Delegație sârbă, vizită la Medgidia

170

Articole de la același autor

O delegație sârbă a vizitat astăzi Medgidia, oraș partener la festivitățile organizate cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la rezistența Diviziei sârbe împotriva atacurile bulgarilor de la Pietreni. Secretarul de Stat al provinciei autonome Voivodina din Serbia, Slavi¹a Grujiæ, a fost întâmpinat de edilul local, la Primăria Municipiului Medgidia.

Delegației condusă de secretarul de stat i s-au alăturat și membri ai Asociației Cultul Eroilor, care păstrează o relație strânsă cu toate statele implicate în cele două războaie mondiale. Vizita la primărie a însemnat o rememorare a vremurilor de război, precum și recunoașterea meritelor tuturor celor care nu lasă uitată memoria soldaților de pe front.

Relația dintre Serbia și România este edificată prin Monumentul Eroilor Sârbi, din cimitirul ortodox din Medgidia, monument închinat celor aproximativ 200 de soldați căzuți pe teritoriul Dobrogei. În același timp, scopul vizitei a fost cel de a implica Medgidia în festivitățile care vor fi organizate anul viitor, cu ocazia împlinirii a o sută de ani de la a 100 de ani de la rezistența Diviziei sârbe împotriva atacurilor bulgarilor de la Pietreni, sau Cocargea, așa cum se numea la vremea aceea.

Monumentul sârbesc de la Medgidia a fost inaugurat la 3 septembrie 1926, printr-o ceremonie solemnă, la care au luat parte oaspeți sârbi, croați, sloveni, generali de divizie români, miniștri, reprezentanți ai bisericii, precum și ai asociațiilor de război.

Autoritățile sârbe din Voivodina au planificat o serie de evenimente la care autoritățile locale au fost invitate, în calitate de partener.

"Ne onorează asocierea cu Voivodina în vederea comemorării ostașilor căzuți în luptă, precum și sărbătorirea a o sută de ani de când sârbii au luptat cu vitejie pe tărâm dobrogean, la Bazargic, Ghelnegic, Pietreni și Topraisar, lupte în care au căzut aproape 19.000 de oameni. Vom fi alături de autoritățile din Voivodina în toate demersurile pe care le vor face pentru organizarea unui eveniment menit să se ridice la importanța acestui centenar", a declarat primarul Marian Iordache.

Vizita a urmat un curs firesc, la monument, unde delegația a depus o coroană de flori pentru a-și comemora bravii predecesori.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 02 Septembrie 2015
Stire din Politică-Administrație : Eroii Neamului, cinstiți la Medgidia
Sâmbătă, 05 Septembrie 2015
Stire din Cultură-Educație : Vernisajul micilor pictori  ai Medgidiei
Miercuri, 02 Septembrie 2015
Stire din Actual : Criza imigranților. Decizia Serbiei
Pagina a fost generata in 0.446 secunde