui să prezinte un cont bancar care va fi alimentat de cumpărător.

Centrele de colectare fier vechi nu vor mai putea plăti cu bani lichizi la achiziționarea mărfii, singurul transfer legal de fonduri fiind prin intermediul unui cont bancar pus la dispoziția cumpărătorului, potrivit unui proiect de Ordonanță al Guvernului. Folosirea oricărui alt sistem de plată în afară de viramentul bancar va fi contravenție și va fi sancționată cu amendă de la 30.000 la 50.000 de lei.

În același timp, administratorul fiecărui centru de colectare va trebui să rețină toate datele de identificare de pe buletin, altfel firma devine din nou contravenientă și este pasibilă de o amendă între 10.000 și 30.000 de lei.

Potrivit textului de lege, centrelor de colectare le este interzisă cumpărarea de la persoane fizice a deșeurilor feroase și neferoase din domeniul energetic, inclusiv petrol și gaze, telecomunicații, apă și canalizare și oricare alt domeniu de utilitate publică.

Deșeurile feroase și neferoase care fac obiectul contravențiilor cuprinse în textul ordonanței sunt confiscate și vor fi valorificate în beneficiul statului.

În nota de fundamentare a proiectului de lege se precizează că noile prevederi din domeniul comerțului cu fier vechi sunt necesare întrucât România se confruntă cu o situație excepțională în domeniul furturilor din rețele de telecomunicații, energetice, de apă sau canalizare.

Comentează știrea

Observator
29 aprilie 2013
Foarte buna initiativa!

Proiectul de lege este foarte bun. Succes in lansarea lui spre dezbatere si ...aprobarea inn plenul parlamentului. Ma tem ca, asa cum ne-am obisnuit, parlamenterii care au in spate astfel de afaceri cu fier vechi, se vor opune acestui proiect de lege.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4005 secunde